Dejte zelenině zelenou

Zelena-kuchyne-pro-kazdy-den
Nebojte se zeleniny a zařaďte ji do každého jídla. Zdá se vám to nemožné? Kuchařská novinka Zelená kuchyně pro každý den vás přesvědčí o tom, že i do vaflí či bábovky se hodí zelenina. Nevěříte? Tak čtěte dál…

Poslední měsíce mi rukama prošlo několik desítek kuchařských knih a musím konstatovat, že jsem buď měla šťastnou ruku při výběru, anebo nakladatelé vydávají jen samé úžasné publikace, které prostě musím ve své knihovně mít.

Další veganskou perlou je letní novinka nakladatelství Synergie Zelená kuchyně pro každý den od Jessicy Nadel, úspěšné blogerky, kuchařky a autorky blogu Cupcakes and Kale.

čokoládový dort s cuketou

čokoládový dort s cuketou

Již obálka je na první pohled lákavá. Mně se ihned začaly sbíhat sliny a věděla jsem, že čokoládový koláč z titulní strany vyzkouším jako první. Kuchařku jsem neměla ještě ani pořádně prolistovanou a kuchyní již voněl božský čokoládový koláč z cukety, který mi chutí připomněl extra čokoládové brownies, a přitom je recept založen na samých zdravých potravinách a vy tak v podstatě mlsáte bez výčitek!

Kuchařka stojí na postupech, jak do stravy zařadit více zeleninových jídel a to hlavně, jak název napovídá, těch zelených druhů, jako jsou cuketa, mangold, kadeřávek, avokádo, špenát, kapusta, brokolice a další.

Recepty jsou rozděleny do pěti kapitol – Zelené koktejly a snídaně, Zelené přílohy a jednohubky, Zelené polévky a saláty, Zelená hlavní jídla a má nejoblíbenější kapitola Zelené dorty a dezerty. Můžete tak ochutnat taková netradiční jídla jako například brownies ze špenátu, cuketové vafle se skořicí, pampeliškovou bramborovou kaši či salát César s tempehovou „slaninou“.

Na začátku knihy vás autorka seznámí se zeleninou, která je obsažena ve všech receptech, a vy se tak dozvíte o zdravotních účincích jednotlivých druhů a proč je dobré konkrétní druh zařadit do jídelníčku. Kromě toho budete seznámeni i s pěti kroky vedoucími k tomu, jak dostat zeleninu na talíř, a můžete se inspirovat čtyřmi denními jídelníčky se zelenými druhy zeleniny. Patří k nim například jídelníček pro rodiče, kteří chtějí svým dětem dávat zelené druhy zeleniny. Ke snídani připravíte dětem špenátové palačinky, na oběd letní rolky s mangem, avokádem a okurkou a k večeři jim upečete pizzu s mangoldem, koriandrem a kešu „sýrem“ a jako dezert jim můžete nabídnout sušenky z ovesných vloček s cuketou.

Prozatím jsem vyzkoušela již zmiňovaný čokoládový dort s cuketou, sušenky z ovesných vloček s cuketou, čokoládovou bábovku s listy z červené řepy a tradiční zelený koktejl.

Recepty jsou přehledné a psané jasně a stručně, což oceňuji. Co se týče surovin, tak všechny, až na čajot, který s trochou štěstí seženete přes internet, jsou u nás k dostání. Pokud se stravujete zdravěji delší dobu, jistě vás žádná surovina nepřekvapí. Jestliže ale se zdravou stravou teprve začínáte, nelekejte se relativní finanční náročnosti receptů, protože jde ve většině případů jen o počáteční investici a daná surovina vám vydrží na mnoho jídel (např. chia semínka, spirulina, maca). Kromě několika specifických surovin jsou jinak recepty založeny především na ovoci a zelenině a běžných surovinách. Autorka sice uvádí sušenou třtinovou šťávu místo cukru, celozrnnou mouku místo klasické a jiné, ale pokud použijete obyčejný cukr či mouku, nebude sice pokrm tak zdravý, ale chutný bude zajisté (skoro) stejně.

čokoládová bábovka s listy z červené řepy

čokoládová bábovka s listy z červené řepy

Z těch několika receptů, které jsem zatím zkusila, jsem vypozorovala, že autorka si libuje v hodně sladkých dezertech a je potřeba vyzkoušet, jak vám její „cukrování“ sedne. Já mám raději méně sladké dezerty a moučníky a více preferuji čistší chutě, a i přesto, že jsem dala do moučníků pouze třetinové množství sladidel, byl výsledek dost sladký.

Všechny vyzkoušené moučníky mě překvapily především tím, že bych v nich přítomnost zeleniny ani nepoznala. Nejvíce mě oslovily sušenky z cukety, které byly vláčné a tak chutné, že jsem je všechny snědla během jednoho dne.

ovesné sušenky s cuketou

ovesné sušenky s cuketou

A jaký je můj celkový dojem z kuchařky? Zaujaly mě snad všechny recepty a mám v plánu je opravdu všechny vyzkoušet. Některé si sice poupravím, protože mi nesedí některá z použitých surovin, a budu se jimi spíše inspirovat, ale opravdu jsem nadšená množstvím receptů se „schovanou“ zeleninou; jsou originální a lákavé na pohled. O víkendu mám v plánu vyzkoušet tofu smaženici s listovou kapustou a nedělní ráno provoním špenátovými palačinkami nasladko.

Komu bych kuchařku doporučila? Vegetariánům, veganům, lidem na bezlepkové dietě (velké množství receptů je bezlepkových, a pokud ne, tak se snadno dají do bezlepkové verze upravit), lidem stravujícím se zdravě, ale také všem těm, kteří by rádi alespoň trochu ozdravili a ozvláštnili každodenní jídelníček. Rozhodně nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZelená kuchyně pro každý den
Více než 100 rychlých, jednoduchých a chutných receptů se zeleninou pro každou příležitost

Nadel, Jessica

Synergie Publishing SE, 2015

Napsat komentář