Zápisky ze sovětských gulagů

osm-hlav-silenstvi
Poprvé u nás vychází souhrnné dílo ruské básnířky Anny Barkovové. Seznamte se s ženou, která kvůli své tvorbě strávila přes dvacet let v drsných lágrech, ale stejně se jí nevzdala…

Reprezentativní výbor, který připravila Radka Rubilina, poprvé v češtině uvádí dílo ruské básnířky Anny Barkovové (1901–1976), které mohlo být postupně objevováno doma i v zahraničí teprve po pádu sovětského režimu. Autorka kvůli své tvorbě strávila mezi roky 1934 až 1965 více než dvacet let života v sovětských gulazích a další léta v mezidobí ve vyhnanství. Její spisovatelská dráha se zpočátku slibně vyvíjela. Už v roce 1922 vyšla její první básnická sbírka Žena s předmluvou Anatolije Lunačarského, který jí také zajistil práci v moskevské Pravdě a ubytování v samotném Kremlu. Kvůli kritice panského života kremelské smetánky však záhy upadla v nemilost a dveře Kremlu se pro ni navždy zavřely. Od konce dvacátých let mezi její hlavní témata patřil hladomor, zatýkání a všeobjímající strach.

 

Ukázka z knihy

„Ale co vás nemá! V Lubjance! Už je jiná doba. A co byste mohl říct tak nevhodného? Se sovětskou vládou jste spokojený?“
„To víte že jo! Naprosto spokojený… od samého počátku, od sedmnáctého roku. Co já? Celý život jsem pracoval… často jsem dostával odměny za přesčasy, i po práci jsem zůstával. A svou práci, tyhle čísla, mám moc rád. Plat… Plat ujde. Pro rodinu by to asi nestačilo. Ale já sám nic nepotřebuju: jenom kousek chleba a košili s kalhotami. Nic z toho jsem, chválabohu, nepostrádal. Jenom pokud jde o bydlení, to bylo špatné… Ale dočkal jsem se. Třebaže až před smrtí… Skutečný dík patří sovětské vládě a Pánu Bohu. Omluvte mě, jsem poněkud věřící.“
Šklebov a Větrov se shovívavě usmáli. (str. 45)

Stáhněte si i zbytek ukázky ve formátu PDF.

 

Osm hlav šílenství

Autorka: Anna Barkovová
Přeložili: Radka Rubilina a Jakub Šedivý

Počet stran: 261
Vazba: vázaná
Formát: 110 × 181 mm
ISBN: 978-80-7260-313-8
Doporučená cena: 277 Kč

Knihu Osm hlav šílenství vydalo nakladatelství Prostor.

 

O autorce

Anna-BarkovovaAnna Barkovová, narozena v roce 1901, byla sovětská básnířka, novinářka a scénáristka. Jak jste se již dozvěděli, více než dvacet let života strávila díky své tvorbě v sovětských gulazích. Další léta v mezidobí pak žila ve vyhnanství. I přes tento ponurý fakt se dožila úctyhodných pětasedmdesáti let. Její básně, které dříve jen těžko spatřovaly světlo světa, si nyní můžete přečíst i vy.

 

Mohlo by vás zajímat

Od roku 2012 je natáčen i stejnojmenný film. Jeho režírování se rozhodla ujmout režisérka Marta Nováková, která jej natáčí dle vlastního scénáře. V hlavní roli Anny se objeví Aneta Langerová. Film měl vyjít letos souběžně s knihou, ale prozatím zůstává stále ve fázi příprav.

Máte-li rádi podobné typy knih z prostředí drsných pracovních táborů, pak vás možná zaujmou následující články. Přečtěte si například recenze ke knihám Dlouhá cesta a Jeden den Ivana Děnisoviče. Dále by vás mohl zajímat příběh o dvou silných ženách nebo třeba autentická kniha o útěku z tábora v severní Koreji. Perličkou na závěr pak může být thriller z prostředí mrazivé Sibiře.


Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

prostor_logo

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsm hlav šílenství
Poezie, próza, deníky a korespondence ruské lágrové básnířky

Barkovová, Anna

Prostor, 2015

Napsat komentář