Důležitost otce ve výchově

Otec
Maminka porodí dítě (to platí vždy) a tráví s ním na mateřské dovolené většinu času (obvykle). Po tatínkovi se chce, aby zajišťoval další finanční prostředky, v rámci možností pomáhal v domácnosti, umožnil občas zasloužený odpočinek své ženě a přitom byl v rodině přítomný fyzicky i emocionálně. Lze všechno stihnout?

Tuto otázku si klade nejeden otec. Někteří se s rodičovskou rolí identifikují a s radostí a bez větších problémů tuto novou „ funkci“ zastávají. Někteří ale svou roli z nejrůznějších důvodů neplní. Kniha O otcovské roli ukazuje, jakým způsobem působí otec na své děti a jak moc je v jejich životě důležitý. Napsal ji zkušený psycholog Tomáš Novák, odborník na výchovnou problematiku, náhradní rodinnou péči, manželské a rodinné poradenství. Publikaci vydalo nakladatelství Grada v roce 2013 a zařazena je v edici Psychologie pro každého.

Hned první kapitola nazvaná Letem světem i historií ukazuje, jak se otcovství v jednotlivých vývojových etapách lidstva proměňovalo, ale neztrácelo na významu. Začíná zhruba rokem 8000 př. n. l. informací o složitém příbuzenském systému s převažující mužskou autoritou, pokračuje antickým obdobím, středověkem, 18. stoletím s nástupem kapitalismu, první světovou válkou až po současnost. V každém období se dočtete důležité informace o tom, jaké měl otec pravomoci, o jeho funkci v rodině a také spoustu příkladů ze života konkrétních osob, například panovníků. Text obsahuje citace z literatury, jež se tématem otcovství zabývají. Pro ilustraci tehdejších názorů slouží konkrétní příklady ze života, které charakterizují přístup celé společnosti, jaký v dané historické etapě panoval. Například:

T.G. Masaryk vozící v kočárku svého potomka budil senzaci. Někdo to vnímal jako populistickou proklamaci, jiný jako extravaganci. Třetí jako vynucený feministický výstřelek. Takto tehdy mohl jednat jen muž „pod pantoflem“. (str. 21)

Tomáš Novák ukazuje na zajímavý trend současnosti – je jím soumrak patriarchálních otců a úsvit tak zvaného nového otcovství. Nový otec bez váhání zůstane doma s nemocným dítětem na paragrafu, pomáhá své ženě, nechává se inspirovat původně mateřskými dovednostmi, stará se o potomky, ale aby imponoval ženě, nesmí být „máma-táta“. Současný model otce opravdu není jednoduchý. Bohužel život se někdy vyvine jinak, než by člověk chtěl, a proto se partneři rozcházejí; otcovská role ale zůstává. Autor nabízí psychologický pohled na Rodičovství z prvního manželství v manželství druhém. Tento trochu kostrbatý nadpis obsahuje čtivý text o úskalích, která mohou v uvedeném typu soužití nastat. Mezi všemi popisovanými situacemi je nejvýstižnější zmíněný výrok profesora Matějčka:

Některé věci nelze prožít „nanečisto“. Například manželství, ztroskotání, smrt. (str. 74)

V mnoha tématech se autor opírá o provedené výzkumy a seznamuje čtenáře s jejich závěry. Mezi nejzáživnější bych zařadila kapitolu Mýty na téma „otec, matka, děti“. V knize uvedená mylná přesvědčení mohou mít na rodiče skutečně negativní dopad. Jako jeden za všechny bych uvedla mýtus: Dobrá matka (otec), pokud má doma autoritu, zajistí, aby dítě udržovalo pořádek. Sám autor pokládá tento úkol za normálních podmínek za stěží řešitelný a opět cituje klasika Zdeňka Matějčka: „Nepořádek v bytě = chytré dítě“.

Chcete-li si přečíst další mýty o rodině, psychologický pohled na střídavou porozvodovou péči, o syndromu zavržení rodiče a rizicích paternální deprivace, pak vám mohu knihu určitě doporučit. Kromě čtenářů, kteří mají v oblibě psychologické příručky, může publikace posloužit také jako studijní materiál pro studenty středních a vysokých škol, kteří mají ve studijním plánu psychologii a sociologii.


Více informací o knize O otcovské roli si můžete přečíst v našem článku Jaká je role otce v dnešní rodině?.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO otcovské roli
Význam otce v rodině

Novák, Tomáš

Grada, 2013

Napsat komentář