Společnost a láska – předsudky, nebo porozumění?

Husek_Laska k detstvi
Jaký je náhled na lásku v jednotlivých typech společností a jak na sebe v různých vrstvách působí? Začtěte se do řádků plných lásky a romantiky, ale i humoru, smutku, rodinných a osobních tragédií hrdinů různých národností a vyznání.

Ačkoliv Vánoce máme za sebou, někteří možná teskní po vůni čerstvě upečeného cukroví či rozbalování dárků a rádi by v sobě sváteční atmosféru ještě na chvíli uchovali. Vánoce s vůní čerstvého chleba, román o lásce a přátelství z času předvánočního, představuje snadné řešení.

Vánoce s vůní čerstvého chleba

Přílivový ostrůvek Mount Polbearne v Cornwallu a Polly Watefordová, která se na něj po krachu předchozího vztahu a podnikání odstěhovala, aby tam začala nový život, jsou už mnohým čtenářkám známé z předešlých volných pokračování Ostrov s vůní čerstvého chleba a Léto s vůní čerstvého chleba. Do nové knihy se ovšem může pustit každý, nehledě na to, jestli už o Polly četl, nebo ne. Tento příběh nás vtáhne do zdánlivě poklidného předvánočního času, kdy se z Pollyny pekárničky linou i jiné vůně než tradiční vůně chleba. Pod povrchem však bobtnají problémy a odkrývají se dosud nevyřčená rodinná tajemství. Je, nebo není nutné je sdílet se svými nejbližšími, anebo do jaké míry? Mají v opravdovém kamarádství či partnerství tajnosti své místo? Jak mohou tyto situace narušit vztahy? S tímhle vším se potýkají Polly s přítelem Hucklem i jejich kamarádi, manželé Kerensa a Reuben. A jak je u Jenny Colganové zvykem, v závěru knihy čtenáře opět naláká na několik neodolatelných receptů.

Autorka: Jenny Colganová
Přeložila: Jana Koubová

Počet stran: 276
Vazba: vázaná
Formát: 146×206 mm
ISBN: 978-80-257-3305-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Vánoce s vůní čerstvého chleba vydalo nakladatelství Argo.

Podél přístavu a pobřeží stojí pestrá směsice domků a obchodů včetně Pollyiny pekárničky (tedy abychom ji odlišily od původní pekárny). Možná vám vrtá hlavou, jak se v tak malé vesničce udrží dvě pekárny; to jste tam však očividně ještě nic neokusili, protože v pečení je na tom Polly tak jako Phil Collins v bubnování. No, počkat, to možná není ten nejlepší příklad.
Nicméně, nepochybujte o tom, že Polly je moc a moc zdatná pekařka. Kváskový chléb od ní vyniká vůní, soudržností a tou nejkřupavější kůrkou; její bagety jsou lehčí a nadýchanější než vánek. Peče také maximálně hutnou a lahodnou focacciu s olivovým olejem a housky s vyzrálým sýrem. Vůně jejích produktů – napřed si je odzkouší doma v majáku, pak má v pekárničce samotné průmyslové pece plus jednu úžasnou pec na dřevo – se line celou vesnicí a přitahuje hladovce a zvědavce z široka daleka. (s. 13)

Pokračujte ve čtení.

Jenny Colganová (* 1972) se narodila v Prestwicku ve Skotsku. Po vystudování Edinburské univerzity pracovala šest let ve zdravotnictví, přivydělávala si jako kreslířka komiksových příběhů a vystupováním jako sólová komička. V roce 2010 napsala svou první knihu Amanda’s Wedding a od té doby se věnuje psaní humorných romantických románů, které oslovují zejména současné mladé moderní ženy. V roce 2013 vyhrála svou knihou Welcome to Rosie Hopkin’s Sweet Shop of Dreams (Rossin sladký krámek snůcenu za nejlepší romantický román roku udílenou Asociací autorů romantických románů. Věnuje se také tvorbě sci-fi. Je autorkou jedné řady oblíbeného seriálu Dr. Who. Jenny Colganová je vdaná a se svým manželem Andrewem má tři děti.

