Napínavá očekávání

Za-tajemstvim-a-napetim-kolem-sveta
Úvod týdne zahájíme v duchu napětí – nabízíme vám trojici nejnovějších thrillerů a detektivních příběhů, u nichž nezamhouříte oka. Vydejte se vstříc mrazivému švédskému venkovu, odhalte pachatele vražd a únosů a podívejte se do rudolfínského období.

Obyvatelé vesničky Marbäck před lety zažili požár domu, v němž byly později nalezeny ostatky zavražděné mladé ženy. Ačkoliv podezřelého dopadnou a odsoudí, nad policistou Vidarem i po letech visí temný stín. Opravdu zločin tenkrát vyhodnotil správně?

Znamení zla

Jedné chladné listopadové noci v roce 1994 vyhoří jistý dům do základů. Uvnitř se najdou ostatky mladé ženy, zavražděné. Pro obyvatele jihošvédské vesničky Marbäck je to zlomový bod, od té chvíle se místní události dělí na ty „před požárem“ a „po požáru“. A pro malého Isaka Nyqvista a jeho rodinu se život změní navždy.
Policie se rychle zaměří na Edvarda Christenssona, přítele zavražděné dívky a Isakova milovaného strýčka. Nikoho v Marbäcku to moc nepřekvapí – vždycky byl černá ovce, tak jako před ním jeho otec. Důkazy mluví samy za sebe a Edvard je odsouzen na doživotí. Život ve vsi jde dál a mladý policista Vidar Jörgensson je pyšný, že svou troškou přispěl k vyřešení vraždy. To ještě netuší, že ho tento případ nepřestane pronásledovat ani po letech, až nakonec ohrozí jeho kariéru i rodinu.
Isaka, pokrevně spřízněného s vrahem, zločin poznamená – v očích místní komunity vyrůstá s cejchem zla. A Isak jej přijímá, jistě se i v něm skrývá temná hrozba…
O devět let později se cesty Isaka Nyqvista a Vidara Jörgenssona opět zkříží a starý případ znovu ožívá, ale bude zapotřebí ještě hodně času, než se všechny nitky rozpletou a všechny kousky skládanky zapadnou na svá místa.
20 000 prodaných výtisků ve Švédsku během prvního měsíce. Práva prodána do 10 zemí.

Autor: Christoffer Carlsson
Přeložila: Helena Stiessová 

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3348-6
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Znamení zla vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Černou oblohu olizují obří plameny. Hnědý dům rodiny Markströmovy je staré jednopodlažní stavení ze dřeva s malými okny a plochou střechou. V domě jsou kamna a plynový sporák, špatné trubky a staré rozvody elektřiny, izolace suchá jako troud. Tyhle detaily předtím skoro nikdo neznal, ale brzo se o nich všichni dozvědí. Jestli se lidé během pár dní po katastrofě v Tolarpu něco naučí, tak to, že dům může chytit prakticky od čehokoli.
Všechny to nevzbudí. Malý Isak Nyqvist z ulice Svanåsvägen spí. Jeho nejlepší kamarád Theo Bengtsson jakbysmet. O pár kilometrů dál, v předsíni u policejního asistenta Vidara Jörgenssona, bloumá Leo sem a tam a štěká. Vidar se noří z hlubin spánku, až nakonec otevře oči a dotkne se chodidly studené podlahy.
Labrador čeká u vchodových dveří a štěká, jako by se do domu někdo vloupal. (s. 12)

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Christoffer Carlsson (* 1986) se narodil a vyrostl na západním pobřeží Švédska. Získal doktorát z kriminologie na Stockholmské univerzitě a v roce 2012 se stal držitelem ceny Mladý kriminolog, udělované Evropskou kriminologickou společností. Je autorem několika kritikou oceňovaných románů a díky knize Den osynliga mannen fran Salem (Neviditelný muž ze Salemu, 2013) se ve 27 letech stal historicky nejmladším laureátem ceny Nejlepší švédská kriminálka roku Švédské akademie autorů krimi.

Zdroj informací: Argo

————————————————

I další případ se bude týkat dívky, tentokrát nalezené v naprosto zuboženém stavu v uzavřené místnosti. Nikdo neví, co se jí stalo, ani jak se tam dostala. Po letech forenzní psycholog Cyrus Haven rozhoduje, zda ji můžou propustit z dětského domova. Do toho ale vstupuje nová proměnná – vražda středoškolačky…

Hodná a zlobivá holka

V dozvucích příšerného zločinu je v tajné místnosti nalezena dívka. Je téměř umořená hlady, špinavá a odmítá komukoli říct, jak se jmenuje, jak je stará i odkud pochází. Není uvedená v žádném seznamu pohřešovaných osob a ani její DNA se s nikým neshoduje. O šest let později, stále neidentifikovaná, žije v bezpečí dětského domova pod novým jménem – Evie Cormacová. Když k soudu podá žádost, ve které se dožaduje práva na propuštění v dospělosti, musí forenzní psycholog Cyrus Haven rozhodnout, jestli je Evie připravená na život na svobodě. Jenže Evie není jako nikdo, koho Cyrus kdy potkal – je stejnou měrou fascinující i nebezpečná. Evie pozná, když někdo lže, a v jejím okolí pravdu nemluví vůbec nikdo.
Cyrus je mezitím přivolán k vyšetřování šokující vraždy středoškolské šampiónky v krasobruslení, Jodie Sheehanové, která zemřela na opuštěné pěšině nedaleko domova… Forenzní psycholog je lapený mezi dvěma případy – jedna dívka potřebuje zachránit a ta druhá se dovolává spravedlnosti. Jakou cenu bude ochoten zaplatit za pravdu?

