Děsivě pravdivý příběh: Útěk z Tábora 14

Utek-z-tabora-14
Čtete raději o skutečných lidských osudech než smyšlené příběhy? Potom byste neměli přehlédnout knihu Útěk z tábora 14, jež vypráví velmi silně a naturálně příběh muže, kterému se podařilo uniknout z brutálního korejského pracovního tábora.

Kniha je vskutku otřesným svědectvím třiadvacetiletého Sin Tong-hjoka, který se v pracovním táboře KLDR dokonce narodil. Odmalička nepoznal jiný svět než brutalitu dozorců, tvrdou práci a nelidské zacházení.

Sin Tong-hjok se narodil v roce 1982 v Kaechonu, v táboře pro politické vězně, který leží asi 75 kilometrů od Pchjongjangu. Bratři Sinova otce kolaborovali za války s Jihokorejci a za to v severokorejském režimu pykají tři generace celé rodiny, jakožto „zrádci země“.

Protože trpěl po celou dobu svého věznění podvýživou, má menší a drobnější postavu. Paže má zkřivené namáhavou prací a záda zjizvená popáleninami z doby, kdy ho mučili ohněm. Kůže nad stydkou kostí nese jizvu po vpichu háku, jímž ho dozorce přidržoval nad plameny. Holeně na obou nohách má od kotníků po kolena znetvořené od elektrického plotu z ostnatých drátů, které nesplnily svůj účel, protože nezabránily chlapcovu útěku z Tábora 14.

Po svém útěku se Sinovi podařilo najít v opuštěné chatrči starou vojenskou uniformu, díky níž splynul s ostatními stejně nuzně oděnými Severokorejci. Trvalo mu dva roky, než se dostal do Jižní Koreje. V současnosti žije v Kalifornii, kde pracuje jako vyslanec pro organizaci, která bojuje za svobodu v KLDR.

 

Útěk z Tábora 14

obálka knihy Útěk z tábora 14

Autor: Blaine Harden

Nakladatelství: Ikar

Počet stran: 216
Vazba: Vázaný
Formát: 153 × 234 mm
Vydáno: 07/2013

Přečtěte si více o knize Útěk z Tábora 14

Začtěte se do ukázky z knihy

 

Ukázka z knihy:

Jeho první vzpomínka je poprava.
Šel s matkou k obilnému poli nedaleko řeky Tedonggang, kde dozorci shromáždili pár tisíc vězňů. Chlapec se začal proplétat mezi dospělými směrem k přední řadě a tam spatřil, jak dozorci přivazují k dřevěnému kůlu nějakého muže.
Sinovi byly čtyři roky, byl příliš malý, aby porozuměl řeči, jež tomuto zabíjení předcházela. Nicméně během následujících let uslyší ještě mnohokrát, jak vrchní dozorce při popravě sděluje davu, že vězeň odsouzený na smrt se mohl „spasit“ tvrdou prací, ale tento štědrý dar nabízený vládou KLDR zavrhl. Aby vězeň nemohl proklít stát, který se ho právě chystal připravit o život, nacpali mu dozorci do pusy kamení a poté mu hlavu zakryli kapucí.

Jaké vzpomínky na dětství máte vy?

Kniha Útěk z tábora 14 dokládá, že i v dnešních dobách existují otřesná nelidská místa, jakými byli ruské gulagy či koncentrační tábory. A my bychom o tom měli vědět. Možná proto, že chceme pomoci. A možná také proto, abychom si svého života více vážili.

 

——————————————————————–

 

logo nakladatelství IkarNakladatelství Ikar je orientováno především na ženské čtenářky: romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce. Spolu s Knižním klubem, Odeonem a Universem spadají pod Euromedia Group, dceřinnou společnost Bertelsmann AG, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.

(Foto: nakladatelství Ikar)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚtěk z Tábora 14
Autentické svědectví z pracovních táborů v Severní Koreji

Harden, Blaine

Ikar, 2013

Napsat komentář