Životní pouť Miroslava Horníčka

Stoleti Miroslava Hornicka
Miroslav Horníček, muž mnoha profesí, se zapsal do dějin československé kultury. Pomocí ucelené a obsáhlé monografie můžete sledovat nejen jeho profesní cestu, ale i osobní život od dětství až do jeho smrti.

Kniha, kterou držíte v rukou, je první dílo, jež se podrobně věnuje celé dlouhé kariéře i životu Miroslava Horníčka. Zachycuje plzeňské dětství a studentská léta, kdy Horníčka zasáhla umělecká scéna předválečných let, sleduje nadšeného ochotníka, který v pravou chvíli nezaváhá a vstoupí jako amatér mezi profesionály Velkého plzeňského divadla. A v jinou pravou chvíli Miroslav Horníček opět nezaváhá a jde za hlasem svého pravého divadelního srdce – na malou pražskou avantgardní scénu. Štěstí mu dopřeje přežít nejhorší padesátá léta na scéně Národního divadla, aby se pak ostrým střihem ocitl jako rovnocenný partner Jana Wericha v Divadle ABC. Sledujeme přitom nejen Horníčkovu práci a osobní příběh, ale také si připomeneme obraz a osudy oněch scén v letech, kdy tu působil. Nadějná šedesátá léta spojená se Semaforem, Kinoautomatem na montrealském EXPO a slavnými Hovory H. Svoboda v roce 1989 přišla pro sedmdesátníka Horníčka už trochu pozdě.

Ukázka z knihy

Ve hře, kterou uvedlo Divadlo satiry v následujícím roce (premiéra 5. února 1947), měl Miroslav Horníček už roli hlavní. Revuální pásmo početného kolektivu autorů – Zbyňka Vavřína, Vratislava Blažka, Oldřicha Lipského, Miroslava Horníčka a většiny dalších členů souboru divadla – se jmenovalo Ferda-sirky-zeměkoule aneb Všude dobře, doma nejhůř. Neslo se na vlně mladické recese, volné, leckdy hodně volné fantazie – až k dadaistickému žonglování s nesmyslem – to vše ovšem vždy se snažící sloužit leckdy odvážnému, přímému satirickému šlehu. Režíroval Oldřich Lipský, hudbu složil Harry Macourek. (str. 95)

Stoleti Miroslava Hornicka 1

Máte rádi Miroslava Horníčka? Přečtěte si zbytek ukázky.

Století Miroslava Horníčka

Herec, spisovatel, dramatik, režisér, výtvarník, fotograf, glosátor a dobrý člověk
Autor: Jaroslav Kříženecký

Počet stran: 616
Vazba: vázaná
Formát: 168×245 mm
ISBN: 978-80-7597-187-6
Doporučená cena: 599 Kč

 

Knihu Století Miroslava Horníčka vydalo nakladatelství XYZ.

O autorovi

Jaroslav Kříženecký (*1955), publicista a fotograf, patří mezi přední české autory zvláště v oboru knižních monografií osobností z oblasti kultury. Poté, co opustil původní profesi elektroinženýra – projektanta, pracoval jako reportér, publicista a editor v denících a časopisech. Postupně se jeho zájem stále více obracel do sféry kultury, zvláště hudby, divadla, filmu a literatury. Věnuje se také cestování, historii, technickým novinkám a architektuře. Kladný ohlas zaznamenaly zejména jeho knižní tituly věnované Václavu Neckářovi, Pavlu Bobkovi, Jiřímu Štaidlovi, Michalovi Tučnému a Evě Olmerové – za posledně jmenovanou obdržel mezinárodní Cenu E. E. Kische.

Zdroj informací: nakladatelství Čas


Nakladatelství XYZ vydává především původní českou literaturu, autorizované biografie, historické publikace i poutavé encyklopedie. Má ambici být nakladatelstvím se širokým záběrem, chce oslovit čtenáře různých zájmů a generací. Doposud vydalo téměř 400 knižních titulů. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStoletí Miroslava Horníčka
Herec, spisovatel, dramatik, režisér, výtvarník, fotograf, glosátor a dobrý člověk

Kříženecký, Jaroslav

XYZ, 2018

Napsat komentář