Hercule Poirot na stopě

tragedie
Kdo by neznal jméno Agathy Christie, nejznámější autorky kvalitních detektivek, které již po desetiletí uchvacují čtenáře. Tentokrát spisovatelka vytvořila zápletku, jejímž ústředním hrdinou je jed nikotin.

Detektivní román Tragédie o třech jednáních, který roku 2014 nově vydalo nakladatelství Knižní klub, je dílem autorky Agathy Christie. Agatha Christie získala základní vzdělání od svých rodičů, jak bylo v době jejího narození (konec 19. století) zvykem. Studovala hudbu v Paříži a v průběhu první světové války pracovala jako dobrovolná sestra a lékárnice v Ashfieldu. V té době získané zkušenosti často využívala při psaní svých detektivek. Během ještě hrůznější druhé světové války pracovala jako dobrovolnice ve výdejně léků. Roku 1956 byla jmenována Komandérem britského impéria a roku 1971 ji královna Alžběta II. udělila titul „Dáma britského impéria“.

Agatha Christie publikovala přes 80 románů, povídkových sbírek a divadelních her. Jejími nejslavnějšími literárními postavami jsou Hercule Poirot a slečna Marplová. Mezi její nejznámější díla patří Deset malých černoušků, Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu, Vražda Rogera Ackroyda, Nultá hodina, Vražda v Mezopotámii nebo Past na myši.

Román Tragédie o třech jednáních začíná poklidnou večeří, která se však promění v horor poté, co jeden z jejích účastníků, oblíbený farář pan Babbington, padne k zemi mrtev. Nikdo si neumí jeho zcela nečekanou smrt vysvětlit. Hostitel, sir Charles Cartwright, je společně se svou mladou oblíbenkyní Egg přesvědčen, že šlo o vraždu. Avšak dokonce i bývalý belgický detektiv Hercule Poirot, jenž byl rovněž účasten večeře, považuje případ za obyčejnou smrt starce.

Toto mínění je však nucen poopravit poté, co stejnou smrtí odejde ze světa lékař sir Bartholomew Strange. Jelikož jde o významného člověka, je jeho smrt prozkoumána velice podrobně. Je zjištěno, že oběť zemřela na otravu nikotinem, přičemž ta samá látka se po exhumaci najde i v těle první oběti. Čtveřice vyšetřovatelů, kterou tvoří sir Charles, Egg, Hercule Poirot a pan Satterthwait, se vydává po stopách vraha, jehož motiv je však velice nejasný.

Knihy Agathy Christie jsou detektivní klasikou, která čtenáře nepřestává bavit ani po mnoha letech od svého prvního vydání. Silnou stránkou Tragédie o třech jednáních je nejen zajímavá zápletka, ale i schopnost autorky skrýt vraha tak, že po jeho odhalení je čtenář upřímně šokován. Tato dovednost vyžaduje mnoho talentu a schopnosti vcítit se do role čtenáře, aby tento z předkládaných nepatrných náznaků neodhadl vraha a současně si po dočtení knihy uvědomil, že měl vlastně celou dobu indicie před očima.

Z hlavních postav mi byla nejméně sympatická slečna Egg, která svou intervencí v případu maskovala romantický zájem o sira Charlese. Její chování bylo tak trochu dětinské a velmi okázalé. Naopak nejvíce jsem si oblíbila belgického detektiva s atypickým knírkem Hercula Poirota, který mne okouzlil svou inteligencí a schopností vyčíst z lidského chování to, čeho by si jiný nevšiml.

Samo vyprávění je velmi čtivé. Více než jazyk knihy však čtenáře zaujme promyšlený příběh a brilantně vypracovaná psychologie postav. Nikoli neprávem je Agatha Christie zvána královnou detektivek. Detektivní román Tragédie o třech jednáních mohu vřele doporučit všem milovníkům dobrých detektivek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTragédie o třech jednáních

Christie, Agatha

Euromedia Group, 2014

Napsat komentář