Zápas o osud lidstva svede mladá studentka

780205_44733447
Blíží se konec tajemného roku 2012 a s ním spojený zánik světa, jak podle některých tvrzení vyplývá ze starodávného mayského kalendáře. Na toto téma se snaží nalákat i novinka ze žánru literatury pro teenagery…

Je jasné, že čím blíže budeme onomu záhadnému prosincovému datu, tím více se budou všude objevovat diskuze o možném konci světa a jeho formě. A stejně tak to bude nejspíš i v literatuře. Jednou z knih, která navozuje tajemnou atmosféru již svým názvem, je titul Christy Raedekeové Mayské proroctví – zápas o osud lidstva, který vydalo před nedávnou dobou nakladatelství Fragment. Je ale nutné podotknout, že autorka rozhodně tuto knihu nenapsala výhradně kvůli onomu vzkazu starých Mayů, který vlastně ani sami ještě nedokážeme spolehlivě rozluštit. Zabývá se totiž mysticismem dlouhodobě, hodně cestuje, a bádala samozřejmě i v mayských troskách Yucatanu a Chiapas.

Kniha ovšem není žádným encyklopedickým slovníkem či autorčinými záznamy z cest, které by se tohoto tématu mohly dotýkat. Je to obyčejný příběh šestnáctileté Caithy, která se s rodiči přestěhuje ze San Franciska do Skotska, kde zdědili starý hrad Breidablik. Samozřejmě není nadšená, protože musí opustit svůj svět plný kamarádů. Zůstává jí pouze e-mailová komunikace s přítelkyní Justine. Doprovází ji i její cvičená opička, pan Papírek, který umí skládat origami. Caithy začne jako správný teenager prohledávat starověkou stavbu a netrvá dlouho a objeví tajemnou komnatu, ve které nalezne zvláštní starodávné znaky. S pomocí lsti na svého otce, geniálního programátora, se jí podaří znaky postupně rozluštit. Dojde k závěru, že někdo nebo něco usiluje o konec světa. Jenže na takový zápas nestačí sama, a tak vítá pomoc svého strýce Li, nadšeného milovníka historie. Pomoc je potřebná, a to nejen při luštění kódů, ale i ve věci vyhrožování jednoho ze členů skupiny Fraternitas, která se snaží o přesný opak  toho, o co jde Caithy. Nic ale není tak jednoduché, jak se zdá, což pozná i Caithy. Především se ale přesvědčí, že nesmí vůbec nikomu věřit, což vám dokáže i samotný závěr knihy.

Hodně se mi líbil začátek, kdy Caithy uvádí na správnou cestu své myšlenky, seznamuje čtenáře se svou rodinou i s ní, aby se tomuto tématu nemusela již věnovat v samotné napínavější části. Vcelku zajímavý úvod, mnoho knih tímto způsobem nedisponuje a spíš se autoři zaměřují na seznamování s hlavními hrdiny v ději, čímž mnohdy ztrácí příběh na akčnosti. Jenže Christy Raedekeová i přesto pokračuje v popisech, a to se zaměřením na historii hradu, jeho okolí a vůbec celkovou atmosféru s ním spojenou. A protože tím stráví asi sto padesát stran z celkových tří set, je první část pro někoho dost nezáživná. Nadšeni sice budou všichni fanoušci starých sídel, protože její popisy jsou tak dokonalé, že si čtenář dokáže docela živě představit, jak to zde nejen vypadá, ale dokonce si i vychutná atmosféru těchto míst, která z textu vysloveně čiší. Je evidentní, že autorka podobná místa někdy viděla a čerpá ze svých cestovatelských zkušeností a prolíná je do textu, což se jí daří naprosto dokonale. Mně osobně se tato část hodně líbila, historii mám ráda a zaujal mě i styl, kterým autorka píše.

Problémem je ale samotný děj, který se vlastně začne odvíjet teprve až od zmiňované půlky knihy, kdy se Caithy naplno věnuje luštění kódů a proroctví, ve kterém má údajně hrát důležitou roli. Ty jsou ale mnohdy napsané dost složitě, takže se možná čtenáři stane, že si bude muset určité části přečíst znovu, aby vůbec pochopil, o co jde. Nicméně samotný příběh mladé dívky, která se kromě záchrany světa potýká i s typickými dívčími problémy jejího věku, jako je zamilovanost a s tím spojené první nesmělé krůčky, je napsaný moc hezky a udělá radost jistě všem, kteří jsou ve stejné věkové kategorii jako hlavní hrdinka. Líbila se mi její spontánnost a vtipnost, autorka představuje Caithy jako úplně obyčejnou šestnáctiletou holku, s naprosto stejnými názory, jež má většina jejích vrstevníků. Tento fakt mě zaujal, určitě je zajímavější, než když autor vytvoří z postavy někoho „nesmrtelného“, jenž si dokáže poradit s úplně vším. Tím, jaká Caithy je, se nepochybně i více emočně přiblíží ke čtenářům, kteří ji budou vnímat jako někoho, kdo patří mezi ně a není ničím výjimečný, stejně jako oni.

I přesto se někomu může zdát děj zdlouhavý, bez větší akce, která by se možná dala knize s tímto tématem přisuzovat. Je to pravda, větší napětí tu chybí, pominu-li kratší „nebezpečné“ úryvky, jež děj ale nijak nezachrání. Titul se mi tak jeví spíše jako oddechové čtení na unuděná nedělní odpoledne než na knihu, která by byla ceněna za účelem zvýšení adrenalinu. Atraktivní námět tak autorka docela dobře zazdila, málo se věnovala zápletce. Spíše se mi zdá, že Christy Raedeková by vynikla více v titulech zaměřených na historii a popisy s tím souvisejících míst než v literatuře, kde je nutné rozvinout děj.

Mayské proroctví je ale i tak zajímavým, i když ne úplně originálním dílem, které si nepochybně své místo mezi mladými čtenáři najde. Předností knihy je skvěle vytvořená atmosféra a psychologické přiblížení k mladým lidem, což beru v potaz, a titulu dávám sedm hvězdiček z deseti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMayské proroctví
Zápas o osud lidstva

Readeke, Christy

Fragment, 2012

Zápas o osud lidstva svede mladá studentka - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Markéta Markéta napsal:

    Knihu jsem četla a už na začátku jsem měla pocit, že není uvěřitelná. Tatínek je sice počítačový génius, ale když mu Caithy primitivním způsobem smaže důležitý program, neumí si s tím poradit. Přitom obnovit smazaný program není až tak těžké, zejména pro někoho, kdo je počítačovým géniem.
    Některé příběhy jsou napsány tak, že člověk má pocit „jo, tohle se fakt mohlo stát!“. U tohoto to ale neplatí.

Napsat komentář