Závěr léta na mrazivé vlně krimi

zaver_leta_na_mrazive_vlne_krimi
Léto končí a hladiny teploměrů pozvolna klesají. K vychutnání této raně podzimní atmosféry neodmyslitelně patří i zajímavá četba. Nechte se inspirovat například takovými knihami, které vnesou trochu příjemného chladu nejen do knihovniček, ale především do vašich myslí…

Jako první vám představujeme titul od známé autorky Sandry Brown. Tuto knihu nakladatelství zařadilo do své Edice světový bestseller, v níž se kromě zmíněné nachází i mnoho dalších kvalitních děl různých žánrů. Nízký tlak může zaujmout tím, že nabízí nejen originální kriminální zápletku, ale i milostný příběh. Zaslouží si kniha své místo mezi současnými nejlépe hodnocenými a prodávanými tituly? Posuďte sami!

Nízký tlak

Autorka: Sandra Brown
Přeložila: Marie Válková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-249-2703-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nízký tlak vydalo nakladatelství Ikar.

Bellamy bylo pouhých dvanáct let, když její starší sestra přišla násilně o život. Když po osmnácti letech napsala podle skutečných okolností Susaniny vraždy knihu, novináři odhalili její totožnost a Bellamy se stala terčem neznámého útočníka. Ve snaze tohoto útočníka identifikovat se mladá žena musí postavit duchům minulosti a vypořádat se nejen se složitým pletivem rodinných vztahů. Přesto se nehodlá zastavit, dokud se jí nepodaří Susanina vraha odhalit.

Ukázka z knihy

Bellamy Priceová si přitiskla ruce na ústa, čímž potlačila výkřik, a ustoupila od dárkové krabice v lesklém balicím papíru se saténovou stuhou. Zvíře leželo na stříbrném hedvábném papíru, růžový ocásek obtočený kolem tlustého těla. Bellamy pozpátku narazila na stěnu, sklouzla po ní a dosedla na podlahu. Nahrbeně se předklonila, sundala si ruce z úst a přitiskla si je na oči. Avšak hrůza ji natolik ochromila, že ani plakat nemohla. Vzlykala nasucho a chraptivě. Kdo mohl provést něco tak krutého? A proč? (str. 7)

Zaujala vás ukázka? Přečtěte si ji celou!

A jelikož jsme již v úvodu zmiňovali, že knihy této autorky v České republice vychází již mnoho let, máme pro vás hned dva další návrhy! Přečtěte si více například o knihách Mrazivý chlad nebo Drsný chlap a nechte se inspirovat!

————————————————

Hedvábník – druhý díl známé série detektivních příběhů nyní vychází v podobě audioknihy! Pokuste se spolu se soukromým detektivem Cormoranem Strikem vyřešit jeho další případ! Tentokrát se hlavní hrdina vydává po stopě vraha pohřešovaného spisovatele. Jak ale porozumět někomu, s kým se sám ostřílený detektiv ještě nikdy nesetkal? Čte Petr Oliva.

Hedvábník – audiokniha

Autor: Robert Galbraith (pseudonym J.K.Rowling)
Přeložil: Ladislav Šenkyřík

Vazba: CD
Formát: 140×125 mm
EAN: 8594050421349
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Hedvábník – audiokniha vydalo nakladatelství Plus.

Když zmizí spisovatel Owen Quine, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Zpočátku se domnívá, že se na pár dní někam vypařil – už to v minulosti párkrát udělal – a po Strikovi jen chce, aby ho našel a přivedl domů. Jenže Strikovi během vyšetřování začíná být čím dál jasnější, že za Quineovým zmizením se skrývá větší tajemství, než si jeho žena myslí. Romanopisec právě dokončil rukopis, v němž s jízlivou zlomyslností vykreslil téměř všechny své známé. Kdyby se román zveřejnil, zničil by leckomu život. Existuje tudíž spousta lidí, kteří ho mohli chtít umlčet. A ve chvíli, kdy je Quine nalezen brutálně zavražděný za bizarních okolností, začíná souboj s časem, v němž je třeba porozumět motivaci krutého vraha; vraha, který se nepodobá žádnému z těch, s nimiž se doposud Strike setkal…

Jestliže o sérii slyšíte poprvé, pak by vás možná zajímaly i informace k předchozímu dílu. Volání Kukačky u nás vyšlo v listopadu minulého roku a stejně jako Hedvábník, i tato kniha se již dříve dočkala audiopodoby.

