Média a mediální produkce jako téma minulosti i současnosti?

PR doporuceno nezverejnovat
Propaganda, cenzura, média – slova, která známe všichni, nejen ve spojení s obdobím socialistického Československa. Jak to vše fungovalo v období normalizace? A jsou tyto informace důležité jen historicky nebo i pro dnešní nástup autoritativní komunikace?

Jak fungovala propaganda a cenzura v mediálním prostředí pozdně normalizačního Československa? Kde si oficiální konsenzus v autoritativním státě vynucovala represe a kde se stačilo spolehnout na jemnější donucovací prostředky? Hlavní část práce je věnovaná analýze mediální produkce, která se ještě v roce 1989 neúspěšně snažila ve společnosti udržet silně erodující propagandistické koncepty, jako byly „boj za mír“, „klid na práci“ či ohrožení „nepřátelskými živly“. Výsledkem cenzurně a propagandisticky konformních mediálních textů v proměňující se společnosti byly čím dál nedůvěryhodnější „příběhy bez logiky“. Přestože se historie nikdy neopakuje, výzkum způsobů autoritativního opanování veřejné sféry a komunikace je relevantní nejen pro lepší pochopení historie, ale i vzhledem k aktuálním debatám o nástupu autoritativní komunikace v liberální demokracii.

Doporučeno nezveřejňovat

Fungování propagandy, cenzury a médií v pozdně normalizačním Československu
Autor: David Klimeš

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-200-3264-5
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Doporučeno nezveřejňovat vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Proč cenzoři nerozhodli o radikálnějším postupu za podpory ÚV KSČ? Bylo zjevné, že jen pohovor s šéfredaktory již nestačí, přesto cenzoři nedokázali sáhnout k jiným represivnějším možnostem. Reálně je totiž už neměli k dispozici. Na sklonku 80. let se někdejší tuhá cenzorská praxe proměnila ve velmi stabilní oficiální informační tok, který bylo možno řídit jen pravidelnými, takřka přátelskými debatami s vedením jednotlivých médií a udílením nevelkého počtu nepříliš vysokých pokut za vše možné od zmínky o známém emigrantovi po špatně reprodukovanou fotografii ministra.

Můžete si přečíst celou ukázku.

O Autorovi

David Klimeš, PhD. je český novinář, držitel prestižní ceny Karla Havlíčka Borovského. Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd a historii na Filozofické fakultě UK. V roce 2010, 2014 a 2016 byl nominován na Novinářskou cenu v kategorii komentáře, v roce 2018 pak ocenění získal. Na FSV UK vyučuje od roku 2014 komunikaci, komentář a ekonomiku. Je autorem knižního rozhovoru se Šimonem Pánkem Aby dobro neškodilo (2015, reportáž z uvedení knihy) a publikace Jak probudit Česko (2017)

Zdroj informací: oficiální web autora


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Kromě nakladatelské činnosti provozuje Academia stejnojmennou síť knihkupectví v Praze, Brně a Ostravě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoporučeno nezveřejňovat
Fungování propagandy, cenzury a médií v pozdně normalizačním Československu

Klimeš, David

Academia, 2022

Napsat komentář