Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2021 I.

vkc1
Rok se s rokem sešel a i za současné situace se uskutečnila v literárním světě už tradiční akce Velký knižní čtvrtek. Ta představila dvanáct novinek – hitů jarní sezóny napříč žánry. V následujícím článku si představíme prvních šest knih.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tituly pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. Připomeňte si loňský podzimní ročník (zde a zde).

——————–

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

host

Nostalgie, melancholie, ale i naděje a optimismus nechybí v povídkové sbírce od stálice současné české literatury. V ní zachycuje fragmenty životních příběhů, které v osudech jednotlivců představují přelomové situace.

Každá situace může být přelomová…
Člověk vyrůstá v rodině, se kterou se chtě nechtě musí nějak sžít. Pak ho smete puberta a nepřekonatelné výzvy prvních lásek, následuje série dalších více či spíše méně šťastných vztahů, spousta takzvaně „běžných problémů“, až se jakžtakž bez újmy dokodrcá k remcavému stáří. A v průběhu toho všeho se nepřetržitě snaží zavděčit rodičům, které si vlastně nevybral. Roční období se střídají a životy běží. Povídková sbírka
Biancy Bellové zachycuje právě tyto fragmenty lidských osudů. Jsou to výseky jednotlivých životních příběhů, v nichž jsou často ony osudy obsaženy vlastně kompletně — dívka na koupališti zažije přelomovou situaci, podobně zásadní je pro jinou ženu setkání dohodnuté přes Tinder, jednomu muži zemře dobrý přítel, jiný se vydává číst na literární festival, stará básnířka vede v pečovatelském domě rozhovor s mladým novinářem a v nehostinných Sudetech zase hrázný vzpomíná na dívku, která mu pootočila svět. Z hromad nostalgie a melancholie však Bianca Bellová umí vyhrábnout i dávku zvláštní naděje. Naděje, že to všechno jsou skutečně jen fragmenty a svět se nepřestává točit dál…

Ukázka z knihy

Táta byl na mě opravdu pyšnej jen jednou. Teda aspoň mi to tak přišlo, protože mi jakoby mimochodem stiskl rameno. Bylo to po tom, co jsem se před školou porval s Lacem ze sídliště. Laco do mě strčil loktem v jídelně, když jsem si nesl tác s obědem.
„Co čumíš, demente,“ řekne Laco, zatímco si po triku rozpatlávám UHO. (str. 9)

Tyhle fragmenty

Autorka: Bianca Bellová

Počet stran: 197
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0592-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Tyhle fragmenty vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Bianca Bellová se narodila v roce 1970 v Praze, kde doposud žije na půl cesty mezi balkánskou a britskou částí své rodiny. Živí se překlady a tlumočením. Vydala knihy Sentimentální román (2009), Mrtvý muž (2011), Celý den se nic nestane (2013), Jezero (2016) a Mona (2019), jakož i řadu povídek. Má tři děti a manžela.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let. Zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří Případy soudce Ti.

logo_garamond

Hlavní hrdina touží po herecké kariéře. Když ji má na dosah, dojde ke zkratu a Alex se seznamuje s psychiatrem. A právě jemu odhalí své nitro a začne vyprávět svůj příběh… Autor knihy se částečně inspiroval svým vlastním životem.

Může se život přes noc obrátit naruby? Osmnáctiletý Alex Delval sní o tom, že se stane hercem jako jeho všemi obdivovaný otec. Když je mu ale nabídnuta zlomová role, přepadnou ho silné pochybnosti. Jeho démoni ho doženou k alkoholu. Vypukne hádka s přítelem. Opona. Znovu při vědomí se Alex ocitá tváří v tvář neznámému muži. Šedesát let, příjemný vzhled. Psychiatr. V hlubinách noci mezi nimi vznikne nečekané pouto. Alex se konečně odváží poddat a vypráví svůj životní příběh. Jak se stát sám sebou, když vyrůstal ve stínu legendy? Jak se vypořádat s předsudkem „synáčka“, aby konečně převzal kontrolu nad vlastním osudem?

