Od školky až po pubertu

Deti v parku
Kniha je ten nejlepší přítel, který provází člověka od narození přes dospělost až do stáří. Z dnešních doporučených titulů si vybere každý mladý čtenář, od předškoláky přes ty školou povinné až po puberťáky. Prožijte s hlavními hrdiny jejich příhody a získejte nové knižní zážitky. 

Jak najít ticho, když žijete v rušném velkoměstě, které nikdy nespí? Odpověď na tuto otázku hledá Jošio žijící v Japonsku. Podaří se mu nakonec odhalit zvuk ze všech nejkrásnější? To zjistíte, pokud si vezmete do rukou tuto nádherně ilustrovanou knihu.

Půvabný, kontemplativní a krásně ilustrovaný příběh pro děti o naslouchání a hledání ticha z prostředí exotického přelidněného Tokia.
„Máte nějaký oblíbený zvuk?“ ptá se malý Jošio. Muzikant mu odpovídá: „Nejkrásnější zvuk je zvuk ma, zvuk ticha.“
Jenže Jošio žije v v Japonsku, v obrovském, hlučném a rušném městě Tokiu.
Slyší holínky čvachtající v loužích, uhánějící vlaky, troubící auta a smějící se rodiny. Tokio je jako nějaká koncertní síň!
Kde je ticho?
Připojte se k Jošiovi na jeho cestě velkoměstem plným shonu a najděte zvuk, kterému se nic nevyrovná.

Jak zní ticho

Autorka: Katrina Goldsaito
Přeložila: Marie Vlachová
Ilustrovala: Julia Kuo

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 285×225 mm
ISBN: 978-80-7530-119-2
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Jak zní ticho vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Už popáté se můžete setkat s bývalými prvňáky, kteří si užili mnohá dobrodružství s vílou Jasmínou. Tentokrát je čekají kouzelné příhody v muzeu a cestování po místech, která zůstávají ostatním skryta.

Oblíbení hrdinové se vracejí! Taky jste si mysleli, že se nezbední prvňáci už nikdy s vílou Jasmínou nesetkají? Když žáci kouzelné třídy dostanou za odměnu prázdninovou vstupenku do muzea, netuší, že je to vstupenka do míst, kam se jen tak někdo nedostane. Vítejte v muzeu, bude se čarovat a cestovat! Nový příběh se starými dobrými hrdiny je tu především pro začínající čtenáře.

Ukázka z knihy

Maruška konečně dorazila domů. Maminka s tatínkem už na ni čekali. Dnes odešli z práce dříve, aby mohli společně oslavit Maruščino první vysvědčení.
„Tak se pochlub,“ vybídl ji tatínek s úsměvem na tváři.
Maruška dělala, že netuší, o čem je řeč.
Dobře věděla, že má tatínek na mysli vysvědčení. Hrála si ale na nechápavou. (str. 13)

Doporučujeme

Přečtěte si, jak celý příběh začal, a sledujte, jak dětští hrdinové rostou:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Kouzelná třída v muzeu

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustroval: Drahomír Trsťan

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-0790-2
Doporučená cena: 189 Kč

 

Knihu Kouzelná třída v muzeu vydalo nakladatelství Grada. A přečtěte si naši ukázku.

O autorce

Zuzana PospíšilováZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si recenzi prvního dílu Kouzelné třídy a ukázky z některých dalších příběhů, např.  Nezralá, Hruška, k tabuli!Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádkyZáchranářské pohádkyVýlet do Pekla.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada

————————————————

Rick Riordan, tvůrce série o Percym Jacksonovi, se opět inspiroval řeckým a římským světem Bohů a pro své fanoušky stvořil nového hrdinu, Magnuse Chasa. Ten musí svézt závěrečnou bitvu, aby zachránil svět. Uspěje?

Kde jsou ty časy, kdy jsem si v klídku žil na ulici a staral se hlavně o to, kde se v teple vyspím a kde si vyžebrám oběd… Ještě pořád mi hlava nebere, proč jsem se zrovna já dostal do Valhaly jako jeden z Ódinovy armády einherjů. A už vůbec netuším, jak se to semlelo, že na mně najednou závisí osud všeho živého i mrtvého, například svérázných tvorů, kteří si říkají severští bohové, obrů všeho druhu, dokonce i nejrůznějších nestvůr, ale hlavně celého lidstva včetně mé sestřenice Annabeth s Percym Jacksonem… Jenže já, Magnus Chase, jsem syn Freye, boha léta, úrody a růstu. Umím uzdravovat, v bojování nejsem žádné eso. A teď mám čelit samotnému bohu vší špatnosti Lokimu, který se chystá vyplout na Lodi mrtvých a zahájit ragnarök, den zkázy devíti světů. Aspoň že na tuhle beznadějnou výpravu nepotáhnu sám. Mám s sebou bandu elitních bojovníků: trpaslíka Blitze, který nesnáší denní světlo, hluchoněmého elfa Heartha, postící se valkýru Sam, statečného Týdžeje, vojáka z občanské války, zuřivého berserka Nedorosta Gundersona, Mallory Keenovou, která dovede klít jako dlaždič, a Alex/e Fierro, což je někdy holka a někdy kluk a občas taky gorila nebo mrož. Společně jsme už porazili vlka Fenrira a získali Thorovo kladivo! Ale úkol, který na nás čeká, je ze všech nejtěžší…

