Zasoutěžte si o recepty z hmyzích ingrediencí

Hmyz-na-taliri-perex
Máte chuť vyzkoušet něco nového? A co si uvařit něco dobrého z „nohatých“ přísad? Láká vás to? Tak se pojďte podívat, co vše lze z hmyzu připravit. A nebojte se, kdyby vám při vaření došla odvaha, recepty se dají připravit i bez hmyzu.

Zkuste vařit s hmyzem

Hmyz-na-taliri-ukazkaHmyz na talíři je velmi specifická kuchařka. Pravděpodobně tak specifická, že jste druhou takovou nikdy v ruce nedrželi. Je plná úžasných, chutných a veskrze zdravých receptů. S hmyzem. Najdete v ní receptury předkrmů, polévek, hlavních jídel, dezertů a ostatních kulinářských lahůdek, které samozřejmě můžete připravit i bez „nohatých“ doplňků, ale uznejte, že by to byla škoda. Alespoň si je čas od času do nějakého receptu přisypejte. Budete určitě příjemně překvapeni…

Pojem entomofágie se od přelomu století rozšířil do povědomí mnoha lidí, zájem o recepty a konzumaci hmyzu neustále roste a přání potenciálních konzumentů hmyzu vyústilo v sepsání kuchařky Hmyz na talíři. Najdete v ní odpovědi na otázky, proč jíme hmyz, trochu teorie o tom, jak pracuje lidské tělo, povídání o hmyzu, provedeme vás cestou kolem světa a dozvíte se také, jak hmyz připravovat k vaření.

 

Hmyz na talíři

Autoři: Marie Borkovcová, Petr Ocknecht, Martina Bednářová, Milan Václavík, David Švejnoha, Vladimír Fišer

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 164
Vazba: brožovaná
Vydáno: 11/2015
ISBN: 978-80-7462-915-0

Přečtěte si více o knize Hmyz na talíři, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte ani na náš článek ze křtu.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Hmyz-na-taliri-ukazka2Teď už jen zbývalo zařadit do seznamu taky lidi. To nebyl problém – chovatelé rádi získali další odbytiště a my nevysychající zdroj hmyzáků na vaření. Celkem se u nás chová 7 hlavních skupin využitelných pro entomofágii – cvrčci, sarančata, švábi, potemníci, včely, zavíječi a bourec morušový. Někteří ve velkém a jiní jen okrajově pro vědecké výzkumy. Nejdřív jsme je vařili všechny. Ale časem se ukázalo, že i nadšení degustátoři si vybírají – podle chuti, vzhledu, obtížnosti manipulace nebo sehnatelnosti. Český strávník nakonec téměř úplně vyřadil šváby (strašně rychle běhají, když utečou, už je nechytíte, leda časem na pivo, ale kdo jim má pořád podstrojovat, a pak ta šíleně dlouhá tykadla…) a naopak moučného červa neřešil skoro nikdo. Nad velkými larvami potemníka brazilského se občas někdo pozastaví, ale u sarančat dotaz nikdy nezní JESTLI se to jí, ale JAK se to jí.
Pořadí oblíbenosti u českých konzumentů nakonec vypadá takto:
1. Potemník moučný, přezdívaný „malý moučný červ“
2. Sarančata
3. Potemník brazilský, přezdívaný „velký moučný červ“
4. Zavíječ voskový – larvy
5. Trubčí plod
6. Cvrčci
7. Bourec morušový – kukly
8. Švábi – jsou zvláště oblíbení na food festivalech (str. 28–29)

 

Vyhrajte knihu Hmyz na talíři

Máte chuť vyzkoušet nějaké netradiční jídlo, které bude skutečným gurmánským zážitkem? Tak neváhejte, načerpejte inspiraci a pusťte se do experimentování. Nemusíte se bát, v knize najdete zcela normální pokrmy, které jsou „nohatými“ přísadami pouze doplněny, takže pokud ztratíte během přípravy odvahu, zkrátka hmyzáky vynecháte. Navíc se dozvíte, kde a proč se hmyz konzumuje, jaké látky obsahuje a v čem je jeho „kouzlo“ a přínos. Připravte si kompletní menu od předkrmu až po dezert a ochutnejte exotiku.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám navíc přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Hmyz na talíři vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Hmyz na talíři
probíhá od 19. prosince 2015 do 1. ledna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 originální kuchařky Hmyz na talíři

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHmyz na talíři

Bednářová, Martina – Borkovcová, Marie – Fišer, Vladimír – Ocknecht, Petr – Švejnoha, David – Václavík, Milan

Jota, 2015

Zasoutěžte si o recepty z hmyzích ingrediencí - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. ZdenaZ napsal:

    Děkuji za knihu která dorazila Hmyz na talíři

Napsat komentář