Ukázka z knihy Kouzelná třída – Další kouzlení

kouzelna-trida
Školní rok dávno začal, ale to neznamená, že musí být ve škole nuda. Své o tom ví o rok starší kouzelná třída, která už potřetí usedá do lavic. Vydejte se společně s třeťáky do vílí říše, kde se setkají se svoji učitelkou vílou Jasmínou, a zažijte s nimi řadu dobrodružství.

Knihu Kouzelná třída – Další kouzlení od autorky Zuzany Pospíšilové vydalo nakladatelství Grada. Ilustroval Drahomír Trsťan.

Předmluva

Děti, které měly to štěstí, že se setkaly s paní učitelkou Jasmínou Bílou, mohou být hrdé na to, že navštěvují kouzelnou třídu. O kouzla, zázraky a milá překvapení tady nikdy nebyla nouze. Jejich paní učitelka je totiž opravdová víla. Není divu, že jim učení jde samo, a dokonce jim připadá i zábavné. Jedinou nevýhodou je to, že víly nemohou být ve světě lidí dlouho, a tak se i Jasmína musí vrátit do vílí říše. Dětem je to líto a usilovně přemýšlejí, jak to udělat, aby se se svou milou vílou mohly znovu setkat. Když nemůže víla za dětmi, nezbývá, než aby se vydaly ony za ní. Jestli chcete, můžete za vílou Jasmínou putovat spolu se žáky kouzelné třídy.

kouzelna-trida-1Jak to začalo

Když děti učí kouzelná víla, učení jim jde samo a do školy chodí rády. Takové štěstí měli i Maruška, Adélka, Petřička, Ondra, Tadeáš a další děti, které poznaly Jasmínu Bílou. Seznámili se s ní první školní rok. Převzala jejich třídu místo pana učitele Starého, který odešel do důchodu. Od té doby byla celá třída jako vyměněná. Ani největší darebáci Stojka a Horák najednou nedokázali zlobit. Při zkoušení všichni všechno věděli a písemné práce dopadly pokaždé výborně. Děti nejprve netušily, že jejich paní učitelka je víla, ale při hodině tělocviku se to jednou prozradilo. Aby zachránila Tadeáše, který se při šplhání pustil tyče, roztáhla křídla a přiletěla k němu. Od té doby měly děti paní učitelku ještě raději. Sdílely s ní společné tajemství a nikomu neprozradily, že je víla. Mrzuté je jen to, že víly mohou sloužit ve světě lidí pouze jeden rok. Dětem to bylo moc líto. Jejich smutek nezmírnil ani dárek, který od Jasmíny Bílé dostaly. Bylo to kouzelné pero, které dokáže psát správné odpovědi. Po prázdninách děti v kouzelné třídě toužily po návratu své milované učitelky ještě víc. Do jejich třídy totiž  nastoupila paní učitelka Klára Káravá. Ta byla velmi přísná. Nikdy nikoho nepochválila a děti stále jen kárala a napomínala. Adélka s Maruškou a Petřičkou se rozhodly, že zkusí přivolat vílu Jasmínu, aby jim pomohla. Víla jejich vzkaz dostala. Jak to ale udělat, když svůj čas už vyčerpala? Naštěstí pomohla víla Sasanka, která si svou službu s Jasmínou vyměnila. Klára Káravá záhadným způsobem zmizela a zastoupila ji dětmi oblíbená víla Jasmína. Učení se pro děti opět stalo zábavou. Učily se snadno a rychle. Ze zkoušení neměly nikdy strach. Jasmína Bílá pokaždé zařídila, že všichni všechno uměli. Ze všeho nejlepší byly ale tajné naučné výlety. Třeba do pravěku, nebo dokonce do vesmíru. Všechno dobré ale jednou končí, a tak se děti musely s vílou na konci školního roku opět rozloučit. Teď netrpělivě čekají, kdo je bude učit po prázdninách ve třetí třídě.

kouzelna-trida-2

Pokračování dobrodružství kouzelné třídy nabízí další ukázka.

O autorce

ZuzanaPospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Mezi její knihy patří např. Kouzelná třídaKouzelná třída, příběh pokračuje, Chechtavé pohádky a řada dalších.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelná třída: Další kouzlení

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

Napsat komentář