Seznamte se s českými osobnostmi

Tipy_Rozehrany zivot_Zehnam veskere Bozi haveti
Poznejte jednoho z nejúspěšnějších českých šachistů v historii, Lubomíra Kaválka, a také katolického kněze a biologa Matúše Kociana, jenž rád sbírá houby a ilustruje hmyz.

Jan Novák převedl do literární podoby vzpomínky jednoho z největších českých šachistů, Lubomíra Kaválka. Vznikla tak kniha memoárů Rozehraný život, která je poutavě napsaná a ocení ji nejen vášniví šachisté.

Rozehraný život

Autoři: Lubomír Kaválek, Jan Novák

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-4107-8
Doporučená cena: 588 Kč

Knihu Rozehraný život vydalo nakladatelství Argo.

Lubomír Kaválek byl jedním z největších českých šachistů všech dob – a jeho paměti nazvané Rozehraný život nabízejí fascinující vhled do jeho života. Kaválkova šachová kariéra slibně začala v Československu a vyvrcholila v USA, kam po sovětské okupaci v roce 1968 už jako mezinárodní velmistr odešel. Stal se trojnásobným šampionem Spojených států, novou vlast reprezentoval na mezinárodních turnajích a šachových olympiádách, v polovině 70. let patřil do první světové desítky. Roku 1972 se jako sekundant Bobbyho Fischera zúčastnil „zápasu století“, významné bitvy studené války, v níž excentrický Američan slavně porazil mistra světa Borise Spasského z SSSR. Kaválek vypravuje svůj životní příběh velmi poutavě a se smyslem pro humor, bere ohled na čtenáře, kteří pravidla šachu neznají, proto neobtěžuje rozbory partií, přesto dovede dramatičnost bojů na šachovnici přenést i na ty, kteří se jich sami nikdy nezúčastnili. Literární formu dal memoárům Jan Novák, který se s Lubomírem Kaválkem dlouhá léta přátelil.

 

Ukázka z knihy

Sirény zahoukaly a lidi v našem domě pospíchali ze svých bytů do sklepa. Byl chladný den, 14. února 1945, kterému se později bude říkat Škaredá středa. Na Prahu měly za chvíli padat z nebe bomby.
Maminka tohle houkání většinou nebrala na vědomí, často se jednalo o plané poplachy, ale ten den mě z nějakého důvodu popadla a běžela se schovat s ostatními. Nálet trval pět minut, ale za tu dobu stačilo přes šedesát amerických letadel shodit na město 150 tun výbušnin. Zabily více než sedm set lidí, ale já s maminkou jsme mezi nimi zázračně nebyli, ačkoliv silná tlaková vlna rozbila okna v celém našem domě – když jsme se s maminkou vrátili ze sklepa, našla v mé postýlce samé střepy.
To bylo poprvé a naposled, kdy jsem zažil opravdovou válku, ale ani nevím, jestli jsem si to vůbec uvědomil. Byl mi rok a půl a v tom věku si toho člověk ještě moc nepamatuje. Teprve později jsem si všiml, že v ulicích kolem nás zeje několik děr po vybombardovaných domech. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Lubomír Kaválek (1943–2021) se narodil v Praze, studoval na Vysoké škole dopravní v Žilině a na Fakultě novinářství Karlovy univerzity v Praze, pracoval ve sportovních redakcích deníků Práce a Mladá fronta. V roce 1965 se stal šachovým velmistrem. Po sovětské okupaci v roce 1968 odešel do exilu; po dvou letech v Německu se přesunul do USA, kde se stal šachovým profesionálem a dlouhá léta působil ve světové šachové špičce. O svém sportu rovněž zasvěceně psal: přes dvacet let vedl šachový sloupek v listu Washington Post a přispíval i do řady dalších světových novin a časopisů. Je autorem několika turnajových knih.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Jan Novák (* 1953) je českoamerický spisovatel, překladatel a dokumentarista. V roce 1969 emigroval s rodiči přes Rakousko do USA; studoval a žil v Chicagu, kde také započal svou literární kariéru, nyní je doma opět v Čechách. Za své knihy (mj. Striptease Chicago, Miliónový jeep, Zatím dobrý, Děda, Hic a kosa v Chicagu, Co já vím?) získal řadu prestižních ocenění: Cenu Carla Sandburga, cenu Magnesia Litera za prózu roku, Cenu Josefa Škvoreckého, Cenu Egona Hostovského či Cenu Revolver Revue. Mimořádný ohlas vzbudila jeho loni vydaná biografie Milana Kundery nazvaná Kundera. Český život a doba; tuzemská kulturní veřejnost se nad knihou rozdělila na dva nesmiřitelné tábory: jeden ji vychvaloval, druhý haněl, lhostejný však vůči ní zůstal málokdo.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

O nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Matúš Kocian je katolický kněz a také entomolog, jenž objevil přes pět desítek živočišných druhů. Rozhovor s ním připravil publicista a antropolog Lukáš Senft. Můžete si jej přečíst v knize Žehnám veškeré Boží havěti.

Žehnám veškeré Boží havěti

Matúš Kocian v rozhovoru s Lukášem Senftem
Autoři: Matúš Kocian, Lukáš Senft

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 140×180 mm
ISBN: 978-80-7566-451-8
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Žehnám veškeré Boží havěti vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Rozhovor s katolickým knězem, entomologem, objevitelem více než pěti desítek nových živočišných druhů a ilustrátorem vědeckých publikací Matúšem Kocianem je unikátním dialogem o člověku v přírodě, o stvoření a lidech jako tvorech myslících i bezbřeze konzumujících. Je svědectvím křesťana o tvořivé Boží moci a svobodě člověka i varováním před ubýváním přírody kolem nás a ekologickými hrozbami vyplývajícími z našeho životního stylu. Knížka obsahuje i autorovy svěží biblické meditace, 16 originálních barevných ilustrací a dvě modlitby za stvoření. Předmluvu napsal prof. Bedřich Moldan.

 

Ukázka z knihy

„Vyhodit červivou houbu je absolutní hřích“ – to byla jedna z prvních vět, které jsem od tebe slyšel. Potkali jsme se tehdy na výstavě hub pořádané na farní zahradě. Jaks to tehdy myslel?
S nadsázkou a trochou ironie jsem reagoval na mýtus mnoha houbařů, že červivé houby jsou znehodnocené, a proto se mají vyhodit. Pídí se jen po těch absolutně „zdravých“ a zanechávají v lese hromádky odkrojků krásných hřibů, které se mohly jako sušené upotřebit v kuchyni. A to je škoda, protože, jak známo, červivé houby jsou chuťově lepší nežli houby nečervivé. Vidím v tom pohrdání dary Božími i dary přírody.

Neilustruje to tvůj celkový vztah k přírodě?
Vlastně máš pravdu. Můj výrok o červivých houbách souvisí se vztahem k přírodě v křesťanském kontextu, s etikou i mým pohledem na vztah člověka a biosféry. (str. 11)

 

O autorech

Matúš Kocian (* 1969) je katolický kněz a biolog. Narodil se v Trnavě, ale celý život prožil v Praze. Je farářem u Svatého Matěje v Dejvicích a kanovníkem kapituly Všech svatých na Pražském hradě. Jeho velkým potěšením je žehnání zvířatům, sběr a konzervování hub a ilustrování hmyzu. Přednáší ekologickou etiku na Katolické teologické fakultě UK v Praze.

Lukáš Senft (* 1990) je antropolog a publicista. Pracuje v Sociologickém ústavu AV ČR a je redaktorem časopisu Tvar. V roce 2017 obdržel od Českého literárního fondu ocenění Novinářská křepelka.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

 

O Karmelitánském nakladatelství

Karmelitánské nakladatelství (KNA) bylo založeno v roce 1991 mužským řádem karmelitánů se sídlem v klášteře v Kostelním Vydří. Působnost KNA se během času rozšiřovala a od konce 90. let minulého století je domácím lídrem na trhu s křesťanskou a katolickou knižní produkcí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám tipy o zajímavých českých osobnostech? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozehraný život

Kaválek, Lubomír – Novák, Jan

Argo, 2023

zobrazit info o knizeŽehnám veškeré Boží havěti
Matúš Kocian v rozhovoru s Lukášem Senftem

Kocian, Matúš – Senft, Lukáš

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář