Životní příběhy, které s vámi pohnou

letters
Zdá se vám váš život stereotypní a nudný? Toužíte po vzrušení a změně? Po přečtení některé z knih z našich tipů budete rádi za svůj zdánlivě šedý život bez nenadálých překvapení, která ale pokaždé nemusí být příjemná.

Ztratit se v lese není nic příjemného, a což teprve, když se v jednom lese ztratí dva, kteří zjistí, že si mají hodně co říct. Helle Helle ve své knize Jestli chceš přináší právě takový příběh náhodného setkání.

Čtyřicátník Roar narazí při kondičním běhu v lese na osmatřicetiletou ženu, která se stejně jako on ztratila. Je říjen, dvojici zaskočí brzký soumrak a oba běžci jsou nakonec nuceni strávit v lese mnohem víc času, než chtěli. Roar mezitím vyslechne ženin životní příběh. A zatímco ona vypráví o svých láskách i prohrách, oba se ve sledu tragikomických situací snaží vymotat z lesa a vlastně zachránit holý život. Čtenář nakonec překvapeně zjišťuje, že mají společného víc, než se na první pohled zdá. Nabídne jim společná cesta z lesa i východisko z osamění?

Jestli chceš

Autorka: Helle Helle
Přeložila: Helena Březinová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7432-715-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jestli chceš vydalo nakladatelství Paseka.

Podívejte se do lesa prostřednictvím ukázky.

Abych už na ni znovu nenarazil, dám se po cestě, po které jsme oba přiběhli. Ale už u mýtiny nevím, jak dál. Vysoko nad hlavou mi krouží dravec, třeba budu moct na druhé straně z lesa vyjít, brodím se trávou. Je vysoká, ale postupuju vpřed. V půli cesty se zastavím u osamoceného stromu a rozhlížím se. Ale ne že bych něco viděl. Ale, ale, ale. Zpod nejspodnější větve stromu vykukuje běžecká bota. Na její noze.

————————————————

Jiří Pehe ve svém románu Tři tváře anděla popisuje osudy tří generací, které vyrůstaly v různých obdobích 20. století. Každé z nich s sebou neslo určité těžkosti, které se následně projevily na osudech zúčastněných.

Po dvou úspěšných vydáních v anglickém překladu (Velká Británie 2014, USA 2015) vychází druhé vydání barvitého románu Jiřího Pehe v nové úpravě opět česky!
Dramatické osudy tří generací jedné rodiny s českými, židovskými a německými kořeny se v románu Tři tváře anděla prolínají s klíčovými událostmi 20. století. Tři rozdílné osobní příběhy, vyprávěné různým jazykem i stylem, odrážejí i tři fáze dějin, jimiž lidská společnost během posledního století prošla.
Josef, do jehož slibně se rozvíjející dráhy sólového houslisty vpadla první světová válka, bilancuje svůj dosavadní život v obsáhlém dopisu matce, která se ho v dětství vzdala. Pochopil, že jeho smyslem bylo přijmout štěstí v takové podobě, v jaké mu je osud přichystal. Josefova dcera Hana dospívá za okupace. O dvacet let později si v psychiatrické léčebně pokouší vybavit vše, co způsobilo, že ji trvalý zápas o přežití zlomil. Protože snaha o rozeznání jakéhokoli řádu v tom, co ji potkalo, je marná, hledá východisko jinde. Její syn Alex uprostřed studií odchází do emigrace, kde na něj čeká úspěšný život uznávaného politologa. Na sklonku léta 2001 si v New Yorku začne psát deník, v němž hledá odpověď na to, jak se stal někým, kdo je mu najednou cizí.
Román je také vášnivou polemikou mezi rozumem a citem. Do Josefova, Hanina i Alexova života vstupuje postava anděla, možná bytost z jiného světa, možná představa, ozřejmující smysl a řád, který i nesmyslně tragický či promarněný lidský život má. Objevuje se právě v těch momentech, kdy naše vlastní chápání zákonitostí, jimž náš osud podléhá, selhává.

Tři tváře anděla

Autor: Jiří Pehe

Počet stran: 364
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-327-5
Doporučená cena: 347 Kč

 

Knihu Tři tváře anděla vydalo nakladatelství Prostor.

Nakonec jsem se svěřil se svými neúspěšnými pokusy sblížit se s Ester Hugovi.

Nabádal mne, abych vzal v úvahu, že tady je všechno jiné. Aby Židé ve zdejších vesnicích vůbec přežili, musejí trvat na svých zvycích a žít jako v ghettu. Je to jejich obrana. Hugo někde četl, že tu byly desítky, možná stovky pogromů.

Při první příležitosti jsem se Ester zeptal, zda mne odmítá pouze z tohoto důvodu, a otevřel jí své srdce. Přiznal jsem, že mne očarovala od prvního okamžiku, že mám rád její hlas, způsob vyjadřování, hru na violu. A že se mi zdá být neobyčejně krásná.

