Poslední roky komunismu

podzim nar uvod
Jaký byl konec komunistického režimu nejenom u nás, ale například v Rumunsku nebo NDR? Obsáhlá monografie z pera polských autorů přináší srovnávací analýzy v celém tomto procesu a dotýká se i otázek kolektivní paměti přímých účastníků tehdejších událostí.

Kniha poskytuje komplexní srovnávací analýzu průběhu tohoto procesu v Německé demokratické republice, Československu, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a Polsku. Ukazuje poslední roky režimu a události roku 1989 i jejich vliv na pozdější osud zemí a světa. Aktuální letopočet se pro takovou výzkumnou práci zdá jako vhodná doba: od událostí roku 1989 vznikl už určitý odstup, na druhou stranu žije mnoho přímých pamětníků, od nichž lze získat kvalitní očitá svědectví. Autoři analyzovali vliv ekonomických, ideologických a politických faktorů (vnitřních i vnějších) na erozi a zhroucení systému, přičemž zároveň poukázali na mnoho podobností a rozdílů v průběhu tohoto procesu. Kniha se rovněž dotýká otázky kolektivní paměti o daných událostech ve všech popsaných zemích.

1989 – Podzim národů

Autoři: Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Paweł Ukielski
Přeložila: Silvie Mitlenerová

Počet stran: 672
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-200-3117-4
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu 1989 – Podzim národů vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

„Normalizátorům“ se povedlo dosáhnout životně důležitého cíle. Průměrný obyvatel soustředil své životní ambice na získání bytu v panelovém domě, chaty nebo chalupy na venkově a škodovky, která by ho v pátek odpoledne na ten venkov dovezla; tam poklidně seděl na zahradě, tlachal s přáteli a popíjel pivo nebo kofolu. Charakteristickým prvkem českého životního stylu období „normalizace“ byly právě chalupy, sociologický jev, který pramenil z potřeby mít místo, kde by se člověk mohl cítit svobodně a jako doma. Dům na víkend byl přesně takovým místem: „na chatě – na rozdíl od práce, školy nebo univerzity – by nikdo nevypustil z úst slovo ‚soudruh‘, nanejvýš jako vtip“.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorech

Adam Burakowski je polským historikem, politologem, publicistou a diplomatem. Od roku 2017 působí jako velvyslanec Polské republiky v Indii.

Zdroj informací: kosmas

Aleksander Gubrynowicz je polský právník. Specializuje se na problematiku střední a východní Evropy.

Zdroj informací: kosmas

Paweł Ukielski je polský historik a politolog. Od roku 2016 je zástupcem ředitele Muzea varšavského povstání.

Zdroj informací: kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1989 – Podzim národů

Burakowski, Adam – Gubrynowicz, Aleksander – Ukielski, Pawel

Academia, 2022

Napsat komentář