Ukázka z knihy

Pokud se už musíte zřítit ze svahu hory, je na to Norsko skvělé místo. Klouzali jsme kolem krásných potůčků a majestátních stromů, padali z impozantních útesů a řítili se voňavými loukami. Někde zleva galsky klela Mallory Keenová. Někde za mnou Samirah pořád dokola křičela: „Magnu si, chyť mě za ruku! Magnusi!“ (str. 272)

Odhalte, jak příběh pokračuje.

Doporučujeme

Než Magnus Chase svede boj o záchranu světa živých i mrtvých, musel ujít dlouhou cestu:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Magnus Chase a bohové Ásgardu – Loď mrtvých

Autor: Rick Riordan
Přeložila: Dana Chodilová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-253-3790-5
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Magnus Chase a bohové Ásgardu – Loď mrtvých vydalo nakladatelství Fragment.

Rick Riordan se narodil  texaském San Antoniu v USA. Řadu let učil angličtinu a dějepis na střední škole v Kalifornii. Příběhy z řecké mytologie vyprávěl synovi Haleymu, který jej požádal, zda by nevymyslel něco nového se stejnými postavami – a tak se zrodila pětidílná série s hlavním hrdinou Percym Jacksonem (1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl a 5. díl), za kterou autor získal řadu literárních ocenění. Další jeho série čerpají například z egyptské nebo severské mytologie. Riordanovy knihy už byly přeloženy do více než čtyřiceti jazyků.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Žijí mezi námi, skrytí a neviditelní. O kom je řeč? O potomcích Věčného ohně, ještěrech, jejichž civilizace skomírá a stačí jen málo, aby se zcela zhroutila. A mezitím mladá dívka Jana zjišťuje, že není člověkem. Má to spojitost?

Žijí skryti mezi námi. Zbídačeni nepřáteli i vlastním dědictvím. Co když se staneš jedním z nich?
Lidé zkoumají hluboký vesmír, a přitom netuší, kdo s nimi sdílí planetu Zemi.
Ještěři, potomci Věčného ohně, vědí, jak splynout s davem. Jejich společnost však na prahu nového tisíci letí skomírá. Mezi jednotlivými rasami doutnají staré sváry – jedni se přizpůsobili lidem za cenu ztráty vlastní identity, jiní se skryli hluboko pod zemí, neteční k problémům na povrchu. Z jedné strany sevření lidmi a z druhé agresivními bestiemi mají opravdu namále. Stačí jediná jiskra a celý jejich svět se zhroutí… Pak se ovšem nelze divit, že někteří vezmou věci do vlastních rukou.
Lidská dívka Jana, která byla proti vlastní vůli proměněna v ještěra, netuší, jak velké nebezpečí jí hrozí. Nabyté schopnosti ji vyděsí natolik, že uteče do lesa, kde narazí na tajemný chrám. To, jakým způsobem bude Jana událostem čelit, může ovlivnit celou ještěří civilizaci.

Ukázka z knihy

Stala se ze mě nestvůra. Utíkala jsem lesem a prodírala se křovisky, jako by mě honila hladová smečka vlků. Nevnímala jsem větvičky šlehající můj obličej ani slzy deroucí se na povrch. Napínala jsem svaly, ale stejně to nestačilo, nikdy to nebude stačit. Nemůžu utéct sama před sebou. Už nejsem člověk… nejsem normální. (str. 15)

Dračí město

Autorka: Petra Machová

Počet stran: 335
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-600-6
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Dračí město vydalo nakladatelství Host. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Petra MachovaPetra Machová (*1988) žije v Brně. Během studia na střední zdravotnické škole propadla kouzlu knih, především fantasy, sci-fi a hororů. V roce 2014 publikovala první povídku s názvem „Osudová chyba“, která vyšla ve slovenské antologii Posledná Pozemšťanka. V roce 2015 publikovala povídku „Strážci hvězd“ ve sborníku Rozmarná fantastika, za niž byla nominována na cenu Akademie sci-fi, fantasy a hororu. Roku 2016 jí vyšla povídka „Mrtví se někdy vracejí“ ve sborníku Zombie apokalypsa. Román Dračí město je jejím knižním debutem a zároveň prvním dílem trilogie.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Některé pohádky a příběhy nemají vždy ryzí šťastný konec. Mladý sportovec Ben přišel při lyžování o obě nohy a nejen on, ale i jeho rodina a kamarádi se budou muset naučit s tím žít. Věříte, že i jeho příběh dobře dopadne?