————————————————

A přehlídka děl známých autorů pokračuje! Tentokrát spolu se samotnou královnou detektivních příběhů, Agathou Christie, navštívíte německý Frankfurt! Ačkoliv je autorka již téměř čtyřicet let po smrti, její knihy jsou stále čtené a dál vycházejí v nových a upravených vydáních. Právě tento titul ovšem v českém jazyce vychází úplně poprvé! Jste-li skalními fanoušky autorčiny tvorby, kniha by ve vaší knihovně rozhodně neměla chybět!

Cestující do Frankfurtu

Autorka: Agatha Christie
Přeložila: Jana Ohnesorg

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 127×207 mm
ISBN: 978-80-242-4937-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Cestující do Frankfurtu vydalo nakladatelství Knižní klub.

Špatné počasí, souhra okolností či pečlivě naplánovaná akce – co způsobilo, že sira Stafforda Nye, chytrého, ale nedoceněného pracovníka ministerstva zahraničí, oslovila na frankfurtském letišti neznámá žena s žádostí, aby kvůli ní riskoval pověst a možná i život? Sir Stafford jí vyhoví – a od té chvíle se nepřestává divit, do jak nebezpečné hry se dostal. Jde o budoucnost světa, postupně ovládaného mládeží holdující kultu násilí a destrukce. Je možné je zastavit? Kdo za tím vším stojí? A co s tím má společného Staffordova prateta Matilda? Detektivní román se špionážní zápletkou z roku 1970 (v češtině vychází poprvé) nezapře autorčiny obavy vyvolané tehdejší nestabilní politickou situací a její potřebu se k nim vyjádřit. Výsledkem je příběh, jehož nadčasovost a naléhavé poselství k nám promlouvají i po více než čtyřiceti letech; příběh, jenž i po tak dlouhé době zůstává stále aktuální – a varuje.

Ukázka z knihy

Z kovového reproduktoru se znovu ozval hlas. Informoval cestující, že kvůli husté mlze v Ženevě muselo být letadlo odkloněno na letiště ve Frankfurtu a odtud bude pokračovat do Londýna. Cestující do Ženevy budou z Frankfurtu dopraveni, co nejdříve to půjde. Pro sira Stafforda Nye to neznamenalo žádný rozdíl. Kdyby byla mlha v Londýně, předpokládal, že by letadlo přesměrovali do Prestwicku. Doufal, že se to nestane. V Prestwicku už se jednou nebo dvakrát ocitl – až příliš často. Pomyslel si, že život a cesty letadlem jsou skutečně příliš nudné. Kdyby jen – sám nevěděl – kdyby jen – co? (str. 17)

Líbila se vám ukázka? V jejím čtení můžete pokračovat

Zaujala vás kniha? Chtěli byste si z autorčiny tvorby přečíst více? Žádný problém! Jelikož za svůj život napsala téměř tři sta děl a spousta z nich byla přeložená do češtiny, rozhodně je z čeho vybírat. My vám můžeme doporučit knihy Nekonečná noc a Tragédie o třech jednáních, na něž pod příslušnými odkazy naleznete recenze.

————————————————

Náš předposlední titul vás přivede do míst, ze kterých vás zamrazí nejen na těle, ale také na duši. Podíváte se do jednoho z nejtvrdších gulagů v zemi a poznáte i samotného Stalina! Inspektor Pekkala zde bude řešit případ náhlého zavraždění muže, který byl pro krutého diktátora důležitou spojkou k carskému zlatu. Kvůli snaze o vypátrání vraha se Pekkala musí vydávat za vězně a oživovat tak vzpomínky, které měly být už dávno pohřbené v nejzazších hlubinách jeho paměti…

Rudá Sibiř

Autor: Sam Eastland
Přeložil: Jan Podzimek

Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7505-059-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rudá Sibiř vydalo nakladatelství XYZ.

I přes běsnění války v Polsku je Stalin stále posedlý hledáním zlata posledního ruského cara Mikuláše II. a jeho rodiny. Jeden z informátorů ho dovede na stopu muže, který měl za úkol carské zlato ukrýt. Tenhle pro Stalina tolik důležitý muž je ale v gulagu náhle zavražděn. Stalin proto povolá inspektora Pekkalu, známého jako Smaragdové oko. Kdysi nejslavnější detektiv celé Rusi a spřízněná duše cara skončil jako miliony dalších v gulagu a v sovětském Rusku po něm zůstala jen legenda. Stalin ho ale po letech dočasně omilostní. Teď se inspektor Pekkala musí na Stalinův příkaz vrátit do jednoho z nejtvrdších gulagů, kde byl sám mnoho let vězněn. Vydává se za vězně a snaží se vypátrat vraha. Unikne Pekkala nástrahám přítomnosti a stínům minulosti? 

