Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2021 II.

vkc1
Pravidelná jarní akce v podobě Velkého knižního čtvrtku je za námi. Přinesla nám hned dvanáct skvělých titulů. Dnes vám představíme druhou várku těchto knih rozličných žánrů.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tituly pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. První článek o jarní akci najdete zde. Připomeňte si loňský podzimní ročník (zde a zde).

——————–

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

 

Úspěchy a prohry, démony i vítězství představí ve svých memoárech jeden z nejznámějších režisérů. Zachycuje v nich jak svůj životní příběh, tak i milostné pletky, jazz či divadelní hry.

Slavný režisér ve svých pamětech nic neskrývá a jeho pohled na vlastní bouřlivé životní osudy nepostrádá humor. Popisuje dětství v Brooklynu, jak získával autorské ostruhy, vypráví, jak se těžce protloukal jako komik na standupových pódiích. Svým šťavnatým vypravěčským stylem vykládá, jak došlo k tomu, že posléze přeběhl k filmu; provede nás celou svou dlouhou režisérskou kariérou, od komediálního debutu Seber prachy a vypadni přes klasické filmy jako Annie Hallová či Manhattan až po poslední snímky. Průběžně se přitom vyjadřuje ke svým manželstvím, láskám a velkým přátelstvím, hovoří o jazzu, knihách a divadelních hrách, kterých má za půl století na kontě pěknou řádku. Odhalí před čtenáři své démony a omyly, ale i to, nač je nejvíc hrdý, seznámí nás s lidmi, které miloval, s nimiž pracoval a od nichž se přitom mnohému naučil.

Ukázka z knihy

Tak jako Holden Caulfield ze Salingerovy novely Kdo chytá v žitě nemám náladu pouštět se do životopisných keců à la David Copperfield, i když v mém případě může trocha vyprávění o mých rodičích být zajímavější než čtení o mně. Tak třeba můj otec, narozený v Brooklynu, když to ještě byla samá pole, sběrač míčků pro Brooklyn Dodgers, když v baseballu začínali, drobný človíček, ale židovský drsňák, co nosil elegantní košile a vlasy pečlivě ulízané dozadu blyštivou brilantinou, jako filmový gangster George Raft. Neměl maturitu, v šestnácti se dal k námořnictvu a stál ve Francii v popravčí četě, když stříleli jednoho amerického námořníka za znásilnění místního děvčete. Otec byl ometálovaný ostrostřelec, střílel hrozně rád a nosil pistoli až do dne, kdy umřel ve sto letech s kšticí šedivých vlasů na hlavě a zrakem jako rys.

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Mimochodem

Autor: Woody Allen
Přeložil: Michael Žantovský

Počet stran: 359
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3463-6
Doporučená cena: 448 Kč

 

Knihu Mimochodem vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Woody Allen, vlastním jménem Allen Stewart Konigsberg (*1. prosince 1935 v Bronxu), je světově proslulý režisér, scenárista, spisovatel, herec a komik. Patří k hrstce amerických filmařů, kteří se dokázali prosadit coby tvůrci ryze autorských snímků. Vděčil za to široké škále svých talentů. Ačkoli nedokončil ani první semestr na Newyorské univerzitě, bezesporu se řadí k významným intelektuálům své doby, se zvláštní citlivostí pro neuralgické body moderní společnosti. Jeho osobní život byl a je plný výstřelků a eskapád, ale i díky tomu se mohl stát inspirací pro Allenovou nadobyčej bohatou tvůrčí kariéru. S obojím se vyrovnává v rozsáhlé vzpomínkové knize, která vyvolala pořádný rozruch ještě před vydáním.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Známý spisovatel Jozef Karika se tentokrát ve svém thrilleru inspiroval fenoménem halného větru. Právě před ním bude prchat ústřední trojice hlavních hrdinů. Podaří se jim to, nebo si démon vychutná další oběti?

Když kraji vládne démon větru…
Noční jízda autem, okolo jen tma a liduprázdná pustina. A za tebou se žene vražedný, děsivý přízrak stařeny v pohřebních šatech, který je blíž, kdykoli zastavíš. Stačí chvíle, a máš ji zase v patách. Fenomén halného větru je v Polsku dobře známý a zdokumentovaný. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd. Jak ale tento vítr souvisí s nebezpečným silničním úsekem na úpatí Západních Tater? A má něco společného s přízrakem stařeny v černém svrchníku, sukni a šátku na hlavě, který se tam zjevuje? Hrdinové nového mysteriózního thrilleru známého slovenského spisovatele
Jozefa Kariky, autora bestsellerů Trhlina, Strach nebo Tma, zažívají tu nejhorší noční můru. V pustém regionu polsko-slovenského pohraničí, blízko přehrad Liptovská Mara a Orava, je pronásleduje větrný démon, před kterým není úniku…

