Historické příběhy

Historie biografie
Knihy, které vám dnes představíme, vás zavedou do historie. A budou to příběhy doslova z celého světa, kromě českých a evropských dějin se totiž tentokrát podíváme i na osudy afrických otroků či amerických indiánů. Stačí se začíst a vybrat si podle svého gusta.

S první knihou navštívíme Birmingham roku 1880. Mladá žena se tu se svým synem snaží začít nový život a na minulost zapomenout. Na chvíli to opravdu vypadá, že se jí její přání splní. Jak ale brzy osud ukáže, nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá…

Žena obchodníka s příběhy

Autor: Steve Robinson
Přeložila: Kateřina Niklová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-275-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Žena obchodníka s příběhy vydalo nakladatelství Mystery Press.

Birmingham roku 1880. Angelica Chastainová uprchla z Londýna se svým malým synem Williamem. Slibuje mu lepší život daleko od hrůz, které opustili. Angelica začne pracovat jako guvernantka v rodině výrobce per Stanleyho Hamptona. Po smrti jeho manželky upoutá jeho pozornost a brzy se vezmou. Úspěšná budoucnost, kterou si Angelica pro Williama představovala, se začíná pomalu, ale jistě naplňovat. Jenže minulost vrhá dlouhé stíny. Poté, co lidé z manželova okolí, které zprvu uchvátila svým šarmem, začnou pochybovat o jejích motivech, Angelica pochopí, že nemůže jen tak zapomenout na to, odkud pochází – a před kým utekla. Když dojde k tragédii a hrozí, že bude zničeno vše, co pro sebe a pro Williama vybudovala, jak daleko zajde, aby ochránila svá tajemství? A kdy se z lásky k dítěti stane nebezpečná posedlost?

Ukázka z knihy

Bylo krátce po rozbřesku, plynové lampy stále chladly v mlžném polosvitu, který sliboval další krásné letní ráno, žena už přesto slyšela, jak se město okolo ní probouzí k životu. Ještě hodinu a rušné bulváry zaplní drožky a kolébající se auto­busy, rychlé kroky na dlažbě a křik pouličních prodavačů. Bylo však pro ni cokoli z toho důležité? Za hodinu skončí v Temži.

„Mami, pusť mě! Mačkáš mi ruku.“

„Už je ti pět, Williame. Přestaň plakat,“ řekla žena, jejíž slova prozrazovala dobré vzdělání a jen slabý náznak francouzského přízvuku. „Je mi to líto, ale musíme si pospíšit.“ Chytila chlapce za ruku ještě pevněji a společně se vydali vstříc osudu jednou ze špinavějších ulic Southwarku. Po zemi se tu válela sláma a ve vzduchu visel hutný pach hnoje a jiné nepříjemné odéry, které se linuly ven z otevřených oken stovek přecpaných pokojů.

Celou ukázku si můžete přečíst na webu nakladatelství.

O autorovi

Steve Robinson se narodil v Kentu a nyní žije nedaleko Londýna. Jeho vášeň pro genealogii a psaní ho provází už od mládí, kdy se vydal po stopách dědečka z matčiny strany, o němž nic netušil. Zjistil, že to byl Američan sloužící během druhé světové války v Anglii. Robinson ho vysledoval a postupně odkryl historii doposud neznámé větve vlastní rodiny. Inspirován těmito skutečnostmi, napsal thriller Stopy v krvi, první svazek ze zatím sedmidílné série o genealogovi Jeffersonu Tayteovi. Znát můžete ale i další díly z této série jako Hluboký hrobZtracená vládkyně či Smrtící hry.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

S románem Muž, který nevrhá stín se podíváme až do vzdálené Afriky a pokusíme se nahlédnout na těžký úděl zdejších lidí v době, kdy se zde „lovili“ otroci. Karel Cubeca, autor knihy, nám předkládá pohled na osudy tehdejších lidí, včetně všech jejich bolestí, ale i odvahy.

Muž, který nevrhá stín

Autor: Karel Cubeca

Počet stran: 299
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-423-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Muž, který nevrhá stín vydalo nakladatelství Alpress.

