Hity Velkého knižního čtvrtka – jaro 2016 I.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
Knižní čtvrtek přinesl i letos mnoho zajímavých titulů na pulty českých knihkupectví. Směs české a zahraniční literatury faktu i fikce přistála 17. března v knihkupectvích po celé zemi. Tentokrát si čtenáři mohli vybírat z celkem čtrnácti titulů, z nichž si dnes čtyři představíme.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

————————————————

V první knize, které se budeme v článku věnovat, se žurnalistka Alice Horáčková rozhodla vést rozhovory se sourozenci známých osobností. Vyptávala se jich mimo jiné, jaké je to žít ve stínu slavnějšího sourozence. Na základě konverzací vznikla výjimečná kniha, skrze níž čtenář nahlédne ze zcela jiného úhlu na situace a události obestírající životy poměrně známých osobností a jejich osudů.

Ivan Havel chodil za svým bratrem Václavem o dva kroky pozadu, sourozenci Jana Zajíce měli zakázáno na vysoké škole vynikat, Helena Landovská se kvůli bratrovi Pavlovi stala tajnou bytnou disentu a Hana Hnátová posílala bratrovi Arnoštu Lustigovi do emigrace jeden pár polobotek ve dvou balíčcích. Zdenu Mašínovou vláčeli po útěku jejích bratrů k výslechům po schodech se zavázanýma očima, nadějnou tenistku Janu Navrátilovou vyhnali kvůli emigraci sestry trénovat na parkety v tělocvičně.

Zdena Mašínová se ze svých oken v Olomouci dívá přímo na věznici, jejíž mříže poznala zevnitř. V zimě roku 1954 ji tam po ně- kolik měsíců ponižujícím způsobem vyslýchali estébáci, ačkoliv ona se teprve tam dozvěděla, že její bratři Ctirad a Josef vedli v Poděbradech aktivní odbojovou skupinu, že během svých akcí zabili dva policisty a jednoho ozbrojeného účetního a že další policisty zastřelili ve Východním Německu během svého dramatického útěku do Západního Berlína. Tam také pochopila, jak se její bratři snažili naplnit odkaz jejich otce, generála Josefa Mašína, jednoho z největších hrdinů protinacistického odboje. (str. 15)

 

7x ve vedlejší úloze

Autorka: Alice Horáčková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 138×215 mm
ISBN: 978-80-257-1744-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu 7x ve vedlejší úloze vydalo nakladatelství Argo.

 

Alice Horáčková

(*1980 v Praze) vystudovala Fakultu sociálních věd UK, deset let psala o literatuře pro deník MF DNES, později se v tomto deníku věnovala rozhovorům. Žila a studovala v Berlíně. Pro Goethe-Institut moderuje rozhovory s německými spisovateli.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka.)

————————————————

S další knihou se přesouváme ze světa faktu do světa částečné fikce. Velký knižní čtvrtek nabídl čtenářům knihu Ochlazení. Michael Žantovský toho za svůj život již stihl úctyhodně mnoho. Je nejen překladatelem, novinářem a politikem, ale nyní také úspěšným autorem špionážního thrilleru. V něm sice zabrousil do blízké budoucnosti, avšak kniha má za sebou bohatou minulost. Román byl poprvé vydán v roce 2008 pod pseudonymem a po jeho vydání došlo k vývoji mezistátních vztahů, které sám autor v knize předpovídal. Při pohledu na současnou politickou situaci Evropy je možné, že se jeho kniha dočká také pokračování.

Titul Ochlazení, sci-fi thriller z blízké budoucnosti, není míněn pouze v přeneseném smyslu – v tomto případě se ochlazují vztahy mezi Ruskem, Evropskou unií a NATO –, ale i doslovně. Rusko přestává Evropě dodávat ropu a plyn. Příběh vypravěče K., který ve službách české zpravodajské služby začíná svou pouť v Bělorusku v kapitole uvozené slovem Proměna, pokračuje obloukem přes Čechy (Zámek), Ameriku a Izrael (Amerika) a končí v Rusku (Proces). Odkaz na dílo Franze Kafky má své opodstatnění. Svět kafkovských hrdinů není úplně odlišný: nejistota je součástí nejen jejich okolí, ale i jejich vnitřního ustrojení. 

