Nebezpečný průmysl

Tipy_Bily sum_Vulkan
Dnešní tipy na sci-fi knihy neobsahují novinky, ale osvědčené tituly, které vychází znovu a v nových překladech s krásnými obálkami. Proč se tedy nevrátit do mladých let, kdy jste tyto příběhy milovali?

Postmoderní román Bílý šum od Dona DeLilla u nás vyšel v roce 1999 v překladu, jenž podle některých čtenářů nebyl nejlepší. Nakladatelství Argo nyní vydalo nový překlad, který už by si srdce původních odpůrců mohl získat.

Bílý šum

Autor: Don DeLillo
Přeložila: Alena Dvořáková

Počet stran: 528
Vazba: brožovaná
Formát: 125×202 mm
ISBN: 978-80-257-4270-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Bílý šum vydalo nakladatelství Argo.

Román Bílý šum je obecně považován za vrcholné dílo Dona DeLilla. Vypráví příběh Jacka Gladneyho, amerického profesora hitlerologie, jeho čtvrté ženy Babette a jejich čtyř ultramoderních potomků, kteří více či méně spokojeně proplouvají úskalími rodinného života a banalitou konzumní společnosti. Jejich životy se však od základů promění, když nedaleko od nich dojde k průmyslové havárii, při níž se do ovzduší uvolní toxický mrak, a Gladneyovi jsou donuceni k evakuaci. Hrozivý mrak je přitom jen naléhavější a viditelnější verzí všudypřítomného „bílého šumu“, pocházejícího z rozhlasového vysílání, sirén, mikrovlnek, televizí, ultrazvukových přístrojů atd.; šumu, jenž pulzuje životem, ale naznačuje cosi zlověstného. Bílý šum se už od svého prvního vydání v roce 1985 těší setrvalé přízni čtenářů i literární kritiky a akademické obce; získal prestižní Národní knižní cenu a nedávno se dočkal i oceňovaného filmového zpracování na Netflixu – slovem: stal se pevnou součástí kánonu postmoderní americké literatury. Jedná se o nový překlad nejvýznamnějšího románu Dona DeLilla, vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

 

Ukázka z knihy

Kombíky dorazily v poledne, v dlouhé, blyštivé šňůře se vinuly západním kampusem. Jeden za druhým projížděly kolem skulptury z oranžových ocelových nosníků a mířily ke studentským kolejím. Střechy se jim div neprohýbaly pod nákladem pečlivě přivázaných kufrů naditých lehkým i teplým oblečením; pod krabicemi plnými peřin, pohorek a polobotek, psacích potřeb a knih, prostěradel, polštářů a prošívaných dek; pod srolovanými koberečky a spacáky; bicykly, lyžemi, batohy, anglickými a westernovými sedly, nafouknutými gumovými čluny. Auťáky zpomalovaly, a když zastavily úplně, hned z nich vyskočili studenti, hnali se dozadu ke kufru a vytahovali z něj nejrůznější věci: sterea, rádia, počítače; přenosné ledničky a elektrické vařiče; krabice elpíček a kazet; fény a kulmy; tenisové rakety, fotbalové míče, hokejky a lakrosky, luky a šípy; léky na předpis, antikoncepční pilulky a jiné pomůcky se stejným účelem; a v igelitkách ze supermarketu nezdravé mlsy – čipsy s cibulovo-česnekovou příchutí, křupavé nachos, arašídové oplatky, cereálie Waffelos a Kabooms, ovocné bonbony a karamelový popcorn; lízátka Dum-Dums a mátové sušenky Mystic Mints. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Don DeLillo (*1936) je autorem osmnácti románů, jedné sbírky povídek a pěti divadelních her; česky zatím z jeho díla vyšly romány Bílý šum (The White Noise, 1985, česky 1997), Podsvětí (Underworld, 1997, č. 2002), Padající muž (Falling Man, 2007, č. 2008), Bod Omega (Point Omega, 2010, č. 2010), Prašivý pes (Running Dog, 1978, č. 2011), Cosmopolis (Cosmopolis, 2003, č. 2012) a sbírka povídek Anděl Esmeralda (2011, č. 2015). Don DeLillo je držitelem řady prestižních amerických i mezinárodních literárních ocenění, jako například PEN/ Faulkner Award, National Book Award, Library of Congress Prize či Jerusalem Prize. Žije poblíž New Yorku.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

O nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Naší hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokážeme seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snažíme se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

V roce 1999 u nás vyšel také sci-fi román Sten, který teď přináší nakladatelství Triton pod novým názvem Vulkán a s novým překladem. Užijte si military space operu svého mládí v novém kabátku.

Vulkán

Sten, kniha první
Autoři: Chris Bunch, Allan Cole
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7553-725-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vulkán vydalo nakladatelství Triton.

Vulkán je průmyslový svět. Staletý, ovládaný Firmou, odporný jako hřích a necitelný jako smrt. Na Vulkánu existují jenom dva druhy lidí – spokojení a drsní. Sten je drsný. Když jeho rodina zahyne při záhadné nehodě, Sten se vzbouří, skryje se v nekonečných kovových labyrintech Vulkánu a jde Firmě po krku. Je to ale marný boj. Nikdo se nemůže vzepřít Firmě a čekat, že přežije. Sten ale není jenom tak někdo. Od továren na Vulkánu až po intriky na imperiálním dvoře, Galaxie se brzy ocitne tváří v tvář tomu nejlepšímu bojovníkovi. Sten se naučil přežít, a nyní chce víc. Udělá všechno pro to, aby se stal pánem svého osudu.

 

Ukázka z knihy

Smrt se do Bulváru vplížila tiše.

Skafandr páchl. Tech se díval poškrábaným průzorem na trubku, která se vinula po vnější stěně rekreační kupole, a mumlal kletby, při nichž by se červenal i otrlý obchodník z hlubokého vesmíru.
Víc než cokoli jiného si přál velké, vychlazené narkopivo, aby zastavilo virbl kocoviny, který mu šrotoval v hlavě. Jediné, co určitě nechtěl, bylo plácat se vně Vulkánu a civět na centimetrovou legovanou trubku, kterou se mu stále nedařilo napojit.
Nasadil momentový klíč na přírubu, nastavil moment podle citu a vychrlil další dávku oplzlostí. Tentokrát platily i jeho nadřízenému a všem těm smradlavým Migům, kteří si užívali nějaký metr od něho, ale zároveň celý svět daleko.
Hotovo. Uvolnil momentový klíč a nahodil malou pohonnou jednotku skafandru. Nejenže byl jeho šéf blbec a bývalý hošan potěšitel, ale teď tu navíc musí tvrdnout dalších šest směn. Tech vypnul vygumovaný mozek a otupěle odplouval k průlezu. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O nakladatelství Triton

triton_logo120x60Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6 –10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu. V Nakladatelství Triton je každoročně přeloženo mnoho úspěšných zahraničních titulů z výše zmíněných oblastí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše sci-fi tipy nejen o hrozbách průmyslu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílý šum

DeLillo, Don

Argo, 2023

zobrazit info o knizeVulkán
Sten, kniha první

Bunch, Chris - Cole, Allan

Triton, 2023

Napsat komentář