Ukázka z knihy

Často mi vyprávěl o válce, byl to hrdina z  Alžírska. Původně tam nechtěl. Říkal, že tam nakonec odjel za kamarády. Bral to jako útěk. Možnost prožít dobrodružství. Byl tak mladý… Ve skutečnosti poslechl stát, stejně jako ostatní. Bylo to pro něj nejtvrdší, ale zároveň nejkrásnější životní období. Díky nekonečnému pocitu svobody, který konečně zažíval. I když byl daleko od všeho, poprvé se necítil sám. Armáda si ho vzala pod křídla a udělala z něj vojáka. (str. 29)

Z rodu vyvolených

Autor: Alain-Fabien Delon
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7407-482-0
Doporučená cena: 260 Kč

 

Knihu Z rodu vyvolených vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Alain-Fabien Delon (1994) je francouzský model a herec. Ve svém literárním debutu, románu Z rodu vyvolených, čerpá ze zkušenosti dospívání ve stínu slavného otce: legendy francouzského filmu Alaina Delona. Dle vlastních slov si roli podobnou své životní vyzkoušel již herecky ve filmu Les rencontres d’après minuit (Setkání po půlnoci, 2013), v němž ztvárnil postavu rodinou opuštěného chlapce. Podobnosti s autorovým dětstvím a dospíváním v bouřlivé domácnosti filmové hvězdy lze jen stěží přehlížet i v příběhu jeho románového Alexe, který se v drsné, ale zároveň křehké zpovědi lásky a nenávisti k otci, jemuž svět leží u nohou, snaží najít svou vlastní identitu.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond

————————————————

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

prostor_logo

Během pátrání po předcích se francouzskému spisovateli naskytla nevšední příležitost. Mohl zmapovat život a kariéru jednoho z významných nacistů, který unikl spravedlnosti tzv. „krysí stezkou“.

Při pátrání po osudech vlastních předků, kteří v ukrajinském Lvově padli za oběť holokaustu, se syn židovských rodičů Philippe Sands seznámil s Horstem Wächterem, synem prominentního nacisty Otta von Wächtera, jenž v letech 1942–1944 zastával ve Lvově funkci okupačního guvernéra. Bylo jisté, že Horstův otec měl podíl na osudu Sandsových příbuzných, kteří za jeho vlády až na jedinou výjimku přišli o život. Avšak v synově srdci stále zaujímá společně s matkou zvláštní místo. Horst je přesvědčen, že otec byl slušný člověk, optimista, který se snažil konat dobro, ale pohltily ho hrůzy způsobené jinými.
Ve snaze očistit památku rodičů zpřístupnil Sandsovi rozsáhlý rodinný archiv, jenž spisovateli umožnil do detailů zrekonstruovat všední i dobrodružný život vysokého důstojníka SS, guvernéra okupovaného Krakova a poté Lvova, obžalovaného z masové vraždy více než sta tisíc Židů a Poláků. Společně se Sandsem sledujeme Wächterovo idylické manželství a rodinný život, jeho nacistickou kariéru i útěk před spravedlností přes takzvanou „krysí stezku“, kterou se vydali Adolf Eichmann, Josef Mengele a tisíce dalších nacistů do Perónovy Argentiny, aby získali novou identitu.
Wächter se tři roky skrýval v rakouských Alpách, než se dostal do Říma, kde mu pomohl vatikánský biskup. Zůstal tam tři měsíce. Jeho únik z Evropy však přeťala záhadná smrt, vyvolávající spekulace o vraždě.

