Prosadit se ve společnosti lze různě

McCullough_Naha_Krutost01
Najít uplatnění jako detektiv není snadné pro drsné muže, co teprve pak pro mladou a krásnou dívku. Najít a zneškodnit pachatele těch nejbrutálnějších na ženy zaměřených zločinů je ovšem motivace nade vše. Uspěje první policejní stážistka ve své vysněné kariéře?

Únor 2014 přinesl díky nakladatelství Knižní klub (Euromedia Group k. s.) nový překlad třetí knihy ze série detektivních příběhů s Carminem Delmonico v hlavní roli. Pod názvem Nahá krutost (Naked Cruelty, 2010) se skrývá vzrušující vyšetřování nejen série znásilnění, jež autorka Colleen McCullough časově umístila do závěrečné třetiny roku 1968. Jedná se, jak již bylo řečeno, o třetí příběh ze zatím pětidílné série odehrávající se v městečku Holloman v Connecticutu. Předchozí dva díly Vražedná hra (Knižní klub 2011, Too Many Murders 2009) a Bez důkazů (Knižní klub 2009, On, Off 2006) sklidily ihned po svém vydání nemalý úspěch. Překladu se stejně jako u dílu předešlého opět úspěšně zhostila Michaela Ponocná.

Paní McCulloughová je zkušená australská autorka s nezvykle širokým záběrem. Kromě detektivního žánru je známa třeba i historickými novelami ze starého Říma. Její prvotiny vydané v letech 1974 až 1981 a dějově umístěné do první poloviny dvacátého století (Tim, 1974, česky Tim, 1993; The Thorn Birds, 1977, česky Ptáci v trní, 2004; An Indecent Obsession, 1981, česky Pokušení, 1995) posloužily jako náměty pro filmové a televizní zpracování. Jednou z jejích nejznámějších knih poslední doby je kupříkladu  romantický a dobrodružný román Bouřlivé vody (Knižní klub 2010, The Independence of Miss Mary Bennet 2008), zajímavý i tím, že jde o zdařilé pokračování osudu jedné z hrdinek románu Pýcha a pád od Jane Austenové.

Nahá krutost je psychologicky propracovanou sondou do práce policejního oddělení v univerzitním městě v roce, v němž byl zabit J. F. Kennedy. Kromě hlavní linie vyšetřování série znásilnění se policejní síly musejí vyrovnávat s rasovými nepokoji ve formě vnitřních rozbrojů v organizaci Moc černého lidu a z ní odštěpené skupiny, přičemž obě větve si jako své útočiště zvolí právě akademickou půdu Chubbovy univerzity. Autorka čtenářům představuje i rozdílné sociální vrstvy, na sklonku šedesátých let tak výrazně diferencované, stejně jako nezavírá oči před lidskými slabostmi detektivů pod velením Carmine Delmonica. Na mnoha případech dokáže paní McCulloughová překvapit vícenásobnými zvraty i propletením různých zdánlivě nesouvisejících dějových linií. To všechno provádí mistrně zvládnutým jazykem, bez berličky v podobě tak moderních hrubostí, přestože ukazuje zločin ve vší jeho ošklivosti a drsnosti. Jedním z podstatných faktorů příběhu je i sonda do rodinného zázemí a jeho vliv na výkonnost či selhání konkrétních policistů. A závěr šedesátých let také dává tušit, že pominuto nezůstane ani problematické prosazování se žen do pozic určených do té doby výhradně mužské části populace.

Komu je Nahá krutost určena? Každému, kdo má rád propracované zápletky stejně jako vyváženě složitý jazyk a zároveň se nebojí odhalit hříchy společnosti třetí čtvrtiny minulého století. Pochopitelně, kdo přečetl byť jen jedinou práci Colleen McCulloughové, sáhne s chutí i po dalším jejím úspěšném díle, protože autorčin styl je beze vší pochybnosti čtenářsky návykový.

Kdo by knihu neměl otevírat? Navzdory čistému jazyku jde přeci jen o kriminální zápletku se všemi jejími aspekty, kniha tak nejspíš není vhodná pro nezletilé a pochopitelně i pro děti.

Pro mne osobně je seznámení s paní McCulloughovou příjemnou zkušeností, po níž si určitě budu chtít doplnit mezery ve znalosti jejího díla, takže s obrovskou chutí plánuji svoji knihovničku rozšířit o některé z jejích u nás až dosud přeložených (téměř dvaceti) titulů. A jako prakticky povinné vidím všechny příběhy ze série Hollomanských detektivek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNahá krutost

McCulloughová, Colleen

Knižní klub, 2014

Napsat komentář