Zdroj informací: Argo

————————————————

K naplnění životních tužeb mohou vést cesty rozličné, přesto se ukazuje, že některé bývají příliš složité a že občas není od věci použít přímější směr. Lexia pracuje v reklamní agentuře a vypadá to, že po změně jejího majitele možná dostane výpověď. Navíc si mezi všemi těmi „modelkami“ nepřipadá právě atraktivní. Pak ale v baru narazí na NĚJ – a celý život se jí obrátí vzhůru nohama…

Všechno, co chci

Lexia Vikanderová je copywriterka v reklamní agentuře a svou práci miluje. Přesto má pocit, že do kolektivu tak úplně nezapadá. Ve světě reklamy jsou všechny ženy hubené jako tyčka a posedlé kaloriemi. Všechny až na ni. V práci navíc panuje zmatek. Agenturu koupil nový majitel a říká se, že hodně lidí dostane výpověď. V neděli navečer Lexia čeká v baru na sraz s kamarádkami, ale nejspíš došlo ke změně plánu, aniž by jí někdo dal vědět, a tak vypije trochu moc růžových drinků. Nikdo s ní neflirtuje a ona se cítí jako ztroskotanec. Vtom vedle ní sedí ON, nejhezčí muž, jakého si dokáže Lexia představit.
Adam Nylund je drsný chlap. Nejtvrdší kluk z předměstí, který se stal ředitelem a je známý svými ostrými praktikami. Za normálních okolností ho zajímá jen práce, ale ta holka na vedlejší barové stoličce ho přitahuje. Do chvíle, než ho v opilosti políbí a pak se mu vyzvrací na boty.
V pondělí ráno se sejdou znovu. Lexia a její nový šéf. Adam.
Zkušená autorka
Simona Ahrnstedtová přichází s novou trilogií Protiklady se přitahují a čtenáři se mohou těšit na vše, na co jsou u oblíbené autorky zvyklí. Láska, napětí, autentické prostředí, romantika a sex jdou ruku v ruce v jejích mistrně vyprávěných příbězích, které zavedou čtenáře do světa, kde láska vždy vítězí.

Autorka: Simona Ahrnstedtová
Přeložila: Helena Matocha

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-147-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Všechno, co chci vydalo nakladatelství Metafora.

Adam chvíli mlčel a přemýšlel. „Fajn,“ řekl a kývl na barmana, který se okamžitě pustil do přípravy nápoje. Za chvilku drink přistál před Lexií, růžový a pěnící. Lexia se napila a podívala se na Adama přes okraj skleničky. Popravdě byla nadržená, ale copak on nebyl opravdu sexy? Ty tmavě hnědé vlasy jako káva a kakao a všechno možné hnědé a dobré. Šedé oči. Jí bylo dvacet osm, on musel být starší, tipla by mu tak pětatřicet. Prstýnek neměl. To bylo první, na co se podívala. Hezký, pozorný, jevil o ni zájem. Moc dobré na to, aby to byla pravda, ale Lexia si nestěžovala. Než si k ní přisedl, připadala si osamělá a jako ztroskotanec. Adam jí zachránil život.
„Nemusíš tady sedět,“ řekla ve snaze být velkorysá. Pitomost, pomyslela si, když o tom uvažovala, ale ona byla tak zvyklá na to, že nechce být na obtíž, tak zvyklá mít pohodlí ostatních na prvním místě. Musí s tím skoncovat. Zítra.