Ukázka z knihy

Nesnáším odpočívadla u silnice. Bývají špinavá, dýchají samotou. Děsí mě. Lákají tě, ať zaparkuješ, trochu se projdeš; předstírají bezpečí.
Barevné lavičky, prolézačky, kulaté stolky…
Jako stvořené k příjemnému posezení. Takové se zdají být – jedině z dálky. Sotva vystoupíš a podíváš se zblízka, zalituješ, že ses nechal zlákat. Ovane tě něco nezdravého. Někdy smrad – moč, výkaly, hnijící zbytky jídla. Jindy nosem nezachytíš nic, ale rozklad i tak visí ve vzduchu. Barva na lavičkách a prolézačkách se odlupuje, přeplněné odpadkové koše přetékají smetím, na asfaltu mezi špačky se povalují použité prezervativy. Vystavují bílá, nafouklá břicha, až se otřepeš hnusem. (str. 7)

Smršť

Autor: Jozef Karika
Přeložil: Jiří Popiolek

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3397-4
Doporučená cena: 268 Kč

 

Knihu Smršť vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Slovenský spisovatel Jozef Karika (*1978) pracoval jako redaktor v televizi. Zaměřoval se především na politické a investigativní reportáže. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), posléze vydal publikace Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA vydal soubor esejí pod názvem Liber 767 (2009). V roce 2010 mu vyšla kniha pod názvem V tieni mafie (česky Ve stínu mafie, Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. Také její volná pokračování V tieni mafie II – Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) se zařadila mezi nejprodávanější knihy na Slovensku. Za romány Ve stínu mafie a Čas dravcov získal ocenění Zlatá kniha, které se uděluje za víc než patnáct tisíc prodaných výtisků. V letech 2012 a 2013 mu vyšel dvoudílný román Na smrť o přátelství a lásce, které se změnily na smrtelnou nenávist. V příběhu se mu podařilo spojit tři zdánlivě protichůdné světy – prostředí židovské mafie v New Yorku, nacistické Německo a první slovenský stát. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach a v roce 2015 pak thriller Tma. Následoval román Trhlina (naše recenze), který vyšel při příležitosti Velkého knižního čtvrtku a dočkal se i audioknižní a filmové podoby. Mezi jeho další tituly patří i román Na smrt. Některé Karikovy texty vyšly v amerických antologiích The Best of Konton a Manifesting Prosperity. Autorovy povídky, novely, videa, novinky a další zajímavosti naleznete na stránce www.karika.sk.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Mladý autor zasadil děj kriminálního románu do malé osady v Beskydech. Ostravský tým vyšetřovatelů se pouští do pátrání po vrahovi a postupně dochází ke zjištění, že se muselo jednat o místního člověka. Podaří se jim zavčas odhalit jeho identitu?

V horské osadě v Beskydech je nalezena brutálně zavražděná dívka. Vše nasvědčuje tomu, že se stala obětí sexuálního maniaka. Šéf ostravské mordparty Miroslav Lada rychle dojde k přesvědčení, že vrahem musí být někdo z místních. Jeho tým i s novým operativcem Romanem Nitkou rozplétá vztahy mezi sousedy a souvislost s drogovým byznysem. Postupně se seznamují se všemi obyvateli osady, zneuznaným hudebníkem, věčně nemytým pasákem koz nebo váženým, ale nerudným architektem a jeho slabomyslným synem. Do vyšetřování se brzy začnou promítat osobní životy kriminalistů. Všichni mají stejný cíl, ale každý jinou motivaci k dopadení vraha. Dokážou se sjednotit a zbavit odlehlý kraj monstra? A stihnou to dřív, než vrah udeří znovu?

Ukázka z knihy

Několik hodin poté, co mladá dívka pustila netvora do svého domu, probudil se Honza Jungman do chladného rána. Většinou spal, dokud ho nevytáhla z postele vůně snídaně, kterou v kuchyni chystala mamka s babičkou. Teď ale mžoural do tmy a pátral po zdroji zvuků, jež ho vytrhly ze spánku. Přicházely z lesa.
Nejdřív ho napadlo, že se snad do zdejších kopců zatoulal lev. Tak hluboce a zlověstně znělo to volání. Nelidské táhlé výkřiky vystupovaly ze tmy a zase v ní zanikaly, když je o chvíli později přehlušily jiné z opačné strany. Zněly tak nějak dávivě, ale zároveň mocně a suverénně. (str. 9)

Zjistěte, jak ukázka pokračuje.

