Jak se dělá galerie

Jak se dela galerie
Myslíte si, že galerie jsou budovy plné nudy a šedi? Přesný opak vám dokáže kolektiv autorů, který spojil síly se známým ilustrátorem Davidem Böhmem. Nejenže poodhalíte fungování galerií, ale dozvíte se řadu zajímavých informací. Nuda rozhodně nehrozí!

Bohatě ilustrovaná kniha, která zavede malé čtenáře do světa muzeí a galerií. Ilustrátor David Böhm spolu s autory textů Ondřejem Chrobákem, Rostislavem Koryčánkem a Martinem Vaňkem otevřou dětem pohled do historie galerií a poví jim, jak se vystavují umělecká díla, čemu všemu galerie slouží nebo jak vzniká výstava. Čtenáři se mimo jiné dozví, jaké poklady schraňoval na pražském hradě císař Rudolf II. nebo že i rozestlaná postel a žralok naložený v lihu se dají považovat za svébytná umělecká díla. Zjistí, jak galerie funguje a kdo všechno v ní pracuje. Po přečtení této knihy se děti na galerii přestanou dívat jako na nudnou a nepřístupnou budovu, ale začnou ji vnímat jako místo, kde se děje plno zajímavých věcí a kde mohou zažít nečekaná setkání a odkrývat poutavé příběhy.
Knihu vydala Moravská galerie v Brně s finanční podporou Erste Private Banking. Realizaci knihy finančně podpořila také Fait Gallery a Ministerstvo kultury České republiky. Kniha je výstupem Centra nových strategií muzejní prezentace při Moravské galerii v Brně.

Ukázka z knihy

Jak se dela galerie 1

Jak se dela galerie 2

Jak se dela galerie 3

Jak se dělá galerie

Autor: Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek, Martin Vaněk
Ilustroval: David Böhm

Počet stran: 70
Vazba: vázaná
Formát: 242×342 mm
ISBN: 978-80-7027-326-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Jak se dělá galerie vydalo nakladatelství Moravská galerie.

O autorech

Ondřej Chrobák (*1975) je český historik umění a kurátor. Jeho zájmem je především české moderní a současné umění a umění 19. století.
Vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě v Praze (1997–2002). Od roku 2011 pracuje Ondřej Chrobák v Moravské galerii v Brně – nejprve jako kurátor a pracovník Metodického centra (Centrum nových strategií muzejní prezentace – CENS). V roce 2014 se stal vedoucím kurátorem. Jeho nová koncepce vedení galerie spočívá zejména v otevření instituce směrem k veřejnosti a v důrazu na návštěvníka. Kromě zrušení vstupného, otevření knihkupectví a galerijní kavárny bylo zásadní proměnou nové uspořádání stálých expozic MG.

Zdroj informací: Artlis

Rostislav Koryčánek se stal iniciátorem a vůdčí osobností projektu Brněnské architektonické stezky / Brněnský architektonický manuál, jehož smyslem je poskytnout informace zájemcům o brněnskou architekturu, a to jak formou volně přístupné internetové databáze, tak i tištěnými mapovými podklady s vyznačením několika okruhů, které zájemcům umožňují seznámit se s brněnskou architekturou vzniklou v letech 1918–1945. Rostislav Koryčánek se výraznou měrou zapsal i do zprostředkování dalších oblastí výtvarného umění. Jako ředitel brněnského Domu umění, přes klesající rozpočet instituce a rostoucí konflikty se zřizovatelem, opakovaně organizoval nejen již zmíněný festival Sochy v ulicích, ale inicioval i řadu výstav, které vzbudily nemalou pozornost.

Zdroj informací: Artlis

O ilustrátorovi

David Böhm vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. Baví ho především kresba – a baví ho objevovat její další možnosti. A to jak v případě ilustrací, tak v realizacích v interiérech i na poli současného umění. Často spolupracuje s Jiřím Frantou, v roce 2012 byli již potřetí nominovaní na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Spoluzaložil komiksové noviny KIX, kixkix.cz/. Je autorem komiksové knížky Ticho hrocha (2009), jejíž předlohou byly slohové práce středoafrických školáků, které mu poslala jeho sestra Tereza, tou dobou učitelka francouzštiny a zeměpisu ve městě Bozoum. Knížka získala Zlatou stuhu IBBY a druhou cenu v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2009. Ilustroval řadu dalších knížek. Má tři děti, Jáchyma, Olivera a Cecilku, žije v Černošicích a rad chodí pěšky.

Zdroj informací: nakladatelství Meandr


Moravska galerie logo 1Moravská galerie v Brně je výjimečná šíří svého záběru. Jako jediné muzeum umění v České republice se zabývá výtvarnou kulturou zcela komplexně. Moravská galerie v Brně je druhým největším muzeem umění v České republice. Výstavy i expozice obohacuje doprovodný program ve formě přednášek, komentovaných prohlídek výstav, dílen, koncertů a performancí koncipovaný pro všechny návštěvnické skupiny. Zvláštní důraz je kladen na dětské publikum, ať už se jedná o individuální návštěvníky nebo organizované skupiny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se dělá galerie

Chrobák, Ondřej – Koryčánek, Rostislav – Vaněk, Martin

Moravská galerie, 2019

Napsat komentář