Dvanáct statečných z domácí scény

Vsemi_smysly_01
Ať se nám to líbí nebo ne, naše chování je neustále ovlivňováno vlastními tělesnými vjemy. Do jaké míry kdo z nás používá který ze základních pěti smyslů, je otázkou osobních preferencí i zkušeností. Chcete vědět, jak svět vnímá tucet mladých českých autorek? Jak jinak než Všemi smysly.

Nakladatelství Jota představilo 7. května 2014 čtenářům povídkovou sbírku s chytlavým názvem Všemi smysly. Dvanáct současných českých autorek v pěti oddílech reprezentujících majoritní lidské smysly připravilo třicet jedna povídek, většinou o základních lidských pohnutkách a stimulech. Abecedně seřazeno do sbírky přispěly: Barbora Baronová (tři povídky), Jana Benešovská (tři), Blanka Čechová (dvě), Renata Fíková (dvě), Pavla Horáková (čtyři), Barbora Janečková (tři), Ilona Laužanská (dvě), Jana Micková (tři), Jana Potužníková (jedna), Veronika Šlechtová (dvě), Zdeňka Kostik Šubrová (tři) a Iveta Vařečková (tři). Každý smyslový blok, tedy Zrak, Sluch, Čich, Chuť a Hmat, je uveden fotografií Davida Konečného.

Společným rysem celé sbírky je, jak již bylo řečeno, čistě ženské autorství. Všech dvanáct přispěvatelek s rozličnými stupni publikační aktivity a zkušeností zde navíc spojuje stoprocentní výsledek. Multiautorství a rozčlenění do pěti úseků přímo vybízí ke dvěma odlišným přístupům k četbě této publikace. Kdo ji dostane do rukou, aniž by byl jakkoli obeznámen s předchozí prací kterékoli z autorek, nejspíš začne první povídkou a propracuje se sekvenčně až k poslední. Ti, kdo jsou již při otevření knihy příznivci některé z autorek, projdou možná nejprve texty své favoritky a teprve pak se seznámí s povídkami jejích kolegyň. Ať tak či onak, pro každý typ čtenáře zde čeká nějaké překvapení, s vysokou pravděpodobností příjemné.

První z bloků reprezentuje asi nejsilnější lidský smysl, tedy zrak. V sedmi povídkách se čtenáři mimo jiné nabízí několik pohledů na stejné situace z různých stran, léty obroušené partnerství, láska na první pohled či neotřelé dětské vnímání. Ve druhém bloku, představujícím sluch, otevře šest povídek pohledy na dospívání, stárnutí, hudební lásku, svatbu, při níž je všechno jinak, stejně jako tajemnou schopnost znalce obrazů či neplánovaný vývoj návštěvy divadla. Nejsilněji zastoupený třetí blok, věnovaný čichu, nabízí v osmi příspěvcích podvědomé vypnutí odpovědnosti, změnu životních preferencí, několik variant příležitostných vzplanutí i další z neobvyklých úchylek, trochu v duchu legendárních filmových Knoflíkářů. Poslední dva smysly, shodně zastoupené každý pěti povídkami, uvádí prvek chuti se svými zdaleka nejsilnějšími tématy smrti a umírání, ale i brilantní analýzou zakořeněných nepravd a samozřejmě opět nechybí náhlé citové vzplanutí, stejně jako partnerský rozpad. Na poslední smysl, tedy hmat, pak přenáší jeho předchůdce znovu téma smrti, ale i vtipnou sázku, postrádanou intimitu, odkaz dětských zkušeností a bolestné vlivy minulosti.

Komu je sbírka určena? Navzdory nenápadnému znamení „Beletrie pro ženy“ na rohu přebalu rozhodně nejde o knihu určenou pouze ženskému publiku. Pobavení, ale hlavně ponaučení v ní nalezne celé čtenářské spektrum. Pro každý typ čtenáře, jak smíška, tak morouse, tu lze najít něco, co v danou chvíli a pro danou náladu bude to pravé.

Pro koho kniha není vhodná? Jde sice prioritně o dospěláckou zábavu, ale napsat, že tím pádem není vhodná pro dětské publikum, by bylo nepřesné. Řekněme, že většina z textů pro dětské oči a uši určena rozhodně není, ale najde se pár takových povídek, které by i dětská mysl bez úhony pojala – jsou to samozřejmě spíše než vážněji ty humorněji pojaté.

Velká část zastoupených autorek je již publikačně činná a má za sebou nejeden vydaný titul. Ale stejně jako ony, i ty, jež na svoji premiéru teprve čekaly, prokázaly v této kompilaci své spisovatelské nadání i profesionalitu a bez sebemenšího zaváhání bych sáhl po kterémkoli titulu vydaném pod jedním z dvanácti jmen, jež přispěla do sbírky Všemi smysly.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšemi smysly

kolektiv

Jota, 2014

Napsat komentář