Pro skutečné labužníky!

Pohlreich
Taky znáte toho „plešatého pána“ z televizní obrazovky, který nejde pro ostřejší výraz daleko, umí skvěle vařit, moderovat i kritizovat? Má svérázné názory a tvrdí, že samotné vaření není práce pro holky – důvodem je námaha, velká časová náročnost a psychický tlak. Pro holky je podle něj studená kuchyně a „cukrařina“. Proto by osobně na kuchařské místo přijal spíše muže. Takovéto názory a spoustu dalších prezentuje ve své kuchařce.

Nedávno jsem získala do své knihovny tento nový „kuchařský“ přírůstek – Prostřeno bez servítků od Zdeňka Pohlreicha i s jeho podpisem. Knihu jsem prolistovala, autorovy postřehy pročetla a zkusila i něco málo uvařit.

Kromě receptů na téměř sto pokrmů současné kuchyně je kniha okořeněna i autorovými postřehy ze života. Vidí v české kuchyni určité slabiny a jeho kritika je bohužel pravdivá. Česká kuchyně má skutečně některé nevýhody – naše tradiční jídlo je těžké, jednotvárné, na talíři bývají moc velké porce, zkrátka nevyhovuje současnému životnímu stylu. Lidé se nechtějí nacpávat půlkou prasete. Český národ jí hrozně moc příloh. Češi si neumí menu rozložit na více chodů, obvykle se zasytí najednou hlavním chodem. Jídlo stále chápeme jako obehranou klasiku – maso a příloha… Česká kuchyně zkrátka podle autora potřebuje změnu, lehkost a nový směr uvažování.

Pohlreichova kuchařka je nesmírně inspirativní. Je rozdělena do následujících kapitol: Předkrmy, Polévky, Jde to i bez masa, Hlavní chody, Ryby a mořské plody, Moučníky a dezerty, Omáčky a vývary, Přílohy. V závěru najdeme abecední rejstřík pokrmů.

Pokud se pokusíte uvařit některé z jídel uvedených v kuchařce, budete muset potraviny pečlivě vybírat – kotlet ze selátka, jehněčí kolínka, bažantí prsa, jelení hřbet, jelení kýta, srnčí plec, vepřová líčka, husí játra, telecí hruď, naporcovaný zajíc, kančí kýta, divoká kachna, prsa z perličky, kachní prsa, loupaná hovězí plec … by měly být té nejvyšší kvality. Vyzkoušela jsem bramborovou krémovou polévku s hříbky i bílou česnečku, která byla skutečně luxusnější variantou tradičního oukropu.

Většina receptů je sice lákavých, ale pro „obyčejné smrtelníky“ těžce proveditelných. Některé suroviny, které pan Pohlreich v kuchařce používá, se dají sehnat jen v málokterém obchodě. Proto jsem většinu receptů ani nevyzkoušela.

V Pohlreichově kuchařce ani „obyčejná“ jídla nechutnají po úpravě obyčejně. Můžete vyzkoušet například klasické kuře na paprice. Vařila jsem ho přesně podle receptu a po přidání smetany, oříšku másla a vyšlehání vznikl velmi lahodný pokrm. Stejný úspěch slavil pokrm z telecího masa na paprice. Hedvábná omáčka z papriky dochucená smetanou byla učiněná slast! Je fakt, že šleháním se délka přípravy jídla o několik málo minut protáhne, většinou však vaření netrvá o moc déle, než kdybyste vařili jakýkoliv jiný recept z jiné kuchařky.

V oddíle Moučníky a dezerty se můžete nechat inspirovat taženým závinem, čokoládovým soufflé, hruškou dušenou v čaji a bílém víně, jednoduchým receptem na jablečný koláč s omáčkou z calvadosu či italským citronovým koláčem, který Pohlreich ochutnal poprvé na Sardinii a patří mezi jeho nejoblíbenější. Vždy však platí, jako ostatně u všech jídel v této knize, že k jejich přípravě je nutné používat jen ty nejlepší suroviny.

Kniha je doplněna barevnými fotografiemi pokrmů, které ještě více než samotný popis jídel lákají k jejich přípravě. Recepty bych doporučila zejména opravdovým labužníkům.

Pokud se rozhodnete některé z jídel uvařit, popřála bych vám jen dobrou chuť!

Pod každým receptem je Pohlreichův popis, vztahující se k danému pokrmu.

Ukázka z knihy

Hovězí plec na červeném víně

Vazivové tkáně a tuk v mase se během dušení rozpadnou – nejenže díky tomu maso změkne, ale uvolní se šťávy, které vytvoří základ omáčky výrazné chuti. Miluju masa, která nejsou zcela libová. V hovězí pleci je přesně tolik želírujícího kolagenu, kolik potřebuju na tenhle recept.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProstřeno bez servítků

Pohlreich, Zdeněk

Ikar, 2010

Napsat komentář