————————————————

Patricia Hartmanová se ve svém díle Porodní bába od řeky Hope věnuje i dnes ožehavému tématu soužití různých lidských ras. A když si bílá porodní bába vybere za svou pravou ruku černošku, nesetká se zrovna s pochopením. Divoká příroda ve spojení s předsudky místních připraví Patience nejedno nepříjemné překvapení. Drsné zážitky jsou však vykoupeny zázrakem nového života, na jehož zrození se téměř denně podílí a získává si tak respekt a uznání okolí.

Výjimečný prozaický debut vtáhne čtenáře do 30. let 20. století, kde se v drsných apalačských horách denně odehrávají nesmírné křivdy i zázraky života. Patience Murphyová, mladá samotářská žena, jejíž minulost obestírá tajemství, je nejtalentovanější porodní bába na míle daleko. Přirozeně ji to táhne tam, kde je chudoba největší a kde si černošští usedlíci nemohou dovolit drahého doktora. Patience si pomalu buduje reputaci a přivádí na svět děti, které by – spolu se svými matkami – jinak nepřežily. Její schopnosti propůjčované těm nejubožejším jsou však lidem v uzavřené a předsudky zamořené komunitě trnem v oku. Když si za pomocnici vybere černošku, přitáhne k sobě další vlnu zášti, ale také mnohá nečekaná spojenectví.

Porodní bába od řeky Hope

Autorka: Patricia Harmanová
Přeložila: Kateřina Kolářová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 133×207 mm
ISBN: 978-80-249-3067-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Porodní bába od řeky Hope vydalo nakladatelství Ikar.

Můj první manžel – Lawrence, mluvím o něm jako o manželovi, přestože zemřel ještě před svatbou – pracoval jako jevištní technik v divadle Majestic, kde jsem zpívala ve sboru. Musela jsem lhát, abych to místo dostala, všem jsem řekla, že mi je osmnáct a vybrali mě ze zástupu dívek kvůli mému hlasu. V sirotčinci byli pravděpodobně rádi, že se mě zbavili. O jeden hladový krk méně.

————————————————

Jana Cimického není potřeba dlouze představovat. Známý psychiatr se tentokrát představí v roli spisovatele a je nasnadě, že jeho nová kniha Pavilon na Zlatém návrší nebude pojednávat o ničem jiném než právě o životě v psychiatrické klinice.

V psychiatrickém pavilonu na Zlatém návrší se výstřednosti života jeví přece jen v normálnějším světle, jinak by se nedaly pochopit. Mladý psychiatr sestavuje mozaiku svých prvních zážitků na klinice, které ho nejednou šokovaly, ale přesto ho psychiatrie zaujala a oblíbil si ji natolik, že se rozhodl zasvětit jí svůj profesní život. Stres, sebevražedné pokusy, nepřekonatelná úzkost, mánie, traumatické stavy, ale taky drogy a kriminalita přivádějí na psychiatrii různé typy lidí. Nádherných klasických bláznů, kteří prožívají svůj život v roli Napoleona či potomka posledních českých králů nebo jsou zneuznaní vynálezci či zvěstovatelé mimozemských civilizací, je bohužel méně. Dnes už zmizela tabu z mnoha oblastí psychiatrické praxe. Problémy duševního zdraví se nezamlčují ani neutajují, a tak se lidé dostávají do kontaktu s psychiatrem daleko častěji než dřív, většinou když se ocitnou na nějaké začarované životní křižovatce, ze které se nesnadno hledá cesta dál. Mladého lékaře, který v této knize vypráví příběhy z psychiatrie, však navíc čekají obtížná i fatální rozhodnutí, pokud chce svým pacientům opravdu pomoci.

Pavilon na Zlatém návrší

Autor: Jan Cimický

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7244-393-2
Doporučená cena: 330 Kč

 

Knihu Pavilon na Zlatém návrší vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Podívejte se na Zlaté návrší prostřednictvím ukázky.

Pan Mloch byl silák, asfaltér, ale prodělal nedávno žloutenku, a tak nemohl prakticky žádné léky. Pochopitelně nesměl ani alkohol, jenže to bylo dost zbytečné mu zakazovat. Jako asfaltér vypil za den piv a kořalky nepočítaně.
Jenže právě v tom byl počátek maléru. Když se takhle zřídil, a navíc játra moc nefungovala, choval se společensky neúnosně. Slušně řečeno ukazoval, co neměl, což naše pruderní společnost tvrdě postihuje. Nikdy však nikomu neubližoval, neobtěžoval. Jen ukazoval…
Pokaždé si našel temné zákoutí, nejlépe trochu do kopce, a tam v některých příhodných chvílích spouštěl kalhoty, víc než je zdrávo, a předváděl se.
Psychiatrie na to pamatuje přesnou diagnózou.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJestli chceš

Helle, Helle

Paseka, 2016

zobrazit info o knizeTři tváře anděla

Pehe, Jiří

Prostor, 2016

zobrazit info o knizePorodní bába od řeky Hope

Harmanová, Patricia

Ikar, 2016

zobrazit info o knizePavilon na Zlatém návrší

Cimický, Jan

Šulc-Švarc, 2016

Napsat komentář