Ukázka z knihy

Pacient na lůžku číslo devět byl ve vážném stavu. V důsledku vysoké horečky a akutního jaterního selhání nemohl jíst a nemohl se ani soustředit na ambice a tužby, které ho po většinu života hnaly kupředu.
Zápis upevněný v nohách pacientovy postele byl úsečný a navíc z podstatné části mylný. „9. července 1949 byl přijat pacient jménem Reinhardt.“ Datum bylo správné, jméno ne. (str. 19)

Krysí stezka

Láska, lži a zločiny nacistického uprchlíka
Autor: Philippe Sands
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 576
Vazba: vázaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7260-479-1
Doporučená cena: 497 Kč

Knihu Krysí stezka vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Britsko-francouzský právník a spisovatel Philippe Sands (1960) je specialistou na mezinárodní právo a prezidentem anglického PEN klubu. Přispívá do deníků Financial Times a The Guardian London Review of Books či Vanity Fair. Sands často komentuje otázky mezinárodního práva a přispívá do programů BBC, Sky News, CNN, Al Jazeera a národních rozhlasových a televizních stanic po celém světě. Ve svých odborných i populárně naučných knihách zkoumá veřejný a historický dopad mezinárodního práva. Kromě mnoha dalších ocenění získal v roce 2016 Baillie Gifford Prize za historický memoár a mezinárodní bestseller East West Street.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Představte si šest naprosto odlišných žen, které mají společnou jednu věc. Mají sílu postavit se čelem všem životním zkouškám. O jejich cestě si s nimi povídal známý novinář a publicista Aleš Palán.

Málokdo projde životem bez šrámů. Na někoho je toho ale naloženo tolik, že si říkáme, jak to jen může unést? S šesti ženami, které si v životě vytáhly černého Petra, hovořil známý publicista Aleš Palán. Jsou to rozhovory o těch nejtěžších věcech, jaké mohou člověka potkat, přitom nejsou o bolesti a zklamání. Jsou o síle, která se rodí až v průběhu boje, a o naději, která je pevná tehdy, pokud je zkoušená. A zkoušek ty ženy zažívají celou řadu… Jedna je čerstvě plnoletá, druhé táhne na osmdesát, jedna žije ve městě, druhá na venkově, oporu hledají ve víře, v humoru, ve vzdoru… Jsou rozdílné. Spojuje je to, jak jsou nezdolné a otevřené. Šest niterných příběhů, které mohou sloužit jako inspirace čtenářkám i čtenářům. Málokdo přece projde životem bez šrámů…
Rozhovory doprovázejí fotografie přední české fotografky Alžběty Jungrové.

Ukázka z knihy

Ten rozhovor jsem viděl na jedné internetové televizi. S redaktorkou mluvil muž s velmi vážným fyzickým handicapem. Doslova sršel optimismem, usmíval se, mluvil o svých plánech, o odvaze a radosti. On nežil s postižením, ale s výzvou, se specifickými možnostmi, tak to vnímal. Tolik jsem mu fandil! Obdivoval jsem ho, ten člověk byl naprosto fascinující. (str. 23)

Nevidím ani tmu

Rozhovory o naději
Autor: Aleš Palán
Fotografie: Alžběta Jungrová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7260-477-7
Doporučená cena: 497 Kč

 

Knihu Nevidím ani tmu vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Aleš Palán je český novinář, publicista a spisovatel. V Brně nedokončil studium pedagogické fakulty, několik let se pak toulal po Československu. Je jedním ze signatářů Charty 77. V druhé polovině osmdesátých let (i na začátku let devadesátých) pracoval jako noční hlídač, figurant a kopáč. Od roku 1993 se věnuje žurnalistice (Jihlavské listy, Duklák, Lidové noviny, Česká televize, TV Nova, Katolický týdeník, Hospodářské noviny, Host, …) Vedl kurz tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Ve svých knihách se zabývá zejména literaturou, výtvarným uměním, vírou a sportem. Mezi jeho díla patří např. Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádechRatajský lesRaději zešílet v divočiněJako v nebi, jenže jinak (naše recenze), Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět či Lager nebo Spánek rozumu plodí příšery.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Labyrint je nakladatelství a kulturní revue. Mezi jeho kmenové autory patří např. Petr Sís, Jaroslav Rudiš, Jaromír 99, Lenka Reinerová, Olga Walló, David Böhm a Dr. Racek. Podporuje řadu nezávislých kulturních projektů a spolupořádá mezinárodní komiksový festival KomiksFEST! Kvalitní beletrii, českou i překladovou prózu, knihy o umění, komiksy a knížky pro děti vydává již přes 20 let.

Labyrint-logo web

Venku se dá zažít tolik dobrodružství a zábavy! A nezáleží na tom, zda v parku či lese. Stačí vzít do ruky zálesáckou příručku 21. století a hravou cestou se naučit celou řadu užitečných aktivit.

Moderní verze zálesácké příručky do města i na venkov napsaná na míru dětem 21. století. Dost bylo sezení doma, venku je toho tolik k objevování! Ať už se jedná o zahradu, park nebo blízký les – stačí nebýt líný a poslechnout svou zvědavost. Hravý a obrazově názorný průvodce obsahuje aktivity, které pomáhají budovat smysluplný vztah s přírodou v našem okolí. Vedle základních znalostí, jako je stopování, stavba přístřešku nebo rozdělání ohně, přináší nápady na různé hry i poznatky o zvířatech a rostlinách.

Ukázka z knihy

Mazej ven

Mazej ven!

Kniha pro malé objevitele
Autorka: Catherine Ard
Přeložila: Tereza Booth
Ilustrovala: Carla McRae

Počet stran: 50
Vazba: vázaná
Formát: 217×262 mm
ISBN: 978-80-86803-68-5
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Mazej ven! vydalo nakladatelství Labyrint.

O autorce

Její první prací po studiích bylo psaní dětských komiksů. Od té doby napsala Catherine Ard a upravila mnoho řemeslných knih pro děti. Žije se svou rodinou v Bristolu. Jejich malý pes, Annie, jí spí u nohou, zatímco pracuje.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Nakladatelství Maraton vzniklo počátkem roku 2020. Vydává kvalitní českou i světovou prózu a vedle toho nonfiction zaměřenou jednak na historii, jednak na závažné problémy současnosti. Zvýšenou pozornost věnuje česko-německým vztahům a totalitním režimům 20. století. Neuzavírá se žádným žánrům, od beletrie přes paměti, biografie, deníky, literaturu faktu, esejistiku až k odbornějším pracím. Na přípravě produkce spolupracuje s předními českými překladateli, editory a zkušenými redaktory.

Maraton logo

Následující vyprávění přenese čtenáře jak mezi ruskou společenskou smetánku, tak i do vězení a trestaneckého tábora. Agnessa Mironovová se totiž ve svých vzpomínkách nevyhýbala žádné části svého života.

Ústní vzpomínky Agnessy Mironovové (1903–1982), které zaznamenala orální historička Mira Jakovenková, poprvé otevírají dveře do pokojů a salonů Stalinových katů, nejvýše postavených důstojníků sovětské tajné policie během čistek ve třicátých a čtyřicátých letech.
Kniha přináší mimořádné svědectví manželky ambiciózního příslušníka NKVD Sergeje Mironova, která se díky extrémně rychlé a úspěšné kariéře svého muže dostala na samý vrchol stalinské společenské smetánky, a po jeho popravě prošla vězením NKVD a Gulagem.
Jde sice o zpověď, ale nikoliv o pokání. Agnessa s krajní upřímností vypráví o svém životě plném prudkých zlomů, aniž čehokoliv lituje. Bez obalu vzpomíná na světlé a šťastné dny svého mládí, luxusní život, krásné šaty a okázalé nicnedělání, kterému se oddávala v době, kdy miliony lidí umíraly hladem.
Nejednoznačná vypravěčka, kterou v těchto vzpomínkách objevujeme, je mimořádnou postavou, okouzlující a odpudivou zároveň. Její vzpomínky nejsou jen zajímavým životopisem; jde o fascinující text, který zprostředkovává mnohem více než jakýkoliv archivní dokument: každodenní život, lidské charaktery a mytologii období, které se stalo nejstrašnějším a nejkrvavějším v moderních dějinách.
Orální vzpomínky Agnessy Mironovové poprvé v roce 2008 vydala instituce Memorial. Později byly editovány, doplněny poznámkovým aparátem a rozsáhlou předmluvou historičky Iriny Ščerbakovové. V nové podobě je v roce 2019 vydalo prestižní nakladatelství AST, a z té vychází i naše připravované vydání knihy v překladu Kateřiny Šimové.