Psát. Těžko mohla vědět, jakou ránu otevřela. Vyrůstal v domě plném knih. Mluvilo se v něm jen o literatuře a o dětech, protože buď nebylo o čem jiném mluvit, anebo to bylo příliš nebezpečné. František Halas byl jeho sestře za kmotra a byl by šel za kmotra i jemu, až na to, že když se narodil, byl Halas už mrtvý, zemi vládli komunisté a rodiče ho nedali pokřtít. Karel Konrád mu říkal Buntíku v narážce na jeho vzpurnou povahu a vzpouru na lodi Bounty a Laco Novomeský ho choval na klíně. Marie Majerová si ho se sestrou půjčovala jako talisman, kdykoli měla chuť nechat se hostit pečínkami, ba­žanty a mísami dortů od kladenských proletářů, ale nikdy mu nedala nic k jídlu. Na pohřbu Vítězslava Nezvala ho chtěl za každou cenu chovat ministr Václav Kopecký, jenže páchl alkoholem a česnekem a K. se mu brzy vytrhl a prchl.

Ochlazení

Autor: Michael Žantovský

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-326-8
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Ochlazení vydalo nakladatelství Prostor.

Pročtěte si zbytek ukázky a nevynechejte ani naši reportáž ze křtu knihy.

Michael Žantovský

vystudoval psychologii na Karlově univerzitě a McGill University v Montrealu a působil jako vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze. Přeložil do češtiny více než padesát děl moderní anglo-americké prózy, poezie a dramatu. Přispíval do samizdatového tisku, od roku 1988 byl pražským dopisovatelem agentury Reuters. Napsal též knihu o životě a díle Woodyho Allena a psal písňové texty pro Pavla Bobka, Petra Nováka, Karla Zicha a řadu dalších rockových hudebníků.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka)

————————————————

Děj jedinečného románu spisovatelky mající literární cenu Costa navazuje volně na příběh svého předchůdce, knihu Život za životem. Kate Atkinsonová nepřestává vzdorovat zaběhnuté literární tradici a neustále nás nutí přemýšlet nad tím, jak chápeme literaturu a jak využíváme naši představivost. Bůh v troskách přešlapuje na pomezí života a smrti a spolu s jeho předchůdcem patří k tomu nejlepšímu, co z pera autorky doposud vzešlo, zatímco nepřestává čtenáře udivovat.

Ve svém skvělém románu Život za životem, jedné z nejprodávanějších knih pro dospělé v roce 2014, zkoumala Kate Atkinsonová možnosti nekonečných příležitostí – Ursula Toddová prožívala znovu a znovu převratné události dvacátého století. V Bohu v troskách obrací Atkinsonová pozornost k Ursulinu milovanému mladšímu bratrovi Teddymu – adeptu básnictví, pilotovi bombardéru RAF, manželu a otci – a sleduje ho na jeho cestě mezi nebezpečími a pokroky 20. století. Navzdory tomu, co zažil v bitvách druhé světové války, bude pro Teddyho nejtěžší prožít budoucnost, v niž ani nedoufal.

Když ale došlo na věc, nebyl školní život tak hrozný, jak se obával. Měl kamarády a byl sportovec, což vždycky vedlo k jistému stupni popularity. A krom toho to byl laskavý chlapec, který se dokázal postavit šikaně, a to mu také dodávalo na oblíbenosti. Přesto odcházel na Oxford přesvědčený, že tahle škola je brutální a necivilizovaná instituce a on že tu bezcitnou tradici v případě svých vlastních synů dodržovat nebude. Předpokládal, že jich bude mít mnoho – veselých, loajálních a silných; a místo toho dostal destilovanou (nebo snad redukovanou) formu svých nadějí v podobě Violy. (str. 15)

Bůh v troskách

Autorka: Kate Atkinsonová
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 165×236 mm
ISBN: 978-80-257-1745-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Bůh v troskách vydalo nakladatelství Argo.

