Frazeologie a její využití v moderním světě

Schránka 01
Jedno české přísloví říká: „Kdo si hraje, nezlobí.“ Tato kniha je toho zdárným příkladem. Ponořte se i vy do světa říkadel, přirovnání a různých přísloví.

V českém jazyce existuje nespočet různých přísloví, hádanek a pranostik. Některé z nich pomalu upadají do propadliště dějin a použít je nebo vysvětlit, co znamenají, umí jen málokdo. Příručka, kterou vám teď představím, se je pokouší připomenout čtenáři. Pokud totiž člověk použije přísloví nebo pranostiku v běžné komunikaci, nejenom že danou konverzační situaci ozvláštní, ale sám bude působit na společnost jako vzdělaná a kultivovaná osobnost. Tento výrok je ale čistě mým názorem a mnoho lidí může mít na využívání frazeologie odlišný názor.

Za dílem stojí dvě autorky – Eva Schneiderová a Marie Hanzová. Eva Schneiderová píše především tituly, které se věnují hravému přístupu k výuce češtiny. Marie Hanzová je pak autorkou mnoha publikací, čítanek pro ZŠ, říkanek a různých jazykolamů. Titul, který vyšel v nakladatelství Portál na začátku roku 2013, se jmenuje příznačně Hry s příslovími, hádankami a pranostikami.

Kniha je rozdělena tematicky na několik kapitol. V úvodu se dočteme o záměru autorek, týkajícím se této publikace. Poté již následují jednotlivé kapitoly, které se vždy věnují jedné z částí disciplíny zvané frazeologie. Nalezneme zde přirovnání, ustálená slovní spojení, pranostiky, slavné citáty a výroky nebo aforismy. Každou kapitolu zahajuje krátký souvislý text o daném tématu. Stručně se v něm vysvětluje daný pojem a je k němu uveden i jasný příklad. Dále už jsou uvedeny jednotlivé úkoly, které mají čtyři různé stupně obtížnosti. Na konci knihy se pak nachází klíč správných odpovědí.

Publikace je přehledná a zadání úkolů jasné. Rovněž není důležité, aby čtenář plnil úkoly v nějakém pořadí. Kdykoliv může zalistovat doprostřed knihy a zase zpět. Je jen na něm, jaký si určí systém. K těm nejjednodušším úkolům patří ty, v nichž je třeba vysvětlit smysl věty-přísloví nebo doplnit správné přísloví k obrázku. Úkoly, které patří mezi ty nejobtížnější, nutí čtenáře jít více do hloubky. Tak například, kolik přísloví, v nichž se objevuje slovo oko, byste dokázali uvést?!

Díky tomu, že jsou úkoly různě těžké, je kniha určena opravdu každému. Učitelé mohou publikaci využít v hodinách českého jazyka nebo v rámci mimoškolního vzdělávání. Stejně dobře ale poslouží skupině přátel, kteří se chtějí pobavit a zároveň i poučit, nebo i jednotlivci, který se chce na chvíli neobvykle vzdělávat.

Z osobní zkušenosti mohu říci, že jsem si nad některými úkoly lámala hlavu dlouho. Proto čtvrtou úroveň obtížnosti doporučuji zkoušet až poté, co splníte obtížnosti lehčí.

Tato publikace vám určitě rozšíří obzory a hlavně tolik potřebnou slovní zásobu. Věřte, že když si ji přečtete, tedy spíše vyplníte, budete se hned cítit chytřejší. A možná pak v souvislosti s vaší osobou bude okolí používat přirovnání: „Mluví jako kniha.“

Ukázka úkolu

Odpovězte na otázku, kdo je to? **
a) Kdo má gazelí krok?
b) Kdo nosí boty z toulavého telete?
c) Kdo dokáže vymluvit z jalové krávy tele?
d) Kdo počítá i fazole do hrnce? …

str. 17

(Poznámka: hvězdičky značí obtížnost * jednoduché cvičení, ** složitější cvičení, *** náročné cvičení, **** velmi náročné)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHry s příslovími, hádankami a pranostikami

Schneiderová, Eva - Hanzová, Marie

Portál, 2013

Napsat komentář