Třeba je zrovna i ta tvoje třída kouzelná…

trida
Svět kolem nás je v podstatě plný kouzel, a když budeme chtít, bude se kolem nás dít zázraků nespočet. S touhle knížkou se podíváme do světa dětské fantazie, kde nemožného není nic…

Děti mají obrovskou a krásnou výhodu oproti nám, dospělým. Stačí jim jen chtít a mohou se ponořit do svého dětského světa, kde dobro vždycky zvítězí nad zlem a kde vždycky bude svítit sluníčko. Zkrátka do kouzelného světa pohádek, princů a princezen, chrabrých hrdinů i oheň chrlících draků.

Knížka Zuzany Pospíšilové Kouzelná třída už svým názvem napovídá, že čarovat a kouzlit se bude po celou dobu. Děj knihy se odehrává v současné době. Jejími hlavními hrdiny jsou děti z jedné třídy, ze kterých je jejich třídní učitel už tak unavený, že by nejraději odešel do důchodu. Celá situace se vyhrotí ve chvíli, kdy dostane i kázání od pana ředitele, že si ve třídě nedokáže udělat pořádek. A právě v ten okamžik se objevuje nová paní učitelka s krásným jménem Jasmína Bílá a požádá pana učitele Starého, že by měla zájem učit jeho třídu po něm. A pak se začnou dít věci, kterým děti z počátku nerozumí. Najednou vědí, jaké jsou správné výsledky v počítání, jaké písmenko se píše ve slově, které jim dříve dalo pěkně zabrat, a především – nedokážou zlobit. Prostě jim to z ničeho nic nejde! A to je hotová pohroma především pro ty nejzlobivější kluky ze třídy. A když se jim v žákovských knížkách objeví samy od sebe známky ze zkoušení, rozhodnou se, že tomuhle prostě musí přijít na kloub.

Jestli se jim podaří hádanku rozluštit a kdo je vlastně nová paní učitelka, už prozrazovat nebudu. Ale doporučím vám tuto další knížku Zuzany Pospíšilové, kterou v edici Čtení pro prvňáčky vydalo nakladatelství Grada.

Knížka není obsáhlá a odpovídá jak zpracováním, tak stylistikou doporučené věkové hranici. Písmenka jsou velká, aby se malým školáčkům dobře četla. Věty jsou kratší, je zde i dost přímé řeči, aby se čtenáři dokázaly vžít pomocí komunikace do situací, které prožívají jejich hrdinové z kouzelné třídy. I děj má rychlý a napínavý spád, takže se malé děti nudit nebudou a i proto se domnívám, že je knížka vhodná i pro předškoláky, kterým by mohla předčítat maminka. Rovněž jednotlivé kapitoly jsou kratší, ideální pro četbu malým dětem nebo naopak pro prvňáčky, kteří se číst učí a většinou sledují, kolik těch stránek vlastně ještě do konce kapitoly zbývá…

Knížka pomůže menším dětem, které se do školy teprve chystají na to, jak se ve škole mají chovat a co by rozhodně dělat neměly. Na příkladu zlobivých žáků třídy ukazuje, že tudy cesta k úspěchům nevede a že i učitel je člověk, který se snaží, aby se děti naučily mnoho potřebného do života. A že by mu vlastně děti měly být svým způsobem vděčné. Poukazuje na soudržnost mezi kamarády, kdy přátelství je nesmírně důležité v celém dalším životě. Vysvětluje dětem, že lze zažít spoustu krásných a příjemných chvil i ve škole, a samozřejmě i mimo ní, a že je to rozhodně lepší než neposlouchání, odmlouvání a ignorace. Důležitá je ale snaha.

Knížku doprovází veselé ilustrace Drahomíra Trsťana, které vhodně přibližují děj a knížce dodávají tu správnou atmosféru.

Knížku jsem četla se svým synem v předškolním věku, kterému se příběh moc líbil. Své místo v knihovničce malých dětí by si rozhodně najít mohla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelná třída

Zuzana Pospíšilová

Grada

Napsat komentář