Neobvykle děsivý detektivní příběh od Agathy Christie

nekonecna_noc
Padne-li jméno Agathy Christie, mnoho čtenářů si vybaví slavného Hercula Poirota nebo slečnu Marplovou. Detektivní příběh, nesoucí v názvu část verše Williama Blakea, se sice musel obejít bez nich, výměnou však poskytuje čtenářům neobvyklou a strhující četbu.

Detektivní román Nekonečná noc, který vydalo roku 2014 nakladatelství Knižní klub, je dalším z dlouhé řady titulů, jejichž autorkou je slavná anglická literátka a světově nejznámější spisovatelka všech dob Agatha Christie. Agatha Christie publikovala více než osmdesát románů, povídkových sbírek a divadelních her, k těm nejproslulejším patří například knihy Deset malých černoušků, Vražda v Orient-expresu, Smrt na Nilu, Vražda v Mezopotámii, Past na myši nebo Tragédie o třech jednáních. Na poslední jmenovanou knihu si u nás můžete přečíst recenzi.

Hlavní postavou Nekonečné noci a zároveň vypravěčem příběhu je Michael Rogers, mladík, který si neumí udržet stálé zaměstnání. Stejně jako s prací to má Michael i se ženami, s nimiž navazuje vztahy výhradně sexuální povahy. Přesto sní o tom, že jednou najde bohatou a krásnou ženu a společně budou žít v perfektním domě. Svou vysněnou paní potkává ve velmi majetné dědičce Elii Goodmanové, kterou pozná na procházce. Ačkoli dle Eliiných poručníků je Michael naprosto nevhodná partie, pár se rozhodne vzít se.

Druhé Michaelovo životní přání, tedy vystavění si snového domu, se rozhodne novomanželům splnit Michaelův blízký přítel, smrtelně nemocný slavný architekt Rudolf Santonix. Ellie je díky svému majetku schopna nákladnou stavbu stojící v blízkosti místa, kde se oba novomanželé setkali, financovat. Život v blízkosti města vede k setkáním s mnoha zajímavými charaktery. Ellie se například potkává se starou cikánkou, která jí prorokuje trudný osud, pokud neopustí svůj nový domov.

Temné věštby však nejsou jediným mrakem, který proplouvá přes slunný život novomanželů Rogersových. Místo, na kterém stojí jejich nový dům, nazývané Cikánský revír, je prý prokleté…

Spíše než detektivním příběhem je Nekonečná noc psychologickým thrillerem. O tom, že nejde o typický příběh od Agathy Christie, hovoří již fakt, že se v něm nevyskytuje žádný z jejích proslulých detektivů. Dokonce i styl vyprávění je lehce odlišný ve srovnání s ostatními knihami napsanými královnou detektivek. Příběh je malebně pochmurný a smutný, skoro jako by šlo o báseň v próze. Smrtelné nebezpečí není po většinu příběhu patrné, ale stojí nenápadně v pozadí, aby se mohlo vynořit ke konci knihy.

Stejně jako u dalších autorčiných románů bude však čtenář šokován rozuzlením, které dokazuje, jak moc se mohou lidé podřídit vlastní chtivosti a touze po zisku. Konec knihy jako by varoval, že člověk nemůže věřit ani svým blízkým, jelikož ty nejtajnější chtíče a motivace jsou známy jen jejich strůjci samému. Druhý spisovatelčin manžel Max Mallowan ke knize dodal, že jedno z nejoblíbenějších děl jeho manželky přináší „chápavý pohled na pokroucený charakter, jenž měl šanci vydat se na cestu dobra, ale zvolil si směřování ke zlu“.

Detektivní román psaný ve stylu psychologického thrilleru mohu doporučit všem čtenářům detektivek, kteří by si rádi přečetli něco, co vybočuje z obvyklých zajetých kolejí. Nekonečná noc, román začínající verši Williama Blakea z básně Věštby nevinnosti, poskytuje nejen nevšední čtenářský zážitek, ale i potěšení z tradiční vysoké literární úrovně příběhů Agathy Christie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNekonečná noc

Christie, Agatha

Knižní klub, 2014

Napsat komentář