Drama z časů „květinových dětí“

KlubOsSr
Drama, které se odehrálo před více než padesáti lety, ovlivnilo životy všech jeho nedobrovolných aktérů. Spáchaný hřích je dostihl a lež vyplula na povrch. Klub osamělých srdcí musí s pravdou ven!

Šedesátá léta a zejména jejich konec se ve světě nesl na vlně „květinových dětí“, kterou v hudebním světě ovlivňovala díla mnoha skupin, zejména pak „liverpoolských brouků“– Baeatles. Do vzpomínek na toto bouřlivé období vás uvede detektivní román Liselotte a Sørena Hammerových s názvem Klub osamělých srdcí, který v českém překladu Michaely Weberové vydalo nakladatelství Host.

Liselotte a Søren Hammerovi jsou dánští sourozenci, kteří přes rozdílné profese (zdravotní sestra a učitel) úspěšně spolupracují na psaní detektivních románů. Po prvních dvou dílech krimisérie s vrchním komisařem Konradem Simonsenem (Bestie uvnitř, Za všechno se platí) se začali naplno věnovat psaní. Klub osamělých srdcí je jejich třetí společné dílo, které bylo přeloženo do češtiny, a nyní se připravuje k vydání díl čtvrtý – Dívka z ďáblova močálu.

Vrchní komisař Konrad Simonsen není zrovna nejmladší. Po prodělaném infarktu se pomalu vrací do práce. Nesmí se unavovat a přetěžovat, takže ho kolegové řádně hlídají. Do kanceláře mu přibyla pohovka a po třech hodinách Konrada někdo z nich odveze domů. Vlastně do domu jeho přítelkyně (a kolegyně zároveň) Komtesy. Na rozjezd obdrží vyšetřování podezřelé smrti poštovního doručovatele, přestože městem právě otřásla střelba na gymnáziu. Simonsen si myslí, že pád ze schodů, který všichni měli za nešťastnou náhodu, byl vraždou, která nějak souvisí s minulostí nenápadného osamělého člověka. Na půdě domu je odhaleno zvláštní „mauzoleum“ s plakáty krásné dívky. Kdo to byl? Proč pošťák v roce 1969 nesložil ústní maturitu z matematiky, přestože v ní vynikal? A jakou roli sehrál v jeho životě Klub osamělých srdcí, sdružující všechny outsidery tehdejší maturitní třídy? Je možné, že za jeho smrtí stojí katolický kněz, který ho pod schody našel? Nebo je to něco, co je skryto za zpovědním tajemstvím?

Sourozenci Hammerovi svojí knihou ve čtenáři neprobouzí úzkost a strach, ani nevyvolávají extrémní napětí. Spíše naopak. Děj je velmi poklidný, někdy možná až rozvláčný. Prostřednictvím svých hlavních hrdinů, ať živých či mrtvých, autoři pokládají nekonečné množství otázek týkajících se důsledků šikany a vyloučení z kolektivu. Odhalují nové disciplíny v kriminalistice:

Dnešní kriminalistika využívá nejmodernější technologie a vyžaduje odborné vzdělání a neustálé doplňování znalostí. Na oddělení koloval vtip, že dnes už nejsou žádní znalci otisků, ale jen doktoři daktyloskopie. A podobně komplikované je to se vším. (str. 65)

Kořeny případu a s nimi i vzpomínky Konrada Simonsena vedou do konce šedesátých let. On sám se musí vypořádat s minulostí a hříchy mládí, aby byl schopen nejen rozluštit případ zmizelé dívky a mrtvého pošťáka, ale také oproštěn od nostalgie první lásky vstoupit naplno do nového vztahu.

Nejsem generace, která by hnutí „květinových dětí“ pamatovala, proto mě některé informace z jeho pozadí šokovaly, například jejich fascinace komunismem a podpora teroristických hnutí:

A všude pořád ty rudé vlajky. Někdy jen obyčejné hadry na bambusových holích, jindy kvalitní prapory odborářů, ale všechny rudé. Nebyl zrovna přítelem amerických akcí ve Vietnamu, ale ať to rozmazlení hipíci po celém světě podávali jakkoli, nedalo se popřít, že Spojené státy jsou na rozdíl od Sovětského svazu demokratická země. Tam na Východě se žádná mládežnická vzpoura nekonala, rozhodně ne nějaké demonstrace kritizující vládu, o to se už ten jejich vytoužený komunistický stát postaral. Jenže letáčky, pamflety a oběžníky rozdávané při demonstracích byly plné vietnamských dětí zasažených peklem války, zato fotografie sovětských tanků přijíždějících do Prahy potlačit „Pražské jaro“ se na nich objevovaly zřídka. Kromě toho byly samotné základy jejich nynější svobody vykoupené jen o pětadvacet let dříve americkými životy a dolary za druhé světové války, ale na to je ani nenapadlo myslet. (str. 95–96)

Složitě vystavěný příběh, který si zakládá více na psychologii jednotlivých postav než na brutalitě trestných činů, vyvolá ve svých čtenářích mnoho otázek, na něž není jednoduché odpovědět. Patří mezi ně i vina, trest a odpuštění.

Pokud od novinky dánské dvojice budete očekávat akci a lechtivé mrazení okolo žaludku, pak musím říct, že budete zklamáni. Jestli se ale chcete začíst do osudů obyčejných kriminalistů, jejichž úkolem je jak objasnění záhadných úmrtí, tak vyrovnání s minulostí, pak jste na správné adrese. Klub osamělých srdcí vám totiž nabízí podklady k zamyšlení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlub osamělých srdcí

Hammerovi, Liselotte a Soren

Host, 2014

Napsat komentář