Simona Ahrnstedtová je švédská spisovatelka s českými kořeny. Narodila se roku 1967 v Praze a je nejen úspěšnou autorkou romantických příběhů, ale také licencovanou psychologickou poradkyni a kognitivní behaviorální terapeutkou. To jí dává vynikající průpravu a ty nejlepší předpoklady k tvorbě živých propracovaných postav a poutavých lidských osudů. Na začátku spisovatelské kariéry studovala několik různých oborů – filmové umění, jazyky, práva a zároveň se věnovala psaní úspěšných historických románů. Nepřátelé a milenci, její první román ze současnosti ve Švédsku okamžitě zaznamenal ohromný úspěch – jenom tam se ho prodalo přes 60 000 výtisků, a brzy přišly nabídky na překlad do angličtiny, němčiny a dalších jazyků. V posledních letech se proslavila v nové vlně švédské romantické literatury i svými dalšími díly a stala se konkurencí tak známých jmen, jako je třeba Nora Roberts. Jsou to knihy o ženách a pro ženy psané ženami. Simona je mistrnou vypravěčkou, nehty si budete kousat napětím a knihu neodložíte, dokud se nedozvíte, jak to bylo dal. Zapomeňte na všechny předsudky a klišé, které jste kdy o „červené knihovně“ slyšeli. Tohle je inteligentní zábava, plná lásky a vášně. Simona, zapálená feministka a milovnice sýrů, žije se svými dvěma dospívajícími dětmi nedaleko Stockholmu.

Zdroj informací: Metafora

————————————————

Jsou věci opravdu takové, jaké je vidíme, nebo náš pohled deformuje výchova, prostředí a vlastní pocity? Autorka následujícího titulu vtipně i vážně rozehrává mistrnou hru, která naplno využívá prostředí kontrastu moderní společnosti s hlubokými izraelskými tradicemi, a co více, nejde o tradice pouze jednoho „kmene“…

A nevěsta zavřela dveře

Novela A nevěsta zavřela dveře, za niž autorka obdržela prestižní Brennerovu cenu, představuje pestrou, občas nepřehlednou mozaiku, z níž se skládá současná izraelská společnost. Na pozadí malé rodinné tragédie v den svatby se zde v bláznivém sledu setkáváme se zoufalým ženichem Matim, s arabskou babičkou, která už je trošku „mimo“, s mladým Izraelcem Ilanem oblečeným do uniformy vojačky izraelské armády, s palestinským řidičem dodávky a s dalšími a dalšími postavami. Ronit Matalon v novele rozehrává se čtenářem hru, jejíž hlavní pravidla určují naše předsudky, dohady a dojmy, s nimiž jsme nuceni se konfrontovat.

Autor: Ronit Matalon
Přeložila: Alžběta Glancová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7407-478-3
Doporučená cena: 220 Kč

Knihu A nevěsta zavřela dveře vydalo nakladatelství Garamond.

Izraelská spisovatelka Ronit Matalon (1959–2017) patřila k významným hlasům současné hebrejsky psané literatury. Kromě cenami ověnčené prózy psala v 80. a 90. letech, v době první intifády, reportáže z Pásma Gazy a Západního břehu pro levicově orientovaný deník Haarec. Kromě toho se věnovala esejistice, vyučovala srovnávací literaturu a kreativní psaní na univerzitě v Haifě. Ve své tvorbě se Ronit Matalon, jejíž rodina pocházela z Egypta, věnovala převážně identitě mizrachi Židů, tj. orientálních Židů původem z arabsky mluvících zemí.

Zdroj informací: Garamond

————————————————

Další z mnoha vydání Emmy od Jane Austenové, tentokráte v překladu Kateřiny Hilské, čtenáře přivádí do konvencemi sešněrované anglické společnosti 19. století. V lásce nerozhoduje náklonnost, nýbrž postavení a peníze a ženy jsou závislé na mužích. Co když se ale někdo zažitým zvyklostem vymyká?

Emma

Úspěšný román Jane Austenové z prostředí anglické „lepší společnosti“ počátku 19. století, kde čas plyne pomalu a porušení společenských konvencí je neodpustitelnou chybou, kde city a vztahy mezi mladými lidmi výrazně ovlivňuje výše majetku a jejich svazky jsou často výsledkem osobních obětí a kompromisů. Ústřední postavou je krásná a vzdělaná mladá žena Emma Woodhousová.

Autorka: Jane Austenová
Přeložila: Kateřina Hilská

Počet stran: 470
Vazba: vázaná
Formát: 140×216 mm
ISBN: 978-80-7529-976-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Emma vydalo nakladatelství Slovart.

