Očima, ale především ušima

ocima-nahled
Od března až do května nás všechny nenadále zaskočila pandemie a hlavně různá restriktivní opatření, která s ní souvisela. Snad i proto je v dnešní rubrice většina titulů převážně v audio verzi. Ta se totiž dala stahovat bez omezení. Pokud vás dnešní recenzní postřehy zaujmou, pak v souvislosti s podporou malých nakladatelů a knihkupců doporučuji pořídit knihy tištěné.

Pokud hledáte knihu, která má potenciál nadchnout vaše děti, pak bych doporučila knihu Klub divných dětí Petry Soukupové, která vyšla v nakladatelství Host. Jejími hrdiny jsou čtyři děti různého věku, které působí na své okolí jako „divné“. Čtvrťák Péťa se bojí spát, protože se mu zdají strašidelné sny, sedmačka Katka s kily navíc se před škodolibostí druhých uzavírá do světa knih, desetiletá Mila miluje svět zvířat, a když se zamyslí, zadívá na něco, zapomíná na to, jak plyne čas, a šesťák Franta chodí o berlích a vzteká se na celý svět. Úplnou náhodou se dají dohromady a tak nějak se naučí své zvláštnosti respektovat a pomáhat si. Kam je taková „pomoc“ zavede, to si můžete poslechnout v podání čtyř interpretů (Patricie Solaříková Pagáčová, Matyáš Valenta, Kristýna Podzimková a Robert Hájek) v četbě nahrané nakladatelstvím OneHotBook a ke stažení ji najdete na webu Audiotéka.cz.

Přednes čtyř mladých hlasů působí jako dramatizace a dokonale vtáhne do děje. Po necelých šesti hodinách poslechu se určitě budete dožadovat přídavku. Příběh je přístupný malým dětem, ale i dospělým, takže si jej může poslechnout celá rodina. Děti zaujme dobrodružný děj, rodiče nahlédnou do tajemství ukrytých v dětské duši. Každá „divnost“ má totiž svou příčinu, nebo aspoň volá po pochopení a přijetí…

————————————————

Zvláštní příběh odehrávající se v Británii v šedesátých letech minulého století vypráví devítiletý chlapec. Poloviční sirotek žije v rodovém domě sám s nevrlou hospodyní Ruth, protože jeho maminka odjela shánět peníze na záchranu krachujícího podniku do Ameriky. Jenže Samuelovi se nechce věřit, že by jej milující maminka opustila bez rozloučení, a hrozivé podezření v něm jen potvrzují různá znamení…

Novelu s názvem Chlapec za klíčovou dírkou napsal Stephen Giles a v českém překladu ji vydalo nakladatelství LEDA. Dle mého názoru vůbec není určena dětem, ač je vyprávěna očima dítěte. Namísto rozverného či roztomilého vyprávění jde totiž spíše o psychologickou sondu do života opuštěného chlapce, který tolik touží po lásce své matky, že je spíš ochoten věřit ve zločin, než aby si připustil, že jeho maminka není taková, o jaké sní… Máte-li chuť na čtení s překvapivým rozuzlením jako vystřižené z tvorby Charlese Dickense, pak by se vám Chlapec za klíčovou dírkou mohl líbit.

————————————————

Krimi romány Chrise Cartera se vyznačují sadistickými vrahy, kteří své oběti mučí těmi nejnepředstavitelnějšími způsoby, a geniálním vyšetřovatelem Robertem Hunterem. Jinak tomu není ani v případu s názvem Popravčí. Ač jde o druhý díl série (prvním byl Dvojitý kříž), audiopodoby se dočkal nyní jako třetí v pořadí, právě po Dvojitém kříži a Hovoru se smrtí (což je osmá část). Všechny tři knihy s průměrnou délkou 13 hodin pro Bookmedii načetl Jakub Saic. Jeho hlas je velice tvárný, dokáže vyjádřit všechny možné emoce: odhodlání, obavy, strach, hrůzu, nervové vypětí, ale i vášeň a lásku. Dokáže pohladit, ale také vyděsit. Musím říct, že jsem si jeho výkony u poslechu všech dosud vydaných románů Chrise Cartera užívala.

Popravčí zabíjí předem dobře vybrané oběti tím, že odhalí, čeho se bojí, a jeho cílem je umučit je pomalu k smrti právě jejich vlastních strachem. Proč to dělá a kdo to je, to musí zjistit detektiv Hunter a jeho kolega García. Aby rozluštili tuto otázku, musí nejprve odhalit kořeny zla v dávné minulosti obětí.

