Hrdiny proti své vůli

Morgan_The100
Když osud omezeného zbytku lidstva závisí na schopnosti nezkušených přežít na místě, kam celé generace lidí nevkročily, je o dramatické situace postaráno. Zatímco na oběžné dráze hrozí dočasnému domovu lidského rodu rozpad, zemský povrch snad už bude pro novou kolonizaci připraven. Nebo ještě ne?

Nakladatelství CooBoo, spadající pod společnost Albatros Media, vydalo v dubnu 2014 pod názvem Prvních 100 (The 100) prvotinu mladé autorky Kass Morgan. Překladu se ujala Ivana Svobodová, ostřílená překladatelka nakladatelství CooBoo, Mladé fronty i Dybbuku.

Kass Morgan je především editorkou a spisovatelkou se stává pouze po večerech a víkendech. Kniha Prvních 100 vznikala plných šest měsíců, ale základní myšlenka vzešla ze společnosti Alloy Entertainment a jejího požadavku natočit seriál, jehož základní myšlenkou byla rekolonizace Země zničené před desetiletími jadernou válkou, skupinkou stovky mladistvých delikventů. Kass Morgan tak připravila pro studio základní náčrt postav a příběhu a pak se teprve pustila do půlroční práce na vlastní knižní verzi, přičemž kniha pokrývá v podstatě pouze pilotní díl série.

Celý příběh stojí na bázi postkatastrofického scénáře – Země byla zdevastována nukleární válkou a ti, kteří mohli, se přestěhovali na orbitální stanici. Ta ovšem po třech stech letech (v seriálu jde pouze o devadesát sedm let) už má své za sebou, a vládnoucí garnitura proto zvažuje možnost návratu zpět na povrch. Nikdo ovšem neví, do jaké míry již radiace a ostatní následky dávné katastrofy vyprchaly. Rada, vládnoucí orgán zbytku lidstva, se proto rozhodne vyslat první skupinu, aby otestovala situaci na povrchu. Koho vybrat? Jako jedna z logických voleb se nabízí poslat postradatelné, jimiž jsou v tomto případě mladiství, odsouzení k smrti za různé přečiny proti poměrně přísným, ovšem pro zachování funkčnosti omezené komunity obyvatel orbitálního komplexu nutným, pravidlům. Blíže nespecifikovaný transportér tedy dopraví skupinku stovky hochů a dívek mladších osmnácti let na povrch planety, přičemž přistání zdaleka není hladké. Nesourodá a nesehraná skupina teď musí na planetě, o jejíž vhodnosti k životu dosud není nic známo, přežít a dokázat tak, že je Země zase obyvatelná.

Strukturu příběhu tvoří střídající se zážitky a příhody čtyř hlavních postav: bývalé studentky medicíny Clarke, jejíž rodiče byly popraveni v zinscenovaném procesu za údajně nelegální a nelidský výzkum vlivů radiace na lidský organismus, syna hlavního kancléře Wellse, jenž je do Clarke bláznivě zamilovaný a jenž je, ač vždy v dobré víře, že pomáhá, zdrojem všech Clarčiných katastrof. Třetí stěžejní postavou je Glass, nejbližší kamarádka Wellse, jež se proviní tím, že se zamiluje do hocha z nižší společenské skupiny. A konečně čtvrtým je Bellamy, který nade vše miluje svoji proti všem pravidlům kolonie zplozenou mladší sestru a neváhá ji následovat kamkoli a za jakoukoli cenu.

Ve většině kapitol se prolíná současnost a odlišným fontem písma popisovaná minulost, čímž se čtenářům poodkrývají osudy jak hlavních, tak i vedlejších postav, a motivy jejich činů se stávají zřejmějšími.

Kniha je jistou mírou optimismu a svou velmi jednoduchou formou mimořádně čtivá. Děj má navíc velmi rychlý spád a, jak se říká, čte se jedním dechem. Zajímavé je i to, jak se autorka zvládla myšlenkově přepínat mezi čtyřmi zásadně odlišnými charaktery. Kupříkladu atmosféru romantiky a smutku z rozchodu s milovaným partnerem u svých postav si při psaní navozuje čtením starého rozchodového emailu, který ona sama (autorka) ve svých devatenácti letech obdržela. Závěr celého příběhu je postaven s jasným úmyslem navázat nejméně jedním pokračováním, jehož rukopis byl již odevzdán a je v současnosti připravován k vydání na září tohoto roku.

Komu je titul určen? Přesně v souladu s funkcí CooBoo, neboli Cool Books, patří hlavně ke čtivu mládeže libovolného věku. Nedokážu odhadnout vhodnou spodní věkovou hranici čtenáře, ale předpokládal bych, že možná tak od desátého roku by příběh mohl být z většiny srozumitelný. Horní věková hranice asi není žádná a záleží jen na čtenářských preferencích. Nejedná se o komplikované a filozofické dílo, jde o poměrně přímý a předvídatelný příběh, u jakého se dobře odpočívá, zvláště po rušném pracovním dni. Koneckonců, i k autorčině překvapení, více než polovina čtenářů, kteří  si koupili originální vydání, byla ve věku nad pětadvacet let.

Kdo by se k této knize neměl ani přiblížit? Čtenáři, kteří za jedinou správnou literaturu považují romány s komplikovanými zápletkami, mnoha zvraty, a samozřejmě i čtenáři lpící pouze na literatuře faktu. Ti všichni se jistě fanoušky této dvě stě osmdesáti stránkové publikace nestanou. Stejně tak ti příznivci vědecké fantastiky, kteří jsou spíše technicky verneovsky zaměřeni a důležitou součástí příběhu jsou pro ně i detailní popisy kosmických lodí a použitých nástrojů, budou rozhodně zklamáni. Naproti tomu psychologická wellsovská větev příznivců by se v příběhu mohla najít.

V knize je celá řada situací, jež se přemýšlivému čtenáři mohou zdát nesmyslně pojaté, jako třeba, proč na tak zásadní úkol, jako prověřit obyvatelnost planety, není nasazen někdo kompetentní. Nebo proč je celá skupina naprosto nepřipravená a prakticky bez technického vybavení. Případně jak se ti „nahoře“ dozvědí, zda je všechno v pořádku, či nikoli? Překvapivě technická stránka věci je v pilotním díle seriálu vyřešena mnohem přesvědčivěji, kniha však potřebné informace postrádá. Leč řekněme si upřímně, co je důležitější – technická dokonalost, nebo dobrá zábava? To je asi otázka, na kterou si bude muset každý odpovědět sám. Já osobně jsem už celý nedočkavý, kdy se u nás objeví pokračování příběhu, jehož originál vyjde za oceánem v září pod názvem The 100 Book 2: Day 21 (Prvních 100, kniha druhá, Den 21).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvních 100

Morgan, Kass

CooBoo, 2014

Napsat komentář