Emma Woodhousová, hezká, chytrá a bohatá, obklopená pohodlím a obdařená šťastnou povahou, jako by v sobě spojovala některé z nejlepších darů do života – a pobývala na tomto světě už jednadvacet let, aniž ji cokoli příliš trápilo nebo sužovalo.
Byla mladší ze dvou dcer milujícího a shovívavého otce, a jelikož se její sestra provdala, velice záhy se sama stala paní domu. Matka jí zemřela tak dávno, že si její něžné doteky pamatovala jen nejasně, a nahradila ji guvernantka, skvělá žena, která se svou láskyplností matce téměř vyrovnala. (s. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

Jane Austenová (1775–1817) je známá anglická spisovatelka. Pocházela z osmi sourozenců, sama byla druhou nejmladší. Její otec byl reverend. Studovala na dívčí škole v Oxfordu a získala tak lepší vzdělání než většina ostatních dívek v její době. Poté, co byla uvedena do společnosti, vedla až do své smrti život, který se skládal z obvyklých zábav její společenské vrstvy – plesy, návštěvy známých a příbuzných, čas od času i návštěva Londýna. Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Je nejvýznamnější představitelkou tzv. rodinného románu. Mezi její nejznámější romány se jednoznačně řadí Pýcha a předsudek. Dále můžeme uvést například Rozum a citÚskalí láskyEmmaOpatství NorthangerMansfieldské panství a další. Tato díla si získala takovou oblibu, že mají i řadu filmových a knižních adaptací. Mezi nimi např. Rozum a cit: Jane Austenová v jednadvacátém stoletíPýcha, předsudek a zombie či Rozum a cit a mořské příšeryDcery pana Darcyho.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Ve vánočním duchu se nese i závěrečný příběh našich tipů, Strom splněných přání. Po čerstvém rozchodu Jane zamíří pracovně do Norska, aby napsala článek o norském králi, který se v Anglii ukryl před nacisty. Zima, fjordy a předvánoční atmosféra jsou však receptem na rozkvět něčeho mnohem většího.

Strom splněných přání

Jane se podařilo prorazit jako investigativní novinářka. Její přítel Simon se ale nedokázal smířit s tím, že je úspěšná a práci se věnuje víc než jemu. Blížící se Vánoce jí jen připomínají, že zůstala úplně sama. Její šéfce je jasné, že by potřebovala změnit prostředí, a tak ji vyšle do Norska na cestu organizovanou pro zástupce tisku a blogery. Má napsat článek o tradici, která se váže k úniku norského krále před nacisty. Za to, že mu Anglie poskytla azyl, posílá Norsko každý rok vánoční strom do Londýna.
Na Jane čekají fjordy, norská zima, luxusní hotely a skvělé jídlo. A také pár zajímavých mužů, jeden starý příběh a rada: Když vás potká láska, chytněte ji a pevně držte!

Autorka: Jenny Gladwell
Přeložila: Kateřina Tomcová

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1262-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Strom splněných přání vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Přes veškerou snahu se řeč nakonec stočila k porodu, péči o miminko, mateřské dovolené, hypotéce a nové kuchyni. Jane poslouchala jejich vyprávění, sledovala ony drobné známky něžné, láskyplné sounáležitosti a cítila, jak ji zaplavuje sklíčenost. Se soucitnýma očima sice naslouchaly jejím steskům, Jane ale věděla, že z té studny beznaděje si nakonec bude muset pomoci sama.
Nemohla už tady jen stát u okna a dívat se, jak padá sníh. Nohy i ruce měla jako z ledu. Už celé dny pořádně nejedla. Právě teď si potřebovala dát sprchu a umýt si vlasy. Vyhodit z lednice prošlé zbytky. Při poslední kontrole už ale našla jen hrudku starého sýra, půl lahvičky pesta a zplihlý hlávkový salát.
Protože zítra už bude pryč. Na služební cestě do Norska. Zasténala. Do Norska!
Jenom další pitomý sníh! (s. 15)

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoce s vůní čerstvého chleba

Colganová, Jenny

Argo, 2020

zobrazit info o knizeVšechno, co chci

Ahrnstedtová, Simona

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeA nevěsta zavřela dveře

Matalon, Ronit

Garamond, 2020

zobrazit info o knizeEmma

Austenová, Jane

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeStrom splněných přání

Gladwell, Jenny

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář