Na cesty s knihou

Tipy_Cestovani z pohodli domova
Když teď musíme zůstat doma, cestujme alespoň prostřednictvím zajímavých povídek a průvodců. Podívejme se třeba do Polska, po stopách Cizinky do Skotska nebo navštivme působivá místa v Česku, např. Šumperk. Poznáme památky i jejich historii.

Izraelský spisovatel Ephraim Kishon na svých cestách sesbíral řadu humorných zážitků. Jeho nejlepší povídky nyní vycházejí v podobě audioknihy a čte je Viktor Preiss.

Nejlepší povídky z cest (audiokniha)

Autor: Ephraim Kishon
Přeložili: Luba a Rudolf Pellarovi
Čte: Viktor Preiss

Vazba: CD
ISBN: 8590236106826
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Nejlepší povídky z cest vydalo nakladatelství Radioservis.

Pestrá směs zážitků z nejrůznějších zemí několika kontinentů a řady důmyslných tipů a rad nezbytných na cesty. Jak tedy uniknout všem možným zádrhelům a jak vyzrát na domorodce a domorodkyně i na své nejbližší? Když se Ephraima Kishona (1924–2005) novináři ptali, jaké rysy má izraelský humor, dočkali se odpovědi, která zněla jako vystřižená z jeho satirických povídek: Typický izraelský humor samozřejmě neexistuje, až na to, že já se jím už několik desetiletí docela obstojně živím. Kishon byl humoristou všedního dne a situací, které se sobě podobají kdekoli na světě. Přidejme k tomu dar originálního humoru spolu se smyslem pro vyhraněnou pointu a máme tu recept, jak získat mezinárodní obec čtenářů i uznání recenzentů. Jeden z nich, Charles Poor, v listu New York Times napsal: Kishonovi zanedlouho literární kritika přisoudí místo vedle Šoloma Alejchema a Marka Twaina. A jaké místo mu přisoudíte vy, milí posluchači, po poslechu půvabných povídek o strastech i slastech cestování?

Poslechněte si ukázku z audioknihy na webu Radiotéky.

 

Ephraim Kishon

Ephraim Kishon (‎23. srpna 1924 Budapešť – 29. ledna 2005 Appenzell) byl židovský spisovatel, dramatik a scenárista, autor satirických a humoristických děl. Správně transliterované by se v češtině jeho jméno psalo Efrajim Kišon, tato varianta se však nepoužívá. Jeho původní jméno bylo Ferenc Hoffmann. Narodil se v Budapešti v židovské rodině, jeho původní jméno bylo Ferenc Hoffmann. Za 2. světové války byl internován v táborech nucených prací, zachránil se útěkem z transportu do koncentračního tábora Sobibor. Po válce se vrátil do Budapešti, kde studoval dějiny umění a psal humoristické divadelní hry. V roce 1949 odešel z Maďarska do Izraele a změnil si jméno. Začal psát hebrejsky, spolupracoval s novinami a psal prózu, divadelní hry a filmové scénáře. Největšího úspěchu se jeho knihy dočkaly v německy mluvících zemích. Izrael opustil v roce 1981, kdy se přestěhoval se do Švýcarska. Tam zemřel roku 2005, jeho ostatky byly převezeny do Tel Avivu, kde byl pohřben na Trumpeldorově hřbitově.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

Nový průvodce z řady Rough Guides vám představí ta nejhezčí a nejatraktivnější místa Polska, včetně královského města Krakova a hlavního města Varšavy. Opomenuty nezůstanou ani malebné vesničky nebo nedotčené pláže.

Polsko

Přeložila: Lada Krutilová

Počet stran: 501
Vazba: brožovaná
Formát: 130×197 mm
ISBN: 978-80-7565-624-7
Doporučená cena: 698 Kč

Knihu Polsko vydalo nakladatelství Jota.

Překročte hranice a užijte si Polsko tradiční i moderní! Od elegantních měst jako Krakov a Zamość po progresivní Varšavu a Lodž – v Polsku najdete překvapivě rozmanitá místa, kultury a druhy krajin. Z historických měst a metropolí se vydejte objevovat zbylé pralesy, impozantní pohoří, malebné vesnice a nedotčené pláže podél pobřeží Baltského moře. Toto nové vydání průvodce Rough Guide vám poradí a podá veškeré informace, které potřebujete, abyste si svou cestu dokonale užili. Nabídne vám třeba také skvělé tipy, kde ochutnat nejlepší vodku a pierogi.

 

Ukázka z knihy

Jota_Polsko_pruvodce_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Doporučujeme

Podívejte se na další turistické průvodce z prestižní řady Rough Guides nakladatelství Jota. Některé zajímavé tipy naleznete v našich článcích, např. průvodce:

————————————————

Oblíbili jste si seriál Cizinka? Pak si určitě zamilujete také nového průvodce od Jana Hrdiny, který vás vezme na výlet do Skotska. Navštivte všechna místa, která si pamatujete z televize.

Skotskem po stopách seriálu Cizinka

Autor: Jan Hrdina

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 148×213 mm
ISBN: 978-80-271-1396-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Skotskem po stopách seriálu Cizinka vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Netradiční průvodce po Skotsku určený nejen pro milovníky oblíbeného seriálu Cizinka. Poznáte dramatické okolnosti jakobitských povstání, jejich příčiny i důsledky, dozvíte se, jak fungoval skotský klanový systém, odhalíte osudy historických osobností, známých také ze ságy Cizinka, a to včetně skutečného Jamese Frasera. Navštívíte oblíbená seriálová místa a odhalíte kouzlo skotských tradic. Kniha s bohatým obrazovým doprovodem je uceleným průvodcem po Skotsku, jeho dějinách a kultuře, kde je společným jmenovatelem současný fenomén Cizinka.