Všechno začíná jako děsivé snové drama vážně zraněného mladého lyžaře Bena Brauna. Svět je pro něj najednou cizí, k realitě nelze dohlédnout, ze všeho vnímá pouze náznaky.
Probuzení je ale ještě horší – Ben se musí vyrovnat s faktem, že přišel o obě nohy. Končí tím jeho život? Co bude dál? Není a nebude to lehké, i když mu pomáhá nemocniční personál, rodiče, sestra a kamarádi z lyžařského oddílu – rozpačitý Oskar a sympaticky jedovatá Mikina. Vždyť ani oni to nemají snadné – nevědí, jak se chovat? O čem mohou mluvit a o čem raději ne?
Ben navíc začíná tušit, že cosi zůstalo zamlčeno. Má to snad něco společného s Dankou, s dívkou, na níž myslí? Záhada téměř detektivní… Vzpruhou pro Bena je jeho spolupacient Emil, který je na tom snad ještě hůře. Ale nevzdává se. Vzájemné přátelství pomáhá oběma. Své bolesti dokážou oba kluci s chutí léčit humorem – vtipem někdy infantilním, jindy cynicky drsným, ale vždy obrozujícím.
No ano, nakonec všechno dobře dopadne. Ale… pohádka to není.
Kniha
www.bez-bot.cz je primárně určena pro teenagery. Je psána vtipným jazykem, bez jakéhokoliv moralizování a zbytečného sentimentu. Střízlivě a úderně. Vtáhne proto do děje velmi lehce i dospělé, neboť i jich se Benův příběh týká – je nadčasový.
Velmi cenná je skutečnost, že autorka v textu zcela nenápadně a přirozeně předkládá i jakýsi základní, zhuštěný „manuál“ k problematice tělesného postižení. Manuál jak pro handicapované, tak pro lidi v jejich okolí.
Rukopis knihy byl konzultován s handicapovanými sportovci a s mnoha odborníky na danou problematiku.

Ukázka z knihy

Vendy mizí z pokoje a mě se zmocňuje nervozita. Najednou si nejsem tak úplně jistý, jestli to dám. A jak to Oski vlastně vezme. Známe se od první třídy. Společně jsme začali chodit do oddílu. Lyžovali, jezdili na kolech, čutali s míčem, běhali… No, tak já už mám po běhání. Zuřivě sevřu pěst, prsty zarytý do prostěradla. (str. 38)

Podívejte se na další ukázky: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3 či ukázka 4

www.bez-bot.cz

Autorka: Ivona Březinová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-903782-8-5
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu www.bez-bot.cz vydalo nakladatelství Cattacan.

O autorce

Ivona Březinová je oblíbenou a velmi aktivní autorkou. Píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií. Její texty zahrnují nejrůznější žánry od autorské pohádky, dívčích románů až po fantasy. Nevyhýbá se náročnějším tématům, jako je například drogová závislost, sociální diskriminace a onemocnění nejbližších. Po akademické dráze na katedře bohemistiky Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem se rozhodla zaměřit především na literární práci – kromě vlastní pestré autorské tvorby se věnuje také překladům knih pro děti ze slovenštiny, editorské činnosti a organizuje četné besedy a autorská čtení, díky kterým udržuje se svými čtenáři živý kontakt. Autorka za své publikace získala mnoho prestižních ocenění – Zlatá stuha, Suk – čteme všichni, Cena nakladatelství Albatros. Kniha Začarovaná třída (naše recenze) byla v roce 2004 zapsána na Čestnou listinu Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu – IBBY. V tomtéž roce byla Ivona Březinová pasována na rytířku Řádu krásného slova. Její knihy jsou hojně překládány. Tvorba Ivony Březinové je také inspirována filmovými látkami. Popularitu si v nedávné době získaly knihy Kozí příběh – Pověsti staré Prahy a Kozí příběh se sýrem podle stejnojmenných animovaných filmů, kniha Saxána a Lexikon kouzel podle filmu Václava Vorlíčka a kniha Ať žijí rytíři! podle historického televizního seriálu pro děti. Dále napsala Hurvínek a kouzelné muzeum (naše recenze), Pomeranče v podprsence či Řvi potichu, brácho (naše recenze).

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMagnus Chase a bohové Ásgardu – Loď mrtvých

Riordan, Rick

Fragment, 2018

zobrazit info o knizeKouzelná třída v muzeu

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2018

zobrazit info o knizeJak zní ticho

Goldsaito, Katrina

Malvern, 2018

zobrazit info o knizewww.bez-bot.cz

Březinová, Ivona

Cattacan, 2018

zobrazit info o knizeDračí město

Machová, Petra

Host, 2018

Napsat komentář