Vstupte do snových světů

fantaskni_uvod_tydne
Při čtení dnešních tipů vstoupíte do snových světů plných magie – a to rovnou třikrát! Připravili jsme pro vás totiž mix knih, které potěší nejednoho fanouška fantasy a nadpřirozena. Začtěte se do žánrové klasiky, do další knihy ze světa Sirotčince slečny Peregrinové či do temné fantastiky!

Jste-li fanouškem fantastiky, máme pro vás knihu, s níž se vrátíte ke kořenům tohoto žánru! Autorem Dobrodružství Alfonse van Worden je Jan Potocki. Jedná se o evropskou fantasy klasiku pojednávající o Španělsku v druhé polovině 18. století, která vznikla podle starého rukopisu nalezeného v Zaragoze. Čekají na vás milostné pletky, přízraky, oběšenci, kabala či inkvizice, a ač jde o klasiku, rozhodně vás nečeká nudné čtení! „Must-read“ (nejen) pro všechny fantasáky!

Klasika evropské fantastiky. Mladý důstojník se ve Španělsku poloviny 18. století setkává s oběšenci, kteří ožívají, prožívá milostné noci se dvěma muslimskými sestrami, které jsou a nejsou přízraky, ocitá se na hradě kabalisty, v chýši, kterou obývá poustevník a šílený pasák koz, i před tribunálem Svaté inkvizice.
Rukopis nalezený v Zaragoze inspiroval romantika Charlese Nodiera, ukázku z něj zařadil do antologie evropské fantastiky Italo Calvino a knihu chtěl zfilmovat Luis Buñuel.

Podle Rukopisu nalezeného v Zaragoze přeložil, převyprávěl a doslovem opatřil Petr Motýl.

Dobrodružství Alfonse van Worden

Autor: Jan Potocki
Přeložil: Petr Motýl

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7530-419-3
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Dobrodružství Alfonse van Worden vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Jan Potocki (1761–1815) byl francouzsky píšící prozaik pocházející ze slavného rodu polských magnátů, osvícenec a svobodný zednář, důstojník, politik, světoběžník a učenec.

Zdroj informací: nakladatelství Kosmas

————————————————

Jste fanoušky Sirotčince slečny Peregrinové? Nebo s objevováním tohoto podivného světa teprve začínáte? Potom pro vás máme novinku Ransoma Riggse – Sirotčinec slečny Peregrinové: Muzeum divů! Jedná se o doplněk k sérii, o příručku sepsanou samotnou slečnou Peregrinovou, ve které se dozvíte vše o světě podivných! Najdete zde návody na to, jak splynout s normálními, které časové smyčky navštívit, historii, zvláštní praktiky či nejslavnější jména celého světa slečny Peregrinové! Pojďte se znovu (anebo poprvé) ponořit do krás tohoto zvláštního a magického prostoru, prohlédněte si doposud neviděné fotografie a zažijte nespočet dobrodružství!

Luxusní doplněk bestsellerové série Sirotčinec slečny Peregrinové! Vše, co potřebujete o světě podivných vědět, sepsané samotnou slečnou Peregrinovou. Úžasně bohatá a hravá příručka vhodná pro skalní fanoušky i nováčky. Pokrývá všechno od návodů, jak splynout s podezřívavými normálními, až po nejpopulárnější časové smyčky, které stojí za to navštívit. Kniha je ideální pro všechny, kteří se nebojí objevovat svět slečny Peregrinové – jeho pohnutou historii, zvláštní praktiky, fascinující místa, nejslavnější (ale nejméně slavná) jména a mnohem víc. Encyklopedie je rovněž dramatickým rozšířením světa, který si už tolik fanoušků zamilovalo. Představuje nespočet nových podivných, jejich nepřátele, tajemství a také stovky starých fotografií, které jste dosud neměli možnost spatřit. Obsahuje všechna důležitá základní fakta, šokující příběhy, zvláštní kličky v historii, úderné vtipy a humorné lsti, zábavné návody a seznamy. A spoustu podivných dobrodružství.

Sirotčinec slečny Peregrinové: Muzeum divů

Nepostradatelný průvodce radostmi a strastmi světa podivných nejen pro všechny nově příchozí
Autor: Ransom Riggs
Přeložila: Bronislava Grygová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 124×200 mm
ISBN: 978-80-7689-166-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sirotčinec slečny Peregrinové: Muzeum divů vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Jdou po vás.
Právě teď, zrovna v tuto chvíli příšerní tvorové šeptají vaše jméno a jsou žádostiví vaší krve. Pokud jste si toho dosud nebyli vědomi, je mi líto, že jsem to já, kdo vám to říká. Nemám z takového úkolu ani nejmenší radost, ale musíte vědět, čemu čelíte. Kromě toho tu hrozí další nebezpečí: rychlé stárnutí; vadné časové smyčky; úplatní podivní. Normální, jejichž strach z neznámého – a z vás – se může rychle změnit v hněv a násilí. Pokud jste si vědomi své vlastní podivnosti, nepochybujte o tom, že si ji uvědomují i ostatní. A nesejde na tom, zda jsou to normálové, stvůry nebo netvoři – nepřejí vám nic dobrého. Chtějí vás využít, podmanit si vás, dokonce vám chtějí ukrást duši.
Byly doby, kdy jsme se museli bát jen toho, abychom neskončili v plamenech na hranici. To býval svět jednodušší.
Tím nechci říct, že podivnost nepřináší žádná potěšení. Naopak, je jich mnoho. Ale protože jsem jako ymbryna přísahala, že vás budu chránit, chci se skutečně zaměřit na věci úděsné a hrozné. Dokud mi budete věnovat pozornost, možná byste se rádi dozvěděli, kdo jsme a jak žijeme. Abyste jakožto podivní přežili, musíte chápat naše nepřátele. Ale aby se vám doopravdy dařilo, musíte chápat nás a naše jedinečné společenství.
Tuto knihu jsem mohla nazvat Takže jste podivní – co s tím? Je míněna jako příručka pro nové podivné – anebo pro ty, kdo si teprve teď uvědomili, že podivní jsou –, ale může posloužit i jako doškolovací kurz pro podivné, kteří už po mnoho let neseděli ve třídě s ymbrynou. Je to pokus sebrat, poprvé a na jednom místě, všechny informace  nezbytné pro to, aby podivný mohl žít v nepřátelském světě. A ty podivné, kteří neměli to štěstí, aby je poučila ymbryna, naučí něco z naší historie, ze zvyků, tajemství, dozví se něco o našich nejslavnějších i nechvalně známých členech a další obecné, ale zásadní poznatky.
Náš svět pokrývá celou zeměkouli a je toho mnoho, co o něm nevíme ještě ani my, ymbryny. Existují světy, které je třeba teprve objevit, dokonce i ve světě našem vlastním. Tato kniha má daleko do úplného a vyčerpávajícího průvodce. Něco takového není možné, nelze to vytisknout. Zaplnilo by to tolik stránek, kolik je zrnek písku na Sahaře. Doufám, že tento úvod do podivnosti je pouhým odrazovým můstkem pro vaše vlastní zkoumání a objevy a že jednoho dne, milý čtenáři, napíšeš sám novou kapitolu.

Velmi podivně vaše

Alma LeFay Peregrinová

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ransom Riggs se narodil na dvě stě let staré farmě v Marylandu, kde chtěl jako dítě zůstat a stát se farmářem. V pěti letech se však s rodiči přestěhoval na Floridu, v současnosti má svůj domov v kraji podivných dětí – v Los Angeles. Získal diplomy na Kenyon College a na Fakultě filmové a televizní tvorby University of Southern California, oženit se a natočit několik cenami ověnčených krátkých filmů. V roce 2013 se oženil se spisovatelkou Tahereh Mafi, vychovávají společně dceru Laylu.
Jeho záliba ve sbírání kuriózních fotografií vyústila v sepsání debutového románu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2011, česky v Nakladatelství JOTA v roce 2012), který se stal okamžitě bestsellerem a v roce 2016 se dočkal i filmového zpracování v režii Tima Burtona. Příběh podivných dětí ze sirotčince slečny Peregrinové se nakonec rozrostl na šest dílů, poslední z nich – Zkáza Ďáblova akru – vyšel v roce 2021.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Úspěšná autorka Nora Roberts, která má na svém kontě už okolo 200 titulů, přichází s fantasy novinkou Proměna. V hlavní roli je zde Breen Kellyová, která má schopnost procházet mezi lidským světem a světem magie. Jak je to možné? Je totiž dcerou boha Odrana – tak trochu vyvrhela, který hodlá vše zničit. Podaří se hrozící zkázu odvrátit? Najde Breen svoje poslání? To vše se dozvíte v této mysteriózní a krveprolití plné novince!

Breen Kellyová dokáže procházet mezi světem magie a světem lidí. To ona je potomkem zavrženého boha Odrana, který se chystá vše zničit. Je třeba spojit síly, aby temnota nezvítězila. Ztráta a žal, zrada a krveprolití. Navzdory všemu Breen učiní další krok, aby se stala tím, k čemu byla zrozena.

Proměna

Autorka: Nora Roberts
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 131×205 mm
ISBN: 978-80-7633-961-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Proměna vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Breen vstala jako vždy časně, ještě před východem slunce. Při ranním cvičení sledovala, jak kolem zahradní branky poletují víly. Když se slunce opřelo do okna, zveřejnila nový blog a začala psát další část Lotrových dobrodružství. Pak si udělala zaslouženou přestávku a šla pozdravit Marca.
„Jsi brzy vzhůru,“ prohodila. Postával u sporáku a sledoval cosi v hrnci s bublající vodou. „Už nějakou chvíli tě tu slyším, ale byla jsem zabraná do práce.“
„Já taky.“ Sáhl pro naběračku a něco v hrnci otočil. „Dělám housky.“ „Ty se snad pečou, ne?“
„Tohle jsou bejgly.“
„Nepovídej.“ Breen se naklonila a spatřila v hrnci plovoucí bochánky těsta. „Nevěděla jsem, že se vaří.“
„Jen minutu z každé strany. Pak je mokré obalíš v máku nebo sezamu a dáš je péct.“ Breen se ohlédla a uviděla celý plech bochánků s kruhovým otvorem uprostřed připravených na pečení.
„Včera jsme stihli sušenky a petit fours, ale pak mě napadlo, jestli tamti vůbec někdy zažili rozkoš z takové čerstvé orestované houstičky. Všechno, co jsem potřeboval, jsem tu našel, tak uvidíme, jak dopadnou.“
Vylovil tři bochánky, nastavil na hodinkách časomíru a hodil do vody další. Breen sledovala, jak ty horké obaluje v semínkách na talíři a vrací je na plech vystlaný pečicím papírem. „Jednu pak společně ochutnáme,“ řekl, „pro kontrolu kvality.“
„To beru. Nechceš pomoct?“
„Není třeba, tohle šéfkuchař zvládne.“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Nora Roberts přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti. která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu v dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků. Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSirotčinec slečny Peregrinové: Muzeum divů
Nepostradatelný průvodce radostmi a strastmi světa podivných nejen pro všechny nově příchozí

Riggs, Ransom

Jota, 2023

zobrazit info o knizeDobrodružství Alfonse van Worden

Potocki, Jan

Malvern, 2023

zobrazit info o knizeProměna

Roberts, Nora

Alpress, 2023

Napsat komentář