Ukázka z knihy

Když jsme žili v Alma-Atě, v Kazachstánu umírali nejprve rozkulačení, pak Kazaši, a nejen tam, taky na Ukrajině byl hladomor. O tom jsem samozřejmě nic nevěděla, protože my jsme měli všechno. Dozvěděla jsem se to až od Leny. Napsala jsem jí dopis: Co ti mám poslat? Můžu zaslat hedvábí, punčochy, šaty… Odpověděla mi rusky, tak a tak, a uprostřed dopisu byla věta v řečtině (otec nás naučil číst i psát): „Oblečení neposílej, raději pošli jídlo.“ (str. 81)

Agnessa

Zpověď ženy stalinského čekisty
Autorky: Mira Jakovenková, Agnessa Mironovová
Přeložila: Kateřina Šimová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 144×205 mm
ISBN: 978-80-907771-0-1
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Agnessa vydalo nakladatelství Maraton.

O autorkách

Mira Jakovenková (1917–2005) pocházela z rodiny ukrajinské inteligence zasažené represemi třicátých a čtyřicátých let. Od druhé poloviny padesátých let se snažila o rehabilitaci svých příbuzných, a strávila proto celé hodiny ve frontách na prokuratuře, u nejvyššího soudu a vojenského tribunálu. Správně usoudila, že tajné stalinské archivy nebudou jen tak otevřeny. Začala si proto povídat s bývalými vězni gulagu, kteří spolu s ní čekali na slyšení, a zapisovat příběhy, které byli ochotni vyprávět. Zaznamenané vyprávění Agnessy Mironovové je vrcholem jejího dlouholetého úsilí o zachycení živé historické paměti.
Agnessa Mironovová (1903–1982) se narodila v Majkopu na severním úpatí Kavkazu. Po otci měla řecké kořeny. Během dospívání za občanské války byla svědkem krvavých střetů bělogvardějců s rudými. S prvním mužem, příslušníkem Rudé armády Zarnickým, se odstěhovala do Rostova, kde se setkala s důstojníkem Čeky Sergejem Mironovem. Ten se stal jejím druhým manželem a osudovou láskou jejího života. Třicátá léta po jeho boku prožila ve štěstí a přepychu. Následovalo Mironovovo zatčení a Agnessu později čekalo pět let v trestaneckém táboře. Po Mironovově popravě se Agnessa vdala za jeho bratrance, redaktora a filmaře Michaila Korola. Od druhé poloviny padesátých let opakovaně a neúspěšně usilovala o Mironovovu rehabilitaci.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrysí stezka
Láska, lži a zločiny nacistického uprchlíka

Sands, Philippe

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeZ rodu vyvolených

Delon, Alain-Fabien

Garamond, 2021

zobrazit info o knizeTyhle fragmenty

Bellová, Bianca

Host, 2021

zobrazit info o knizeNevidím ani tmu
Rozhovory o naději

Palán, Aleš

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeMazej ven!
Kniha pro malé objevitele

Ard, Catherine

Labyrint, 2021

zobrazit info o knizeAgnessa
Zpověď ženy stalinského čekisty

Jakovenková, Mira - Mironovová, Agnessa

Maraton, 2021

Napsat komentář