Autor: Michael Robotham
Přeložila: Martina Williams Buchlová

Počet stran: 388
Vazba: vázaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-243-9429-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hodná a zlobivá holka vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA.

Ukázka z knihy

Evie vzdychne a předkloní se, opře se předloktím o kolena a sevře medvídka oběma rukama. Trochu se jí změní přízvuk.
„Můj otec byl majitel pekárny. Přišel z Belgie a vypracoval se úplně sám. Trpěl lehkým případem narkolepsie a homosexuálními tendencemi. Moje matka byla patnáctiletá francouzská prostitutka Chloe, která měla blány mezi prsty u nohou…“
Zasměju se. Všichni se na mě podívají.
„To je z Austina Powerse,“ vysvětlím. Upírají na mě prázdné pohledy.
„Z toho filmu… Mike Myers… Doktor Zloun.“ Pořád nic.
Evie nahodí drsný skotský přízvuk. „Nejdřív to podstatné. Kam se tu chodí srát? Už mi léno líže trencle.“
„Tlustý parchant.“
Evie se usměje. Guthrie je otrávený, jako bych podněcoval nepokoje. (s. 12–13)

Pokračujte ve čtení.

O autorovi

Australský spisovatel Michael Robotham (1960) sbíral zkušenosti jako novinář v Austrálii, Velké Británii (UK’s Mail on Sunday) a Americe. Poté začal psát jako nájemný autor životopisy populárních osobností světové politiky, sportu, vojenství a kultury. Dvanáct těchto jeho knih, pod které se nemohl podepsat, se stalo bestsellerem, prodalo se jich několik milionů.
O prvních 100 stran jeho nedopsaného psychologického thrilleru Suspect (V podezření) se strhla nakladatelská bitva na londýnském knižním veletrhu. Kniha byla přeložena do 22 jazyků, vyšla ve více než 50 zemích a ve světě se jí prodalo víc než milion kusů. Dnes už má série Robothamových krimi thrillerů s psychologem Joem O´Louglinem devět dílů.

Zdroj informací: MOBA

————————————————

Na závěr zavítáme do rudolfínské Prahy, z níž se císař Rudolf II. právě stahuje kvůli morovému řádění do Plzně. Tam ovšem dochází k sérii zločinů, vedoucím k vysoce postaveným osobám. Svou roli tu hraje tajemné bratrstvo, špióni i probuzený démon v srdci podzemí.

Anděl v podsvětí

Sedmá kniha z řady historických detektivek o kapitánu Steinovi a notáři Barbaričovi.
V Praze zuří mor a císař Rudolf II. se s celým dvorem přestěhoval do Plzně. Pověst tohoto mravopočestného, panovníkovi oddaného města však ohrožuje série zločinů. Nejprve se záhadně ztratil synovec ruského velvyslance Vlasjeva, který přijel vyjednávat jménem cara Godunova. Kvůli hrozícímu skandálu pověří radnice hejtmana Leopolda Steina, aby mladíka našel. Případ je ale složitější a stopy vedou k osobám vysoce postaveným, a tak hejtman požádá o pomoc svého bratra, proslulého vyšetřovatele Joachima Steina.
Kapitán se v Plzni objeví se seržantem Jarošem po boku. Čekají tu na ně ale příšerné zprávy a rozbíhá se nebezpečné pátrání, ve kterém nescházejí umučení andělé, tajné bratrstvo zhýralých kacířů, alchymisté dvou tváří, vražední špióni a démon, jenž loví duše v labyrintu podzemních chodeb pod královskou Plzní.

Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-3410-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Anděl v podsvětí vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Stein klapl cínovým víkem holby. „Prožil jste několik let v městech pražských. Řekl byste, že se tam díky přesídlení Jeho Veličenstva z Vídně snížila zločinnost?“
„Dobrá poznámka, kapitáne,“ uznal Stehlík. „Pražský kat údajně neměl nikdy tolik práce jako v posledních letech. Majestát sice přilákal mnoho vynikajících osobností, učenců, peněžníků a umělců, ale vyrojily se i přehršle příživníků, dobrodruhů, šarlatánů…“
„Přesně o tom mluvím, mistře. A nemám na mysli jen pouliční chátru, bandy lupičů a podvodníků. Z vlastní zkušenosti vím, že i mezi osobami blízkými Jeho Veličenstvu vzkvétá nemravnost.“ (s. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série Černokněžník, Bohatýr, Bivoj) a protitureckých válek (cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho), ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu mu vyšly romány Krev prvorozených, Ohnivé znamení, Mrtvý na Pekelném vrchu, Ďábel v zrcadle, Vlk a dýka a Les přízraků.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZnamení zla

Carlsson, Christoffer

Argo, 2020

zobrazit info o knizeHodná a zlobivá holka

Robotham, Michael

Moravská Bastei MOBA, 2021

zobrazit info o knizeAnděl v podsvětí

Červenák, Juraj

Argo, 2021

Napsat komentář