Současná světová próza

Současná světová próza
Severské detektivky, erotické hrátky nebo upíři. To jsou trendy, které dnes hýbou knižním světem a o nichž slyšíme nejvíce. Stále ale vycházejí knihy, které se nevezou na žádné vlně popularity, a přesto jsou čtivé a zároveň přináší podněty pro hlubší zamyšlení.

Oddychově psaná kniha vám  může připomenout Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel, ale po chvíli zjistíte, že Etta a Otto a Russell a James  umí víc, než jen vykouzlit úsměv na tváři.

Etta a Otto a Russell a James

Autorka: Emma Hooperová
Přeložila: Vanda Ohnisková

Počet stran: 324
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7462-748-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Etta a Otto a Russell a James vydalo nakladatelství Jota.

Ettě je 82 let a celý život strávila na farmě uprostřed kanadské prérie. Vidět oceán je její největší přání. A tak jednoho rána vstane ještě časněji než obvykle, vezme si pušku, čokoládu a na nohy své nejpevnější boty a vydá se na východ. K oceánu to má přes 3 000 kilometrů daleko. Její manžel Otto na ni trpělivě čeká doma, vaří podle Ettiných kartiček s recepty a vzpomíná. A soused Russell vzpomíná také, ale jeho vzpomínky jsou jiné – a stále Ettu miluje stejně, jako ji miloval před padesáti lety, předtím, než se provdala za Ottu.

Ukázka z knihy

První pole, které Etta toho rána přešla, bylo jejich. Její a Ottovo. Kdyby byla rosa, v tu dobu by ještě ležela na stoncích pšenice. Ale na nohou jí zůstával jenom prach. Teplý, suchý prach. Přejít pole byla hračka. Nohy si ani nestačily zvyknout na vysoké boty, co si ráno obula. Měla za sebou už dva kilometry. A pak následovalo pole Russella Palmera.
Etta nechtěla, aby Otto viděl, jak odchází. Proto odešla z domu tak časně a potichu. Ale na Russellovi jí nezáleželo. Věděl, že i kdyby chtěl, nestačil by jí.
Jeho pozemek byl o pět set akrů větší než jejich a i dům měl větší, přestože žil sám, přestože doma skoro nepobýval. Toho rána postával uprostřed nedozrálého obilí na půl cesty mezi svým domem a koncem pole. Stál a díval se. Trvalo patnáct minut, než k němu Etta došla.
Dobré ráno na pozorování, Russelle?
Normální. Ještě nic.
Nic?
Nic, co by stálo za pozorování.
Russell vyhlížel vysokou. Na práci na poli byl už moc starý, měl na ni najaté dělníky, a tak vyhlížel jeleny a srnky – začínal těsně před úsvitem a asi tak hodinu po něm končil a pak znovu večer hodinu před soumrakem, dokud slunce úplně nezapadlo. Někdy nějakého jelena spatřil. Většinou ne.

Více se dočtete v ukázce.

————————————————

Zatímco stařičká Etta se snaží naplno využít poslední strany své životní knihy, mladičký Johnsey tu svou teprve otvírá. Musí se probudit ze svého dětského snu a postavit se čelem k překážkám, které před něj staví každý z dvanácti měsíců, o nichž v knize vypráví.

Prosinec už je takovej

Autor: Donal Ryan
Přeložila: Alice McElveen Hyrmanová

Počet stran: 215
Vazba: vázaná
Formát: 136×205 mm
ISBN: 978-80-7473-218-8
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Prosinec už je takovej vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Prvotina jednoho z nejvýraznějších talentů nové irské literatury, která se paradoxně dočkala vydání až po fenomenálním úspěchu svého volného pokračování, Srdce na obrtlíku (The Spinning Heart). Ve dvanácti kapitolách podává obraz jednoho roku na samém počátku našeho století, jak ho na opuštěné rodinné farmě prožívá zdánlivě prostoduchý mladík Johnsey Cunliffe po smrti svých rodičů, když se mu rozpadl bezpečný svět jeho dětství a ten okolní se pod tlakem hospodářské konjunktury mění k nepoznání. Přesné, citlivé, vtipné i dojemné zachycení lidských vztahů v dnešním Irsku.

Ukázka z knihy

Leden

Máma vždycky říkala, že leden je krásnej měsíc. S novým rokem všechno začíná znova. Návštěvy už máte za sebou a s pomocí boží je do příštích Vánoc neuvidíte ani od nich neuslyšíte. Než se nadějete, dny budou zase delší. V lednu se začínaj telit krávy a s každým novým životem, kterej se v chlívě postaví na vratký nožičky, vám přibyde troška majetku. Však taky aby – musíte nějak nahradit to prosincový plejtvání a vyhazování peněz za nesmysly, které vlastně nikdo ani nechtěl. Lednový mrazíky zničej veškerej neřád, co se kde ještě drží od loňska. Leden už je takovej: celej svět pročistí. Takhle to aspoň máma říkávala, teda dřív, když ještě byla mnohem řečnější.

Pokud chcete číst dále, podívejte se na delší ukázku.

————————————————

V ich-formě zůstaneme i u třetí knihy. Opustíme však prostého irského chlapce Johnseyho a přesuneme se k vysokoškolskému studentu Marcovi. Ten odchází od rodiny a je jen na něm samotném, aby se naučil žít uprostřed rozohněné americké společnosti 20. století.

