100 let republiky očima Zdeňka Ležáka

Vyroci vzniku Ceskoslovenska
28. říjen představuje jedno z nejvýznamnějších dat československé historie. Právě letos oslavíme 100 let od vzniku Československé republiky. Tématu výročí ČSR se věnoval i český publicista a spisovatel Zdeněk Ležák ve svých dvou komiksově pojatých knihách.

Autor obou titulů Zdeněk Ležák je český spisovatel, publicista a redaktor časopisu ABC.  Absolvoval literární akademie Josefa Škvoreckého v Praze. V jeho díle nalezneme jak romány, tak i komiksy. Vydal několik komiksů zaměřujících se na historii, jako například Karel IV. Pán světa, v němž představuje Karla IV. v podstatě jako superhrdinu. Dále stojí za zmínku Marie Terezie a její HabsburkovéVe jménu Husa (reportáž ze křtu knihy) či Kronika bolševismu.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Vznik Československa by se neobešel bez jedné z důležitých osobností, která se později stala prvním československým prezidentem. Správně, řeč je o T. G. Masarykovi. Formou komiksu můžete sledovat jeho život s důrazem na zlomové události.

Tomáš Garrigue Masaryk ve stostránkovém životopisném komiksu vzniká k příležitosti 80. výročí úmrtí našeho nejvýznamnějšího státníka 20. století. Komiks sleduje veřejný i soukromý Masarykův život a zaměřuje se na klíčové události, které jej směrovaly k vyvrcholení jeho kariéry coby prvního prezidenta samostatného Československa. Začínáme před jeho narozením a provázíme ho dětstvím, dospíváním i studiemi. Výrazný obrat v Masarykové životě nastává jeho příchodem na pražskou univerzitu v roce 1882, kde se začíná zapojovat do veřejného života. Komiks zmiňuje boje o rukopisy, Hilsnerovu aféru, Masarykův vstup do politiky a konečně i jeho snahy vedoucí k osamostatnění Československa. Významná část komiksu se věnuje působení Masaryka během první světové války a konečně jeho prezidentské éře. V komiksu používá autor prvek vypravěče, samotného Masaryka ve zralém věku, který retrospektivně komentuje svůj život. Tento prvek odkazuje na Čapkovy Hovory s TGM, které jsou významným podkladovým zdrojem části komiksu.

TGM

Autor: Zdeněk Ležák

Počet stran: 110
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-257-2606-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu TGM vydalo nakladatelství Argo.

O nakladateli

argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

A u komiksu zůstaneme. Tentokrát se prostřednictvím komiksových stránek čtenáři seznámí s celou érou Československa, rozdělenou po desetiletích. Nechte na sebe dýchnout závan minulosti…

Československo existovalo pouze od roku 1918 do roku 1992, tedy 74 let. Z hlediska dějin jde o krátké období, které zhruba odpovídá průměrné délce lidského života. A to je navíc nutno odečíst léta 1939 až 1945, kdy se Slovensko osamostatnilo a Čechy a Morava se staly protektorátem ­Německé říše. Z pohledu mladé a střední generace žijeme v klidné zemi, kde se toho tolik neděje. Pokud se ale podíváme na celé prošlé století, zjistíme, že dějiny naší země byly velmi divoké. A nejednou se právě u nás rozhodovalo o uspořádání celé Evropy. Období klidu a rozvoje střídaly těžké časy, kdy lidé umírali nebo byli trestáni za své názory. Prošli jsme dvěma totalitními režimy, prožili několik politických převratů nebo pokusů o ně. Tato kniha mapuje celou éru Československa po jednotlivých desetiletích. Kapitoly jsou vždy uvozeny krátkými komiksy zaměřenými na nejzajímavější či nejdůležitější události toho kterého desetiletí. Následují textové části, v nichž je stručně a přehledně popsáno celé desetiletí. Kniha poskytne čtenáři ucelený přehled o událostech posledních sta let v naší rodné zemi.

Ukázka z knihy

100 let Ceskoslovenska v komiksu

100 let Československa v komiksu

Klíčové momenty naší země v komiksu
Autor: Zdeněk Ležák
Ilustroval: Jakub Dušek

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 215×312 mm
ISBN: 978-80-266-1308-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu 100 let Československa v komiksu vydalo nakladatelství Edika. A nezapomeňte na ukázku.

O nakladateli

Nakladatelství Edika představuje širokou nabídku knih, které jsou určeny nejen dětem a mládeži, ale i jejich rodičům a pedagogům. Moderní učebnice sledující trendy ve vzdělávání pro všechny věkové skupiny a stupně pokročilosti. Knižní portfolio nakladatelství Edika zahrnuje ucelené řady jazykových učebnic, vysokoškolské učebnice, učebnice pro technické obory, odborné slovníky či dvojjazyčné verze známých literárních děl a také bohatou nabídku publikací a pracovních sešitů pro rozvoj schopností a dovedností dítěte, jeho předškolní i školní přípravu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTGM

Ležák, Zdeněk

Argo, 2018

zobrazit info o knize100 let Československa v komiksu
Klíčové momenty naší země v komiksu

Ležák, Zdeněk

Edika, 2018

Napsat komentář