Fayola, dcera krále domorodého afrického kmene, je slavnostně vypravena k svému ženichovi. Svatební průvod je ovšem přepaden a mladá dívka padne do rukou otrokáře, který na ní chce vykonat pomstu za smrt svého syna Camerona, jenž měl údajně zahynout na „lovu otroků“. Ten je ovšem stále naživu a pokouší se vzepřít osudu právě tak jako Fayola.

Ukázka z knihy

Dražebník organizující a řídící dražbu pozvedl ruku a počkal, až se shromáždění uklidní.

Ačkoli až do této chvíle vyjadřoval výraz jeho tváře spíše napětí než pohodu, teď se na ní rozhostil spokojený úsměv.

Jordan Hepburn odvedl skvělou práci, pomyslel si. Ani jeden z dražitelů díky ní neodešel v dosavadním průběhu dražby, naopak. Mnoho jich přicházelo až nyní. Jak by také ne, když Jordan široko daleko roznesl zprávu, jejímuž sdělení nešlo odolat. Tentokrát se nebudou dražit jen běžní otroci, ale bude se v závěru dražby nabízet mimořádný kus. Tak mimořádný, že každý toužil přijít se alespoň podívat.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knihy.

O autorovi

Karel Cubeca, vlastním jménem Karel Kostka, se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Vystudoval pedagogiku a práce se studenty patří mezi jeho největší koníčky. Je ředitelem střední školy a prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně. Vyučuje rekreologii a se svými žáky vyjíždí na stáže do New Yorku, Barcelony, Athén a dalších zajímavých míst na světě, jejichž atmosféra jej inspiruje k románové tvorbě. Karel Cubeca patří do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200. Vedle psaní pro nakladatelství Alpress se úspěšně věnuje i malování – svá výtvarná díla vystavuje po celém světě a jeho obrazy jsou zastoupeny v mnoha známých galeriích. Styl románů Karla Cubecy vycházejících v nakladatelství Alpress je přirovnávám ke slavnému britskému spisovateli Wilburu Smithovi. Sám autor o svém psaní říká, že mu literární tvorba vytváří prostor k hlubšímu zamyšlení a k duševní relaxaci. Můžete znát například jeho romány Poselství v dlaniPísky časuKawa 9Kdo jsme či Faraonův soud.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

 ————————————————

Indiánská kultura je dodnes značně tajemná a přitažlivá. Pokud i vás toto téma zajímá, určitě sáhněte po knize Jamese Welche, jehož předkové pocházeli z indiánských kmenů severní Ameriky. Toto prostředí zná proto velice dobře a do své nové knihy je zaznamenal opravdu věrně. Začtěte se do příběhu mladého chlapce a poznejte jeho každodenní život v táboře.

Ten, který obelstil Vránu

Autor: James Welch
Přeložil: Jiří Kaňák

Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7470-355-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ten, který obelstil Vránu vydalo nakladatelství Akropolis.

V okolí Řeky dvou medicín na území dnešní Montany žijí odvěkým způsobem Osamělí jedlíci, nepočetná tlupa Černonožců. Muži loví a vyrážejí na výpravy proti svým nepřátelům. Ženy činí kůže, našívají korálky a vychovávají děti. Ale píše se rok 1870, do jejich země se stěhuje stále více bílých osadníků a oni se musejí vyrovnat s velkými dějinnými změnami. O tom, že podlehnou, již není pochyb, a tak se v situaci, kdy je každé rozhodnutí špatné, rozbíhá hra o čas, která je současně posledním zápasem o přežití kmene.

Na pozadí těchto historických událostí autor rozvíjí intimní příběh dospívání mladého bojovníka jménem Obelstil Vránu a současně s etnografickou přesností líčí běh každodenního života v táborech Černonožců. Spolu s protagonistou čtenář prožívá všechny události určující identitu příslušníků kmenů z Velkých planin – vydává se na krádež koní i válečnou výpravu proti Vraním indiánům, tradičním nepřátelům Černonožců, loví bizony a účastní se náboženských rituálů. Je však také bezmocným svědkem rozpadu tohoto tradičního způsobu života v důsledku kontaktu s americkou civilizací.

