Vánoce po halloweensku

mura-nocni-predvanocni
Kdo by neznal animovaný muzikál Ukradené Vánoce Tima Burtona, který si svou osobitou záhrobní podobou podmanil mnohá srdce televizních diváků. Leckdo však netuší, že tento snímek vznikl na základě básně.


Kniha Můra noční, předvánoční, kterou vydalo roku 2014 nakladatelství Argo, je první knihou, kterou kdy básník, ilustrátor a režisér Tim Burton napsal a ilustroval. Tim Burton vyrůstal v kalifornském městě Burbank a po dokončení výtvarné školy se stal animátorem ve Studiích Walta Disneyho. Jako režisér započal svou kariéru krátkým animovaným filmem Vincent, který měl úspěch u kritiky i u diváků. Po čase začal Burton režírovat vlastní projekty, z těch nejznámějších jde například o tituly Střihoruký Edward, Mars útočí!, Ospalá díra, Planeta opic, Karlík a továrna na čokoládu, Mrtvá nevěsta, Temné stíny či Alenka v říši divů.

Kniha Můra noční, předvánoční vyšla již v roce 1993, kdy ji Burton rovněž zpracoval i do podoby animovaného muzikálu. Po dvaceti letech se k ní vrátil a přidal několik dalších ilustrací. Báseň obsahuje všechny typické „burtonovské“ atributy, dle kterých by jejího autora poznal každý, kdo viděl některý z Burtonových snímků. Jde například o hororové postavy, které i přes svou zjevnou strašidelnost mají srdce plná citů.

Ve městě Halloween žije kostlivec Jack Skellington, který již léta vymýšlí ty nejděsivější způsoby, jak někoho vystrašit. Jednoho dne však zjistí, že se vlastně nudí a že ho jednotvárný život naplněný běsem dostatečně neuspokojuje. Jack bloumá po krajině a přemýšlí, až v lese narazí na podivné dveře vyřezané do stromu. Když do nich vejde, ocitne se ve Vánočním městě, jež ho okamžitě nadchne. Zdá se mu však nespravedlivé, že zatímco on musí šířit strach, Santa se stará o radost. Nechá proto Santu unést a oznámí mu, že tyto Vánoce obstará sám.

Jak vypadají Vánoce v provedení Jacka Skellingtona, to čtenáři prozradí zbytek básně. Při jejím čtení je nutné obdivovat poněkud morbidní fantazii Tima Burtona, který dokázal skloubit strašidelné s vtipným. Skvělý je i překlad díla, který provedl Richard Podaný. Právě překlad nemálo rozhoduje o tom, jak bude poezie z per zahraničních autorů přijata čtenáři, špatný překlad dokáže „pohřbít“ i tu nejlepší klasiku. To se však v případě titulu Můra noční, předvánoční naštěstí nestalo.

Samotný příběh doprovázejí a doplňují četné ilustrace Tima Burtona, které dokreslují na jedné straně ponurou atmosféru, stejně tak však reflektují i velkou míru nadsázky a vtipu, kterou Tim Burton ve své knize nabízí. Ostatně spojení hrůzné a veselé stránky je (nejen) pro vizuální stránku Burtonových děl typické.

Knihu Můra noční, předvánoční mohu doporučit nejen skalním fanouškům Tima Burtona, který letos dokonce zavítal do Prahy (více v naší reportáži) při příležitosti své výstavy Tim Burton a jeho svět, ale i těm, kteří chtějí poznat netradiční vánoční příběh se strašidelným nádechem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůra noční, předvánoční

Burton, Tim

Argo, 2014

Napsat komentář