Mám ráda složité hádanky s mnoha stopami, ale ne až tak dobře snáším naturalistický popis scén s mučením obětí, což je bohužel u případů z pera Chrise Cartera důležitou součástí děje. V knize bych asi takové líčení přeskočila, což u audioknihy nejde (neodhadnete, kdy je konec krutostí), takže se mi stává, že v těchto momentech vypínám a přerušuji poslech, abych to rozdýchala. Pokud jste na tom podobně jako já, možná spíš sáhněte po tištěné knize (vydalo ji nakladatelství BB/art) a nestahujte si audio jako já z webu Audiotéka.cz, protože jinak thrillery Chrise Cartera stojí za pozornost.

————————————————

Audioknižní podoba románu z pera Sharon J. Bolton působí z počátku hodně zmateně – čtyři vypravěči (Michal Bumbálek, Eva Novotná, Jan Kolařík, Jana Štvrtecká) nepůsobí logicky, děj je divný, nijaký. Pokud se tím však necháte odradit, přijdete o velmi nevšední příběh, v němž nic není takové, jak vypadá.

Vražda v přímém přenosu z nadhledu vyhlídkového balonu, jeho pád a následné chladnokrevné pobití nechtěných svědků, jemuž unikne pouze jedna žena, která se stane štvanou zvěří, to je počátek románu Už teď jsi mrtvá, který vydalo nakladatelství Domino a do audioknihy převedlo nakladatelství Tympanum. A ano, přiznám se, že po několika krátkých kapitolách jsem chtěla přestat poslouchat. Jenže jsem to neudělala a z počátečního zmatku se vyklubal velmi zajímavý příběh odhalující možné pozadí ilegální imigrace. Musím říct, že jsem po dokončení poslechu měla co dělat, abych všechny ty zápletky rozdýchala.
Pokud tedy toužíte po něčem řádně napínavém do ucha, pak neváhejte a skoro třináct hodin románu Už teď jsi mrtvá si stáhněte například z webu Audiotéka.cz.

————————————————

První vydání případu kapitána Exnera z pera Václava Erbena odehrávajícího se v prostředí archeologických vykopávek s názvem Poklad byzantského kupce vyšlo již v roce 1964. Od té doby kniha vyšla v nesčetných vydáních a dočkala se i filmové adaptace s Jiřím Valou v roli kapitána Exnera.

Já se zaposlouchala do audioknižní podoby načtené Tomášem Jirmanem připravené v Radioservisu a musím říct, že se mi při poslechu vybavovaly některé scény z filmu. Příjemný poslech zajímavého hlasu a neodolatelný český James Bond mě mile provázeli u rutinních činností, které mi díky nim rychle utekly. Pokud máte chuť, určitě si jednohubku o délce čtyř a půl hodiny nenechte ujít.

————————————————

Máte-li pocit, že tvůrci našich detektivních příběhů vždycky tak trochu zaostávali za světem, můžete mít pravdu, ale určitě ne tak docela. Pakliže světová krimi překypuje brutalitou a potoky krve, ta naše má něco navíc – nadhled a humor. Vzpomeňme na detektivní Povídky Karla Čapka, nebo Hříšné lidi Jiřího Marka. Lidského detektiva stvořil i další klasik české tvorby Václav Erben – svého kapitána Exnera. Přestože se jeho případy odehrávají za socialismu, nejsou přecpané politikou a bonvivánský Michal Exner působí, jakoby žil dnes. I proto jeho příběhy vychází ve stále nových vydáních a nyní i v audioknižní formě.

Příběh Osamělý mrtvý muž vyšel v Euromedia Group a načetl jej neodolatelným způsobem Martin Stránský. Devět hodin poslechu uteklo jakoby nic a děj, v němž samozřejmě šlo o lásku a manipulaci v kulisách pražské zoo, zrovna ožíval před očima. Pokud máte chuť na ryze českou detektivku, pak určitě při stažení Osamělého mrtvého muže, například z webu Audiotéka.cz, nešlápnete vedle.


A co jste četli nebo poslouchali zajímavého vy? Napište mi do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlub divných dětí (audiokniha)

Soukupová, Petra

OneHotBook, 2019

zobrazit info o knizeChlapec za klíčovou dírkou
Co dokáže způsobit šílené podezření…

Giles, Stephen

Leda, 2019

zobrazit info o knizePopravčí

Carter, Chris

Audiotéka.cz, 2020

zobrazit info o knizeUž teď jsi mrtvá

Bolton, Sharon J.

Tympanum, 2020

zobrazit info o knizePoklad byzantského kupce (audiokniha)

Erben, Václav

Audiotéka.cz, 2020

zobrazit info o knizeOsamělý mrtvý muž

Erben, Václav

Euromedia Group, 2019

Napsat komentář