Co se děje za hřbitovní zdí

Tajemstvi_hrobariku_nahled
Hřbitov je tajemným prostředím, které většinou děti nepřitahuje. Vždyť jde o místo plné mrtvých, stísněnosti a smutku. Jenže i na hřbitově je možné zažít dobrodružství! Nevěříte?…

Něco o tom ví překladatelka, spisovatelka a redaktorka Českého rozhlasu Pavla Horáková (*1974). Již v roce 2010 vydala první díl trilogie s názvem Tajemství hrobaříků (s pokračováními Hrobaříci v podzámčí a Hrobaříci a hrobaři), které letos vyšlo v novém vydání s novými ilustracemi Jana Grumla v nakladatelství Argo.

Navzdory všem zavedeným představám, spojených s děním na hřbitovech, jde o dobrodružné vyprávění pro děti. Hlavními hrdiny jsou dospívající kluci a holky z party tzv. Hrobaříků. Vojtu, Klárku, Evžena, Šimona a Alžbětu dala dohromady starší paní Anežka, která jim vnukla i poslání: ochranu hřbitova před vandaly a současně i pátrání po tajemství party Hrobaříků, kteří se o hřbitov starali koncem druhé světové války. Ani se nenadějí a jsou na stopě vandalům, jejichž řádění zřejmě není samoúčelné. A pátrání po bývalých členech válečných Hrobaříků jim zjevuje, že Anežka si je jako jejich následovníky zřejmě nevybrala náhodně…

Olšanské hřbitovy, jako místo děje pro dětskou knihu, to je velmi originální nápad, který si zaslouží ocenění. Historie psaná na hrobech slavných lidí, ale i těch prostých, to navíc není žádný „školometský“ dějepis, ale skutečnost, která natahuje drápky až do současnosti. Prostřednictvím záhad a pátrání party dětí tak autorka předává mladým čtenářům informace, které s nadšením nasají, ačkoli ve škole by jim propluly oušky naprosto beze stopy. Ba co víc, možná je kniha nadchne natolik, že budou pátrat po podrobnostech sami dál.

Příběh je navíc detektivním pátráním po zločincích z masa a kostí, což textu přidává na čtivosti. Napětí a překvapivé zvraty, to jsou atributy, které by v dobrodružné knize neměly chybět. A nepatrný náznak první lásky, aby si i dívky při čtení přišly na své. Ano, Tajemství hrobaříků má všechny předpoklady potěšit jak chlapeckou, tak dívčí část čtenářského spektra ve věku přibližně od devíti do patnácti let.

Ilustrace Jana Grumla nejsou sladkými obrázky pro nejmenší, ani neoplývají barvami. Nicméně si myslím, že se do knihy určené odrostlejším čtenářům, navíc odehrávající se během podzimu, zimy a jara za hřbitovní zdí, vcelku hodí. Vystihují tak atmosféru prostředí i náladu podmračených dní.

Pavla Horáková měla podle mne velice dobrý nápad a možná by v prostředí Olšanských hřbitovů našla náměty i na více pokračování, než jen na tři. Kdo ví, třeba se ke svým Hrobaříkům ještě někdy vrátí…

Máte-li doma náctiletého čtenáře a Hrobaříky ještě neznáte, pak si je určitě v novém vydání pořiďte. Kdo ví, možná Tajemství Hrobaříků probudí jeho zájem i o vaši rodinnou historii, která je již pohřbena na hřbitově.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství Hrobaříků
První detektivní příběh party Hrobaříků

Horáková, Pavla

Argo, 2016

Napsat komentář