Román, který díky své historické a faktografické přesnosti a podrobnosti přesahuje hranice beletrie, je dokladem probouzejícího se národnostního uvědomění původních obyvatel Severní Ameriky v 70. a 80. letech 20. století, které našlo svůj výraz v hnutí s názvem Native American Renaissance (N. Scott Momaday, L. M. Silková, L. Erdrichová ad.). To se od konce 60. let minulého století podílelo na oživení historického a kulturního dědictví původních obyvatel Severní Ameriky.

Ukázka z knihy

Den předtím, než měli Osamělí jedlíci zrušit tábor a vyrazit na cestu k obchodní stanici na Medvědí řece, seděl Rychlý kůň sám za týpí svého otce a upřeně hleděl na vak s bobří medicínou, který byl zavěšen na trojnožce. Byl to vak velikosti černorožího telete a nevyčiněná kůže byla zažloutlá a rozpraskaná. Sedával teď tady sám, den za dnem, pozoroval vak a pokoušel se vycítit jeho sílu. Jeho otec, Kravská žebra, vlastnil vak, kam až mu paměť sahala, a otec i on sám předpokládali, že jednoho dne vak připadne jemu.

Koukněte se na celou ukázku z knihy.

O autorovi

James Welch (1940–2003) byl indiánský autor, jehož předkové pocházeli z kmenů Blackfeet a Gros Ventre. Jako přední představitel hnutí Native American Renaissance měl zásadní vliv na utváření novodobé identity indiánského etnika v Severní Americe. Můžete znát například jeho román Smrt Jima Loneyho.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha patří mezi jedno z nejčastěji zpracovávaných témat, a to jak ve filmu, tak i v literatuře. Pro všechny, které tato část naší historie nepřestává zajímat, tu máme jednu lahůdku – komiksové zpracování atentátu od tvůrčího dua Zdeněk LežákMichal Kocián.

Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha

Autor: Michal Kocián, Zdeněk Ležák

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 220×285 mm
ISBN: 978-80-257-3468-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha vydalo nakladatelství Argo.

Tvůrčí duo Zdeněk Ležák a Michal Kocián pokračují v komiksovém mapování českého odboje. Po úspěšném titulu Tři králové, v němž popisovali příběh trojice Mašín, Balabán, Morávek, přistupují ke komiksovému zpracování jednoho z nejhrdinštějších okamžiků novodobých českých dějin. Komiks vychází právě k výročí atentátu.

V pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Praze zemřelo v boji 18. června 1942 sedm československých parašutistů z pěti různých výsadků. Tím skončila jedna z nejvýznamnějších operací československého odboje, operace Anthropoid, jejímž cílem byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Přestože tento výsadek čítal pouhé dva muže, na přípravě operace se nakonec podíleli i další parašutisté a jejich společný osud se naplnil právě v kryptě pravoslavného kostela. Komiksová kniha, jejímž autorem je Zdeněk Ležák a výtvarníkem Michal Kocián, sleduje příběh parašutistů ze všech dotčených výsadků, od jejich seskoku až po hrdinskou smrt. Nejvýznamnější částí komiksového příběhu je vlastní atentát a poté bitva v prostorách chrámu.
Nalezneme zde ale také celou řadu dalších dějových linek, které příběh knihy propojují s již vydanou komiksovou knihou stejné autorské dvojice s názvem Tři králové (vyšla v nakladatelství Argo v roce 2017). Komiks Anthropoid velmi věrně popisuje historické události a klade si za cíl s tímto významným tématem seznámit především mladou generaci českých čtenářů.

Ukázka z knihy

    anthropoid-3    anthropoid-4

Zbytek ukázky si můžete prohlédnout na webu nakladatelství.

O autorech

Zdeněk Ležák se narodil roku 1974 v Praze. Spisovatel, novinář a šéfredaktor časopisu ABC. Absolvent Literární akademie Josefa Škvoreckého. V redakcích časopisů pro děti působí nepřetržitě od roku 1999. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Je autorem úspěšných titulů Stopa legionáře, Tři králové, TGM, Karel IV. – Pán světa, Ve jménu Husa – Zrození kalicha, Jan Žižka – Bojovník ve jménu Husa, 100 let Československa v komiksu, Kronika bolševismu a dalších.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Michal Kocián se narodil 12. 11. 1960 v Praze. Od dětství rád kreslil a zvlášť ho zajímaly kreslené seriály, obdivoval tvorbu Káji Saudka a francouzské kreslíře komiksů, ke kterým v té době nebylo jednoduché se dostat. Tři roky vydával časopis Skaut-Junák pro skautskou organizaci, do kterého také občas přispíval ilustracemi. Od roku 2005 se už plně věnoval pouze časopiseckému a knižnímu komiksu s převážně historickou tématikou pro několik nakladatelství (Argo, Albatrosmedia, Olympia). Pro scénáristu Václava Šorela ilustroval knihy Generál Fajtl a Vzduch je naše moře, se Zdeňkem Ležákem pracoval na knihách Stopa legionáře 1 a Stopa legionáře 2, Tři králové, Jan Hus a Jan Žižka, se scénáristou Gutwirthem vydal steampunkový Serpens Levis a historický Taven Bachtale a s Ondřejem Neffem zpracoval příspěvek do sborníku Poklad dobrodružných příběhů podle Julese Vernea.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Šachy jsou velice ušlechtilou a noblesní hrou, člověk by si je proto asi přirozeně nespojil s tak děsivým místem, jako byla Osvětim. Hlavní hrdina knihy Šachy se smrtí je ale vynikající šachový hráč a jeho pověst se donesla až k dozorcům. A ti ho pro svoji zábavu donutí hrát přímo o život a o smrt…

Šachy se smrtí

Autor: John Donoghue
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-867-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Šachy se smrtí vydalo nakladatelství Jota.

SS Obersturmführer Paul Meissner v Osvětimi organizuje vznik šachového klubu, který se u mužstva těší oblibě díky pokoutním sázkám na výsledky jednotlivých partií. Když se ovšem dozvídá, že šachy mezi sebou hrají i vězni, upoutají jeho pozornost zvěsti o údajně neporazitelném židovském hodináři Clémentovi… Roku 1962 se Clément při šachovém turnaji setkává s Meissnerem. V Osvětimi byl Clément přinucen hrát proti nacistickým dozorcům: pokud vyhrál, směl jednomu ze spoluvězňů zachránit život… V případě prohry by přišel o ten svůj… Meissner, nyní kněz s tichým vemlouvavým hlasem, byl v Osvětimi oním důstojníkem SS, který Clémentovi přikázal hrát, aby se Němci v souboji s údajně neporazitelným Židem mohli utvrzovat ve své nadřazenosti.

Ukázka z knihy

Je pozdní odpoledne a v lágru je klid. Ostrý únorový vítr, další z dlouhého seznamu nepřátel, fičí od východu, proniká uličkami mezi dřevěnými baráky, čeká na návrat vězňů. Každý ví, že vítr v Osvětimi mluví svým vlastním jazykem. Nemluví o světě venku, o slunci osvětlujícím vzdálené hory ani o sněhu lehce se snášejícím na ulice měst. Mluví jen o tom, čeho je svědkem uvnitř elektrického oplocení, kterým je tábor obehnán, o hladu a strádání, o samotě uprostřed masy těch, kdo tu žijí, a o smrti. Světlo obloukových lamp protíná šero, zaplavuje apelplac nepřirozeným jasem, vytváří ostré stíny mezi kůly plotu okolo tábora. Tábor má hlad. Hlad je další nepřítel, všudypřítomný, tíživý a hlodající, pronikavá prázdnota na dně každého z žaludků, s níž nic nezmůže ranní příděl chleba ani polední řídká polévka.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knihy.

O autorovi

John Donoghue žije v Liverpoolu a déle než dvě desítky let se profesně věnuje problematice duševního zdraví. Je autorem velkého množství odborných článků o léčbě duševních nemocí, publikovaných v řadě lékařských časopisů. Šachy se smrtí jsou jeho prvním románem.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených historických románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena obchodníka s příběhy

Robinson, Steve

Mystery Press, 2021

zobrazit info o knizeMuž, který nevrhá stín

Cubeca, Karel

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeTen, který obelstil Vránu

Welch, James

Akropolis, 2021

zobrazit info o knizeAnthropoid aneb zabili jsme Heydricha

Kocián, Michal – Ležák, Zdeněk

Argo, 2021

zobrazit info o knizeŠachy se smrtí

Donoghue, John

Jota, 2021

Napsat komentář