Rozhořčení

Autor: Philip Roth
Přeložil: Šimon Pellar

Počet stran: 184
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-2033-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Rozhořčení vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Píše se rok 1951 a Amerika je v zajetí druhého roku války v Koreji. Marcus Messner, přímočarý a vášnivě čestný, poslušný student z newjerseyského Newarku přechází v druhém roce vysoké školy na venkovsky bukolický kampus ohijské konzervativní Winesburg College. Proč ve studiích pokračuje právě tam a ne na městské univerzitě svého rodiště, kam se původně zapsal? Doma nemůže vydržet, protože má pocit, že se jeho poctivý a tvrdě pracující otec, majitel malého řeznictví, ke stáru zbláznil, neboť ho sžírá přesvědčení, že dospělost jeho milovanému synovi strojí jenom úklady. Marcus tedy odchází na studia jinam a objevování vlastní cesty ho nutí se daleko od rodiny vypořádávat s realitou jemu dosud zcela neznámé části americké společnosti. 20. román Philipa Rotha, který v českém překladu vydává Mladá fronta, vychází 19. března u příležitosti autorových 82. narozenin

Ukázka z knihy

Asi šest neděl poté, co dobře vycvičené severokorejské divize vyzbrojené sovětskými a čínskými komunisty překročily 38. rovnoběžku, vtrhly do Jižní Koreje a rozpoutaly válku, jsem začal studovat na malé univerzitě v centru Newarku. Jmenovala se po Robertu Treatovi, jenž město v sedmnáctém století založil, a poskytovala bakalářské vzdělání. Byl jsem z rodiny první, kdo dostal možnost ho získat. Všichni bratranci měli jen střední školu a táta stejně jako jeho tři bratři ani nedokončil základní. „Já se musel od deseti živit,“ říkával. Měl u nás ve čtvrti řeznictví a já pro něj vyjma baseballové sezóny a těch odpolední, kdy jsem se jako člen debatního kroužku musel účastnit meziškolních soutěží, po celou střední rozvážel na kole nákupy zákazníkům.

Trošku větší část knihy si můžete prohlédnout v ukázce.

————————————————

Nejdříve hoch z farmy, poté vysokoškolský student a nyní žena, která se musí vyrovnávat s nečekaným nástupem těžké nemoci. Kniha vzpomínek je velice emotivně psaný román, který nám dává nahlédnout do života Claire, hrdinky, která bojuje bitvu, již jen těžko může vyhrát.

Kniha vzpomínek

Autorka: Rowan Coleman
Přeložila: Zora Šíchová

Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 138×211 mm
ISBN: 978-80-7498-071-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kniha vzpomínek vydalo nakladatelství Domino.

Jméno prvorozeného dítěte. Tvář vašeho muže. Váš věk a adresa… Co když se vám tohle všechno začne ztrácet z paměti?
Claire má fungující manželství, dvě dcery, všetečnou matku… a Alzheimera. Dříve měla i práci, kterou milovala, ale kdo by zaměstnával učitelku, která trpí ztrátou paměti? Claire se zoufale snaží zachovat alespoň to, o co ji ještě nemoc nepřipravila, a tak si na radu terapeuta pořídí Knihu vzpomínek. Zapisuje momenty z minulosti i současnosti, protože ví, že brzy budou její řádky to jediné, co po ní manželovi a dětem zbude. Ví to, protože na stejnou nemoc zemřel její otec.
Dny tráví doma, v nedobrovolném uvěznění, protože každý odchod hrozí tím, že nenajde cestu zpátky. Postupem času přestává být bezpečno i doma: vynechávající paměť Claire znemožňuje vykonávat i ty nejběžnější, nejbanálnější činnosti. Výsledkem je nekonečná frustrace a zášť vůči blízkým, prokládaná zoufalou touhou využít každý vzácný okamžik, kdy se ještě může těšit z jasné mysli…
Román
Kniha vzpomínek je neobyčejně silný příběh, smutný i povzbudivý zároveň. A Claire je literární hrdinka, která se každému čtenáři natrvalo vryje do paměti. I když ona sama paměť už téměř ztratila.

Ukázka z knihy

Vypadá tak nejistě, tak ztraceně a tak zdráhavě, že se mi chce říct ne – ne, nemusíme o tom mluvit, můžeme prostě předstírat, že dnešek je stejný jako včerejšek a všechny ty předchozí dny, kdy jsme o ničem neměli ani zdání. Můžeme předstírat, že se nic neděje, protože kdo ví, jak dlouho ještě budeme schopni udržet si tohle dokonalé štěstí?
„Má ráda omáčku se spoustou se spoustou rajčatového protlaku,“ pokračuji. „A taky pořádnou horu kečupu…“
„Nevím, co mám dělat a co říkat,“ Greg se zhluboka nadechne a hlas se mu láme. „Nejsem si jistý, jak se mám chovat.“
„A potom, úplně nakonec, přidej čajovou lžičku kvasnicové pomazánky.“
„Claire,“ vzlykne a sevře mě v náručí. A já tam stojím v jeho objetí se zavřenýma očima, vdechuji jeho vůni, paže mám svěšené podél boků a cítím, jak mi buší srdce. „Claire, jak tohle řekneme dětem?“

Pokračování úryvku naleznete v ukázcePokud vás kniha zaujala, můžete si také přečíst další úryvek přímo na našem webu.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a spoustu dalších knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Náhledový obrázek pochází ze serveru FreePhotosBank.com

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha vzpomínek

Coleman, Rowan

Domino, 2015

zobrazit info o knizeProsinec už je takovej

Ryan, Donal

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeRozhořčení
O ztrátě nevinnosti, naivitě, sexuálním poznávání a morální odvaze

Roth, Philip

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeEtta a Otto a Russell a James

Hooperová, Emma

Jota, 2015

Napsat komentář