Cesta ke svobodě

Teorie podivnosti
Hlavní dějová linka se točí kolem vědkyně a moderní ženy Ady Sabové, která už má mnohé za sebou. A zatímco probíhá pátrání po zmizelém synovi její kolegyně, mladá žena se vymaňuje ze struktur společnosti a míří ke svobodě, jelikož se přestane spoléhat pouze na rozum.

Vypravěčka Ada Sabová, mladá vědkyně z „Ústavu mezioborových studií člověka“, je v mnohém typickou (nikoli však stereotypní) moderní intelektuálkou, která se pokouší vybalancovat osobní život a kariéru. V obojím už má za sebou leccos, a tak není prosta jistého cynismu, či spíše poučeného, sarkastického vnímání světa, lidí kolem sebe i sebe samé. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně zaznamenává kolem sebe zdánlivé nahodilosti, za nimiž však tuší zákonitost a provázanost.
Pro všechny tyto jevy hledá zastřešující definici, svou „teorii podivnosti“, a zjišťuje, že nekonečnou spletitost světa pouhým rozumem neuchopí. A zatímco společnost kolem ní čím dál více lpí na vyprázdněných pravidlech, Ada její struktury jednu po druhé opouští a vydává se vstříc svobodě.

Ukázka z knihy

Rozhlížela jsem se po stoletých činžácích, kolem kterých chodím do práce už tolik let. Jejich fasády, u země černé a s každým poschodím o něco světlejší, jsou důkazem, že koncentrace jedů je největší u země. Podvědomě jsem zadržela dech.
V téhle ulici a několika okolních už léta skoro nikdo nebydlí. Obchody v přízemí jsou prázdné nebo v nich sídlí pochybné podniky, které se rychle střídají. Nikde žádná zeleň, nic se tu neudrží, jen špína. A taky Ústav mezioborových studií člověka. (str. 5)

Teorie podivnosti

Autorka: Pavla Horáková

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-257-2654-9
Doporučená cena: 348 Kč

 

 

Knihu Teorie podivnosti vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Pavla Horáková je spisovatelka, rozhlasová redaktorka a publicistka, překládá beletrii z angličtiny a srbštiny (mj. díla Kurta Vonneguta, Saula Bellowa či Iaina Bankse; v roce 2001 obdržela Tvůrčí odměnu Obce překladatelů). Kromě trilogie detektivních příběhů pro mládež o partě kamarádů, kteří si říkají Hrobaříci, se spolupodílela na sbírce současného veršovaného dětského folkloru Kecy v kleci (Plot 2010). V roce 2014 přispěla čtyřmi povídkami do povídkové sbírky českých autorek Všemi smysly (Jota 2014; naše recenze). Pro Český rozhlas Vltava připravovala mimo jiné cyklus Polní pošta věnovaný českým vojákům v první světové válce, z něhož posléze vznikla kniha „Přišel befel od císaře pána“ (Argo 2015, spolu s rozhlasovým kolegou Jiřím Kamenem). Na ni volně navazuje výpravná publikace Zum Befehl, pane lajtnant (Argo 2018), která pomocí autentických textů líčí konkrétní oblasti života na frontě i v zázemí. Novinkou je rovněž román Teorie podivnosti, jehož hrdinkou je mladá vědkyně, typická moderní intelektuálka Ada. Pavla Horáková rovněž přispívá do anglického vysílání Českého rozhlasu 7, kde v letech 2001–2007 působila jako kmenová redaktorka.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTeorie podivnosti

Horáková, Pavla

Argo, 2018

Napsat komentář