Ukázka z knihy

Stalinův vztek zmizel stejně náhle, jako se objevil. Na tvář se mu vplížil úsměv, při kterém se mu oči zúžily natolik, že vypadaly skoro zavřené. „Pekkalo,“ procedil mezi zuby mužovo jméno, „mám pro vás úkol.“ Když oba zmizeli ve Stalinově kanceláři a dveře se za nimi tiše zavřely, zbytkový strach v Poskrebyševově mozku byl stále ještě příliš silný, než aby mu dovolil pocítit úlevu. Ta se dostaví možná později. Zatím cítil jen přepych nového nadechnutí a neodolatelnou zvědavost zjistit, jaké počasí je teď v Archangelsku. (str. 13)

Stáhněte si celou ukázku!

Ačkoliv to s kriminálními příběhy příliš společného nemá, rádi bychom vám navrhli pár knih, které se přímo opírají o prostředí pracovních a koncentračních táborů. Můžete si například přečíst o zápiscích ruské básnířky Anny Barkovové, jež v lágrech strávila přes dvacet let. Zajímavým a strhujícím příběhem je pak útěk z tábora v severní Koreji. A nakonec tu máme recenzi na knihu o očitém svědectví ženy, která pobývala v jednom z nejznámějších a nejhorších táborů smrti – Osvětimi.

————————————————

Jsme u konce! Když se řekne Sen noci svatojánské, každému se jistě vybaví komedie zesnulého dramatika Williama Shakespeara. Nyní je tu ale ještě jedna varianta, ve které byste ovšem příliš humoru nenašli. Minulý měsíc u nás totiž vyšel pátý díl kriminální série, kterou napsal Arne Dahl. Z dnes představených patří kniha suverénně mezi ty nejakčnější! Objeví se zde hned několik podivných a děsivých případů. Pusťte se spolu s inspektorkou Kerstin Holmovou do jejich řešení!

Sen noci svatojánské

Autor: Arne Dahl
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 344
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3350-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sen noci svatojánské vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Slunovrat je za dveřmi, čas položit pod polštář sedm květů a snít svatojánský sen. Skupina A pod vedením Kerstin Holmové však nemá na magii severského svátku ani pomyšlení. Na stůl se jí řine jeden podivný případ za druhým. Ředitel televizní společnosti je po premiéře zbrusu nové reality show nalezen se dvěma kulkami v hlavě, polské zdravotní sestře kdosi zasekne sekeru do hlavy, zamýšlená vražda ze cti skončí nečekaným zvratem a vody Mälarenu vydají tajemství, které vše vrhne do nového světla. Také Paula Hjelma na novém postu u interní inspekce čeká nelehký úkol a vše má nakonec mnohem osobnější rozměr, než se zpočátku mohlo zdát.

Ukázka z knihy

1/

Tam pod ním leží Švédsko. Hluboko pod ním. Asi deset kilometrů pod jeho nohama se táhne dlouhé švédské pobřeží. Je nádherný letní den. Vidí zřetelně celé Švédsko, celou Skandinávii. Vrací se domů. Ale tohle domů je už jiné. Bolí ho břicho. Mladý muž se pokouší pochopit. Pokouší se pochopit všechno to nové. Všechno, co se stalo. Začte se do tlustého štosu papírů a pokouší se pochopit, co ten svatojánský týden znamenal. Vše, co s sebou přinesl. Vše, co proměnil. Vše, co napravil. Život ještě dokáže překvapit, pomyslí si – překvapeně. Odcestoval jsem jako někdo a vracím se domů jako jiný člověk. A jiné je i to domů. Obrátí pozornost zpět k papírům. A uvědomí si, že nikdy nic není dokončené.

S vyšetřovatelkou Kerstin Holmovou se můžete setkat i v titulech Misterioso, Zlá krev, Až na vrchol hory, Evropské blues a Velké vody. Jsou to předchůdci tohoto pátého. Přečtěte si o nich více!


Zapojte se do našich aukcí, kde naleznete tyto a spousty dalších knih různých žánrů za skvělé ceny!

Dokážete v detektivních příbězích často s předstihem odhadnout, kdo je vrah? A četli jste naopak knihu, která vás hodně překvapila?

Podělte se s námi v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNízký tlak

Brown, Sandra

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeHedvábník – audiokniha

Galbraith, Robert

Plus, 2015

zobrazit info o knizeCestující do Frankfurtu

Christie, Agatha

Knižní klub, 2015

zobrazit info o knizeRudá Sibiř
Napínavý thriller z ruského gulagu

Eastland, Sam

XYZ, 2015

zobrazit info o knizeSen noci svatojánské

Dahl, Arne

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář