Autogramiáda Caroline Stoessingerové se nesla v duchu životního moudra a hudby

Úvodní
Sepsat více než stoleté vzpomínky nejstarší žijící paní na světě, která přežila holocaust, není jednoduchá práce. Původní profesí uznávaná klavíristka, Caroline Stoessingerová se o to pokusila a její kniha Století moudrosti slaví úspěch po celém světě.

Alice Herzová Sommerová je původem česká židovská klavíristka, která v letošním roce oslaví neuvěřitelných 110 let. Za svůj život prožila několik pádů, byla vězněna v Terezíně, její matku a manžela zabili nacisté, přežila také svého syna. Přesto však nezahořkla a právě díky svému optimistickému přístupu k životu a k okolním lidem se může těšit nebývalému zdraví. Tato dáma se osobně znala s velikány 20. století, jako byl Franz Kafka nebo Sigmund Freud, a na klavír hrála ve známých koncertních síních a sálech po celém světě.

S Caroline Stoessingerovou je pojí společná vášeň: hudba. Caroline Stoessingerová je také úspěšnou klavíristkou a 25 let byla členkou prestižní Brooklynské filharmonie. Produkovala např. první newyorské představení opery Brundibár od skladatele Hanse Krásy. Toto dílo vzniklo právě v Terezíně a bylo napsáno pro děti z ghetta. Tato vitální paní se ale kromě svých četných aktivit zabývá právě hudbou holocaustu a tak se seznámila i s Alicí Herzovou Sommerovou. Kniha Století moudrosti vznikla z několik hodin dlouhých nahrávek, které obě dvě dámy natočily při společných sezeních v bytě paní Herzové v Londýně.

Autogramiáda paní Caroline Stoessingerové, která se uskutečnila 18.9. od 16 hodin v Paláci knih Luxor

Ve středu 18. září od 16 hodin se v pražském Paláci knih Luxor na Václavském náměstí uskutečnila autogramiáda Caroline Stoessingerové při příležitosti českého vydání knihy Století moudrosti (vydalo nakladatelství Jota). Hlavní postava její knihy, Alice Herzová Sommerová, z pochopitelných důvodů na akci chyběla a symbolicky jí byla ponechána volná židle na pódiu. Akce se účastnila i přední česká houslová virtuoska Gabriela Demeterová. Úvodní rozhovory před autogramiádou byly tedy nejen ve znamení nové knihy, ale samozřejmě také hudby, protože ta všechny tři zmíněné dámy úzce spojuje.

Atmosféra byla velmi příjemná

Dámy v družném hovoru

 

 

 

 

 

Caroline Stoessingerová vyprávěla mnoho vtipných historek ze společných chvil s paní Alicí Herzovou. Diváci se dověděli např. o její slabosti pro pohledné muže nebo o jejím typicky českém humoru.

Řeč byla samozřejmě i o hudbě. Zde si vzala slovo houslová virtuoska Gabriela Demeterová. Hudba podle ní dokáže vyléčit kdejakou nemoc a je v našem životě velmi důležitá. Z vlastní zkušenosti ví, že ji vnímají i zvířata: doma totiž chová koně, kteří ji velmi rádi poslouchají, když cvičí na housle. Stejný názor měla i paní Alice Herzová, která jednou prohlásila: „Sice jsem Židovka, ale můj bůh je Beethoven“. Hudbou žije doteď, stále ještě pravidelně cvičí na klavír, miluje hudbu Dvořáka a Mozarta.

Paní Demeterová přeje knize hodně štěstí

Z knihy Století moudrosti zaznělo i několik střípků z života paní Herzové, jako např. o nelehké etapě těsně po válce, ještě před její emigrací do Izraele. Paní Herzové nacisti zabili prvního manžela a ona se po válce seznámila s českým novinářem, Michaelem Marešem, který bohužel napsal několik pro tehdejší komunistický režim nepřijatelných článků a byl komunisty vězněn. Paní Herzová se pak na rady svých přátel rozhodla emigrovat do Izraele, protože v Československu na ni nečekal plnohodnotný život. Tato epizoda byla v jejím životě velmi intenzivní, bohužel se však vztah dvou zamilovaných lidí nepodařilo naplnit.

A jaký je recept paní Alice Herzové Sommerové na dlouhověkost?

Podle autorky knihy je to hlavně zdravá životospráva. Alice Herzová nikdy nekouřila, nepila alkohol ani kávu, jedinou její neřestí je prý čokoláda. Důležitou roli v jejím životě hraje také pohyb, až do svých 101 let paní Alice plavala hodinu denně! Ráda má také dlouhé procházky. Neméně podstatné je ovšem i duševní zdraví: je třeba myslet na ostatní, milovat je a pečovat o ně a vážit si každého nového dne a každého člověka, kterého potkáte.

Co dalšího se dočtete v knize Století moudrosti?

Stodevítiletá klavíristka Alice Herzová Sommerová na vlastní oči viděla celé minulé století a první dekádu století tohoto. Století moudrosti je pozoruhodný a inspirující příběh o celoživotním krédu jedné ženy – tváří v tvář nejhoršímu zlu, jaké kdy člověk poznal – nacházet v životě dobro. Je to svědectví o pevných přátelských svazcích, o moci hudby a o tom, jak je důležité vést život v materiální prostotě, intelektuální zvídavosti a nekonečném optimismu.

Přečtěte si více o knize Století moudrosti

Ukázka

Když osmiletá Alice zvedla petlici zahradní branky, poprvé jí pohled padl na vysokého, velmi hubeného muže, který měl být o mnoho let později znám jako jeden z největších spisovatelů dvacátého století. Franz Kafka byl pro Alici strýček Franz. Dorazil v povoze taženém koňmi s malou kyticí pestrých květin pro její matku. Jak květiny na slunci vadly, Kafka ještě zastavil, aby nakrmil koně jablky, která spadla na zem.
„Chudák Franz,“ vzpomíná Alice. „Omlouval se za ty květiny. Ale ne kvůli jejich žalostnému stavu, ale protože byly tak různobarevné. Říkal, že se prostě nemohl pro žádnou barvu rozhodnout.“

Podívejte se na trailer ke knize:

Na závěr akce se připilo na nadcházející 110. narozeniny paní Herzové, které oslaví 26. listopadu.

Připíjíme paní Herzové na zdraví

A autogramiáda mohla začít!

 

 

 

 

 

 

My také přejeme knize hodně úspěchů a paní Herzové hlavně hodně zdraví!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStoletí moudrosti
Lekce ze života Alice Herzové Sommerové, uznávané koncertní klavíristky, nejstarší žijící osoby na světě, která přežila holocaus

Stoessingerová, Caroline

Jota, 2012

Napsat komentář