Sladký oddechový příběh z pera Jenny Colganové vydává Argo

rosiin sladky kramek
Kdo by si pomyslel, že Jenny Colganová má čas pouze na literaturu pro ženy, je na omylu. Rodačka ze Skotska se mimo jiné podílela na sci-fi seriálu Pán času, kde se prokázala jako univerzální autorka. Dnes se však podíváme právě na odpočinkové odvětví její tvorby.

Ze strany autorky lze hovořit o velice nápaditém a příjemném počinu na poli odpočinkové literatury pro dívky a ženy. Spojením tradičních rysů žánru chick-lit a hříšných sladkých pamlsků přivádí Jenny Colganová čtenářky na myšlenky čehosi zakázaného, leč příjemného. Mimo jiné je vždy osvěžující zažít příběh, který víceméně vyzdvihuje radost z požívání sladkostí a odchyluje se tak od tradičního obrazu vystresované podnikavé dívky, která kromě uzavřených obchodů počítá také kalorie. Pokud jste se zamilovali do malebného krámku v knize či filmu Čokoláda, pak neváhejte a zavítejte i k pultu Rossiina sladkého krámku snů a vyzkoušejte něco hříšně dobrého. Kalorie vám při čtení této oddechové prózy z nakladatelství Argo nenaskáčou.

 

Také jste v dětství milovali větrovky nebo fialky? Nebo jste se nemohli odtrhnout od mléčných karamel či ovocného želé? A co takhle mít vlastní krámek, kde jsou cukrovinky a sladkosti nemyslitelných a leckdy zapomenutých druhů?
Jednatřicetiletá nezaměstnaná zdravotní sestra Rosie odjíždí na přání matky do malé vesnice Lipton, aby pomohla své staré pratetě uspořádat a prodat rodinný krám s cukrovinkami. Teta Lilian strávila v Liptonu celý svůj život, zažila zde válku, prožila první velkou lásku, a dokud byla při síle, vedla krámek.
Nepříliš nadšená Rosie opouští Londýn a svého dlouholetého přítele v domnění, že pobyt na vesnici bude jen bohapustá nuda. Hluboce se však mýlí. I na vesnici se můžou dít věci, což Rosie zjistí hned druhý den po svém příjezdu. A pak už se události hrnou jedna za druhou a Rosie začíná přehodnocovat svůj vztah i své odhodlání vrátit ze zpět do Londýna.

Rosie tu prapodivnou knihu odložila. Seděla v přední části autobusu a každou chvíli zneklidněně nadskakovala a snažila se vyhlédnout ven skrz ušpiněná okna. Malý zelený jednopatrový autobus se starodávnými sedadly s potrhaným koženým polstrováním vypadal, že už má dávno odslouženo. Proč je ta venkovská krajina tak temná? Pokaždé když projeli malou vesničkou osvětlenou několika pouličními lampami, jako by se následně vnořili do ohromného moře temnoty, setkali se s nedohlednou zdí nicoty obklopující těch pár roztroušených pozůstatků civilizace. Na tohle nebyla Rosie, která se narodila a vyrůstala ve městě, ani trochu zvyklá. Všechno to působilo tak ponuře a zlověstně. Jak může vůbec někdo žít uprostřed takové tmy? Těch pár lidí, kteří do autobusu nastoupili v Derby, povětšinou staré dámy a dva cizojazyčně mluvící mladí muži, o nichž Rosie usoudila, že pracují někde na farmě, už dávno vystoupilo. (str. 20)

 

Rosiin sladký krámek snů

Autorka: Jenny Colganová
Přeložil: Zora Šíchová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-257-1674-8
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Rosiin sladký krámek snů vydalo nakladatelství Argo.

Jenny Colganová

(*1972) se narodila v Prestwicku ve Skotsku. Po vystudování Edinburské univerzity pracovala šest let ve zdravotních službách, přivydělávala si jako kreslířka komiksových příběhů a vystupováním jako sólová komička. V roce 2010 napsala svou první knihu Amanda’s Wedding a od té doby se věnuje psaní humorných romantických románů, které oslovují zejména současné mladé moderní ženy. V roce 2013 vyhrála svou knihou Rossin sladký krámek snů cenu za nejlepší romantický román roku udílenou Asociací autorů romantických románů. Věnuje se také tvorbě sci-fi. Je autorkou jedné řady oblíbeného seriálu Dr. Who.

(Informace o autorce převzaty ze stránek nakladatele.)


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRosiin sladký krámek snů

Colganová, Jenny

Argo, 2015

Napsat komentář