Slyšet jeleny zpívat

Autor: František Šmehlík

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3461-2
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Slyšet jeleny zpívat vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

František Šmehlík (* 1995) pochází z Ostravy. Od dětství se věnoval sportu, především judu, v němž získal tři tituly mistra republiky, startoval na mistrovství Evropy, mistrovství světa i na evropské olympiádě mládeže. V současnosti žije se snoubenkou a synkem v Olomouci, kde dokončuje studium bohemistiky na Univerzitě Palackého a zároveň pracuje jako trenér sportovního střediska pro žákovské kategorie. Vedle juda jsou jeho dávnou vášní knihy, mezi své největší oblíbence řadí Milana Kunderu, Bohumila Hrabala či Ladislava Fukse. V roce 2015 vydal soubor hororových povídek Temné znamení. Jeho první kriminální román Slyšet jeleny zpívat se vyznačuje promyšlenou zápletkou, ale především schopností postihnout spletité vazby v malé komunitě, kde skoro každý může být vrah. V současnosti pracuje na prvním dílu série s olomouckou vyšetřovatelkou Laurou Arou.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nakladatelství ZEĎ dvou českých novinářů – Jana Dražana a Jana Perglera – se zaměřuje na knihy s poutavými příběhy, jimž jsou blízké humanita, vzdělanost i jiskřivý humor. Na knižním trhu působí od roku 2016. Po knize Poslední deník Květy Fialové, otevřené zpovědi slavné herečky, rozhovoru moderátorky Světany Witowské s Kamilou Moučkovou Hlavou proti zdi  a nedávno vydanému svědectví Mengeleho dvojče publicisty Pavla Barocha má nakladatelství mimo jiné exkluzivní práva na vydávání americko-izraelského spisovatele Tuvii Tenenboma, jehož vtipné a chytré „politické cestopisy“ se u nás okamžitě staly bestsellery.

Nakladatelstvi Zed

On-line svět je plný nebezpečenství a nástrah, které číhají hlavně na mladé uživatele. O nich pojednává následující kniha. Ocení ji hlavně rodiče, protože obsahuje rady, jak naučit děti chovat se správně v digitálních životech.

„Fascinující kniha… Pokud máte děti, všeho nechte a kupte si ji,“ napsal britský deník The Times. Průlomové dílo od přední světové kyberpsycholožky Mary Aikinové, které popisuje, jak online prostředí mění lidské chování. Zabývá se nejrůznějšími aspekty internetu, digitálních médií a sociálních sítí a jejich vlivem na člověka a jeho jednání.
Mary Aikenová přináší nejen překvapující statistiky, údaje, ale především je ilustruje skutečnými alarmujícími případy odhalujícími skryté trendy, které formují naši kulturu a nastolují znepokojivé otázky, kam nás digitální revoluce zavede. Kniha čtenáře bere na cestu do hlubin digitálního světa, kde na nás čekají netušené nástrahy, které mohou změnit lidstvo nepředstavitelným způsobem a zásadním směrem ovlivnit přirozenou evoluci.
Zvláštní důraz klade kniha na to, jak nové technologie ovlivňují a jaká nebezpečí mohou znamenat především pro děti. Jak provést děti současným hyperpropojeným světem je pro dnešní rodiče jednou z největších výzev. Autorka jednoznačně a s přehledem odděluje realitu od mýtů. Upozorňuje, kdy je třeba se znepokojovat, a radí, jak děti v jejich digitálních životech udržet v bezpečí a při zdraví.

Ukázka z knihy

Technologie vždy ovlivňovaly a formovaly lidské chování, ale nic tak podstatně nezměnilo chování lidí jako nástup internetu. Nemusíte být odborníkem na chování v online prostředí, abyste si všimli, že v kyberprostoru existuje cosi, co lidi vybízí k odvážnějšímu a riskantnějšímu jednání.
Je pouhou iluzí, že kyberprostředí je bezpečnější než skutečný svět a že online propojení s ostatními lidmi přináší menší rizika než kontakt tváří v  tvář. Lidské instinkty se vytvářely a  zdokonalovaly pro reálný svět. Při nedostatku signálů a dalších drobných informací (například výrazů tváře, řeči těla nebo fyzických rozměrů) nejsme schopni činit plně informovaná rozhodnutí.

Nebezpečný efekt

Autorka: Mary Aiken
Přeložil: Antonín Suchánek

Počet stran: 403
Vazba: vázaná
Formát: 162×231 mm
ISBN: 978-80-907909-4-0
Doporučená cena: 439 Kč

 

Knihu Nebezpečný efekt vydalo nakladatelství Nakladatelství Zeď.

O autorce

Mary Aiken je přední světová kyberpsycholožka. Je ředitelkou centra CyberPsychology Research Network a poradkyní organizace Europol. Prováděla výzkum a spolupracovala s mnoha mezinárodními institucemi, od Interpolu přes FBI až po Bílý dům. Její výzkum zahrnuje kyberbezpečnost, organizovaný kyberzločin, kyberstalking, obchod s lidmi využívající technologie a zvláštní důraz klade na práva dětí v online prostředí. Její průlomová práce inspirovala tvůrce televizního seriálu Kriminálka: Oddělení kybernetiky. Mary Aiken žije v Irsku.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMimochodem

Allen, Woody

Argo, 2021

zobrazit info o knizeSmršť

Karika, Jozef

Argo, 2021

zobrazit info o knizeSlyšet jeleny zpívat

Šmehlík, František

Argo, 2021

zobrazit info o knizeNebezpečný efekt

Aiken, Mary

Nakladatelství Zeď, 2021

Napsat komentář