 

Mgr. Jan Hrdina

Jan HrdinaMgr. Jan Hrdina (1980) vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí. Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval též jako redaktor a fotograf. V současnosti je publicistou a historikem na volné noze. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i projektech filmových a dokumentárních. Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a rané dějiny středověku. Je autorem knihy Skotsko – Země dávných tajemství a stejnojmenného seriálu Českého rozhlasu, který vznikl podle prvního vydání knihy. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth – velekrál skotský. Jako odborný korektor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace. Je jedním z předních českých odborníků na dějiny a kulturu Skotska. Napsal také knihu Tajemství skotské krve.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Město na severu Moravy bývá nazýváno Živou bránou Jeseníků. Co dalšího se můžete dozvědět o něm a jeho historii? Díky knize Dějiny města Šumperka mnoho zajímavostí!

Dějiny města Šumperka

Autor: Franz Harrer
Přeložila: Eva Hudcová

Počet stran: 648
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3107-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Dějiny města Šumperka vydalo nakladatelství Argo.

Dějiny města Šumperka (Geschichte der Stadt Mährisch-Schönberg) napsal šumperský rodák, německý regionální vlastivědný badatel Franz Harrer (1869–1951). Harrer byl členem místního muzejního spolku a rovněž inicioval vznik městského archivu. Studiem archivního materiálu i muzejních sbírek načerpal rozsáhlé znalosti z městské historie, jež zúročil v bohaté a cenné publicistické činnosti (1917–1944). Zapojil se také do výzkumu moravských a slezských rodů a zpracoval osudy téměř dvaceti šumperských rodin včetně své vlastní. Jako naprostou většinu šumperských Němců postihl i jeho v roce 1945 poválečný odsun. Poté, co se usadil v bavorském Weissenburgu, publikoval čas od času v místním časopise Mein Heimatbote články o rodném kraji. I když líčení počátků města Šumperka interpretoval v duchu Bretholzovy teorie o kontinuitě germánského osídlení v našich zemích, lze jeho knihu označit za pečlivé dílo regionální historiografie, zejména co se novověkých událostí týká. První české vydání Harrerova díla podnítil obnovený Šumperský okrašlovací spolek.

————————————————

Zájemci o místní historii a letectví budou jistě nadšení z knihy Pod palbou hloubkařů, která obsahuje podrobný popis útoků spojeneckých letounů na různé pozemní cíle v českých zemích.

Pod palbou hloubkařů

Útoky amerických a britských stíhacích letounů na pozemní cíle v českých zemích v letech 1944 a 1945
Autor: Filip Vojtášek

Počet stran: 952
Vazba: vázaná
Formát: 180×250 mm
ISBN: 978-80-200-2978-2
Doporučená cena: 795 Kč

Knihu Pod palbou hloubkařů vydalo nakladatelství Academia.

V posledních měsících druhé světové války americké a ojediněle také britské stíhací letouny (známé jako hloubkaři – z německého Tiefflieger, tj. doslova hloubkoví letci) útočily v českých zemích na rozličné pozemní cíle – nejčastěji na lokomotivy (odtud pochází lidové označení hloubkařů – kotláři), ale také na letiště, železniční vagony, depa, mosty, vojenské i civilní automobily a nezřídka i na koňské povozy. Smyslem těchto akcí spojeneckého letectva bylo všemi dostupnými prostředky narušit dopravní infrastrukturu v nepřátelském týlu, v té době plně funkční (na rozdíl od samotného Německa), a ztížit přesun vojska, výzbroje a zásob na frontu. V knize je formou místopisného soupisu zaznamenáno 951 útoků hloubkařů v českých zemích, a to především na základě hlášení služeben četnictva a protektorátních drah. V 85 procentech případů se podařilo určit s velkou mírou pravděpodobnosti leteckou jednotku. Informace úřední povahy jsou doplněny výpověďmi aktérů na české, americké i německé straně a zápisy z kronik. Připojený přehled více než 300 případů vychází z operačních svodek amerického letectva na různých stupních (resp. ze souřadnic odkazujících na lokality na území dnešní České republiky), avšak zůstávají nepotvrzeny domácími prameny. Text doprovází bohatá fotodokumentace, mimo jiné řada dosud nepublikovaných unikátních dobových záznamů ze samotných náletů pořízených pomocí fotokulometu!

 

Ukázka z knihy

Pod palbou hloubkaru_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Filip Vojtášek

PhDr. Filip Vojtášek (1972), absolvent Filozofické fakulty UK, se dlouhodobě věnuje badatelské činnosti na téma hloubkaři. Je spoluautorem knih Praha v plamenech (2008) a Bomby na Květnou neděli (2012).

Informace byly čerpány z edičního plánu nakladatelství Academia.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní cestovatelské tipy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší povídky z cest (audiokniha)

Kishon, Ephraim

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizePolsko

Jota, 2020

zobrazit info o knizeSkotskem po stopách seriálu Cizinka

Hrdina, Jan

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeDějiny města Šumperka

Harrer, Franz

Argo, 2020

zobrazit info o knizePod palbou hloubkařů
Útoky amerických a britských stíhacích letounů na pozemní cíle v českých zemích v letech 1944 a 1945

Vojtášek, Filip

Academia, 2020

Napsat komentář