Neumíte se prát? Pak je tu váš anděl strážný!

MujAndelNahled
Je malý, nosí brýle a vůbec se neumí prát. Jenže žije v krutém světě, kde je šikana slabších normální. Má nějaké východisko, když nechce nikomu nic říct?

Tedy, s někým si malý Oskar povídá. Každý den, každou volnou chvíli, když si láme hlavu, jak ven ze šlamastyky, se svěřuje svému strážnému andělovi, kterého si pojmenoval Oskariel.

Příběh jak vystřižený ze současného světa dětí napsal pod názvem Můj anděl se umí prát slovenský spisovatel, překladatel a scénárista Roman Brat (*1957). Je zkušeným dětským autorem – napsal třináct knih pro děti, ale také scénáře pro dětské animované filmy nebo rozhlasové pohádky.

Vzhledem k tomu, že dnešní děti už slovenštině nerozumí, kniha vyšla v nakladatelství CPress v překladu Ivony Březinové (*1964). Ani její jméno není ve světě literatury neznámým pojmem a její vlastní tvorba pro děti se setkává se zájmem mladých čtenářů jak u nás, tak třeba i na Slovensku (Míša a Šíma, O kočce Kačce). Bohužel musím říct, že jsem byla z překladu trošku zmatená. Ne, že by používal chybné výrazy nebo se špatně četl, to vůbec ne! Ale měla jsem problém s prostředím. Na některých místech jsem přemýšlela, zda se děj odehrává v Praze či Bratislavě. Staré město totiž mají tam i tam. Neměla bych problém číst příběh z Bratislavy se vším, co k němu patří, ale na str. 72 je věta, která do slovenského kontextu nezapadá: „Michal Brat. Brat je prý slovensky bratr.“, protože na počátku Oskar říká: „…a to jsme všichni Slováci.“ (viz str. 13) Slovák by se těžko divil, že brat znamená bratr. Ale to je jediná piha na kráse a myslím, že dětští čtenáři si jí ani nevšimnou.

Plně je totiž pohltí napínavý a veselý děj. Malý Oskar není žalobník a má kuráž. Přesto je terčem šikany dvou třídních hromotluků Pifky a Tudora, protože bít se opravdu neumí. Ale nechce zůstat otloukánkem navždy. Modlí se – povídá si – se svým andělem a hledá u něj zastání. Jenže anděl mlčí a odplata tak asi zůstane na Oskarovi.

Nápadů má dost, ale pokaždé je to jako trefa do vosího hnízda: chvíli má radost ze zásahu, ale později už zase sklízí hořkou odplatu. Nebyla by to však kniha pro děti, kdyby se v ní nedalo najít skutečné východisko.

Kniha Můj anděl se umí prát je určena všem dětem, které mají rády legraci a nesnáší, když někdo ubližuje druhým. Hodí se pro samostatné čtení zkušenějšího čtenáře (tzv. druhé čtení) nebo pro předčítání. Začínajícím čtenářům by mohla dělat problém značná délka nepřerušovaného textu. A vůbec – celkem 95 stran většího formátu, to už je pořádná porce písmenek.

Knihu provází obrázky slovenského malíře, grafika, karikaturisty a ilustrátora Miroslava Regitka (*1965). Hýří jasnými barvami, ale hlavně jsou akčně komiksové, takže si děti užijí legraci i při pouhém prohlížení.

Máte-li doma malého školáka, pak mu knihu s nevšedním názvem Můj anděl se umí prát určitě pořiďte. Třeba jako dárek za pěkné vysvědčení…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj anděl se umí prát

Brat, Roman

CPress, 2014

Napsat komentář