 

Kate Atkinsonová

se narodila v roce 1951 v anglickém Yorku. Studovala anglickou literaturu na Dundeeho univerzitě. Nyní žije v Edinburghu. Svoji spisovatelskou kariéru zahájila psaním povídek do časopisů. Za románovou prvotinu V zákulisí muzea (česky Argo, 2006) obdržela Whitbreadovu cenu. Za román Bůh v troskách získala cenu Costa Book Awards, stejně jako za předchozí knihu Život za životem.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka)

 

————————————————

Za posledním románem, který si v rámci článku o Velkém knižním čtvrtku přiblížíme, se nemusíme vydávat daleko. Petra Dvořáková se již delší dobu řadí po bok nejúspěšnějších českých autorů. Se svou novou knihou Sítě přibližuje čtenáři sužující soužití s psychopaty. Takto jednoduše by však bylo škoda knihu popsat. Skrze hlavní postavy nahlížíme do domácností, ve kterých panují zcela rozdílné, leč srovnatelně tíživé situace a je dosti pravděpodobné, že se v některých z dějových linií najdete i vy.

Jste ohroženi jen do té míry, do jaké sami sobě nevěříte. Kde je nízké sebevědomí, tam stojí nablízku i manipulátor. A hledá, jak by vás využil ve svůj prospěch. Kristýna se svým malým synem konečně zakotví ve vztahu s charismatickým a movitým Jáchymem. Jediným problémem je, že Kristýna si „trochu nevěří“. Začíná tedy navštěvovat psychoterapii, která ji však velmi rychle přivádí k dramatickému poznání. Karolína čeká čtvrté dítě a definitivně si přiznává, že opakuje nenáviděné chyby své matky. Touha vymanit se z vlivu nábožensky fanatického manžela, který striktně odmítá antikoncepci, ji přiměje oslovit starého kněze Ambrože. Dokáže ale vystoupit z bludného kruhu?

Když ke mně na terapii Kristýna přišla poprvé, nemohl jsem se ubránit pocitu, že do mé pracovny zabloudilo jakési křehké stvoření, které se mě mermomocí snaží přesvědčit, že je učitelkou češtiny a dějepisu. Dlouhé černé vlasy měla sice stažené do uzlu, ale ten jí povoloval a splýval na útlá ramena. V rozhalence košile se leskl drobný krystalek na jemném řetízku a károvaná sukně odhalovala štíhlá lýtka. To vše jí dodávalo na rafinovanosti, i když ona si to zřejmě vůbec neuvědomovala.

„Už jste někdy chodila na terapii?“ začal jsem, když mi došlo, že tahle žena rozhodně nebude z těch, kdo ze sebe bez pobídky vysypou cokoliv podstatného. „Já vím, ta kytka hyne, uklízečka ji zase přelila,“ pokusil jsem se přilákat její pohled od okna směrem ke mně.

„Nikdy,“ zavrtěla hlavou a nervózně zatěkala očima po místnosti. Nenápadně jsem sledoval stopu jejího pohledu. (str. 19)

Sítě

Autorka: Petra Dvořáková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-659-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sítě vydalo nakladatelství Host.

Pročtěte si zbytek ukázky.

Petra Dvořáková

(nar. 1977) je spisovatelka a scenáristka.Do povědomí veřejnosti vstoupila svým debutem, knihou rozhovorů o víře Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera v kategorii publicistika.Novinka Flouk a Líla z roku 2015 je jejím dalším titulem, tentokrát pro dětské čtenáře.
(Informace převzaty ze stránek Velkého knižního čtvrtka.)

 

Nezapomeňte pravidelně sledovat naše stránky, na kterých se v dohledné době objeví nejen pokračování článku, který přiblíží zbývající knihy Velkého knižního čtvrtka, ale také recenze, jež se budou jednotlivými knihami podrobněji zabývat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOchlazení
Špionážní thriller z blízké budoucnosti

Žantovský, Michael

Prostor, 2016

zobrazit info o knize7x ve vedlejší úloze

Horáčková, Alice

Argo, 2016

zobrazit info o knizeSítě
Příběhy (ne)sebevědomí

Dvořáková, Petra

Host, 2016

zobrazit info o knizeBůh v troskách

Atkinsonová, Kate

Argo, 2016

Napsat komentář