Letadélka, která opravdu létají!

vlastovka
Snad každé dítě si někdy v životě zkusilo (ať už samo či s pomocí rodiče) poskládat papírovou vlaštovku. Jenže když člověk neví, jak na to, snadno se stane, že vlaštovka nelétá. Nebo spíše – letí rovnou k zemi. Jak ale papír správně poskládat, abyste získali opravdu létající vlaštovku či letadélko? Je tu publikace, která vám poradí!

Nakladatelství Rebo vydalo publikaci Letadélka (papírové modely). Najdete zde 50 návodů na nejrůznější letadélka, od těch klasických až po velmi netradiční, rozdělených do pěti kategorií dle typů modelů a náročnosti jejich sestavení: Jednoduché, Tuponosé, Pokročilé, Neobvyklé a Speciální. V každé kategorii je 10 návodů.

I ten, komu origami, tedy skládání papírových modelů bez použití lepidla a nůžek příliš neříká, se vůbec nemusí bát. Návody zde obsažené jsou řazeny podle složitosti. Publikace je koncipována tak, že se postupuje od jednodušších návodů k těm složitějším. Každý krok postupu je pečlivě vyobrazen. Pro snadnější pochopení je vše ilustrováno na dvoubarevném papíru, respektive papíru, kdy jedna strana je světlejší a druhá tmavší. Díky tomu i menší dítě snadno pochopí, na kterou stranu papír ohnout či kdy ho otočit. Je-li některý krok složitější, je podrobně komentován. Ale toto nejsou jediné klady publikace Letadélka.

Téměř vždy totiž ke skládání využijete obdélník, stačí si tedy vzít list papíru o formátu A4 či A5 a vrhnout se na skládání. Většinou není potřeba z papíru vystřihovat čtverec. Skládání letadélek z čtvercového papíru je využito jen u pár modelů v poslední kategorii (Speciální).

Krom návodu na poskládání letadélka je uveden i stručný popis, co od daného modelu můžete čekat, a někdy i to, jak s ním zacházet (např. že je nutné ho prudce vymrštit). Stačí si pak jen vybrat, jestli chcete letadélko rychlé, pomalé nebo takové, které vám ve vzduchu bude dělat nádherné otočky a vývrtky. Každý model má svůj originální název, který vystihuje buď jeho tvar nebo letové vlastnosti. Například u letadélka s názvem Šipka lze tušit, že po vypuštění poletí rychle a do velké dálky. Lopík (odvozeno z anglického loop = smyčka, přemet) svým názvem zase naznačuje, že nikdy neodhadnete, kam poletí, a zda se náhodou znenadání neotočí a nepraští vás do nosu. Najdete zde i letadélka, která svým vzhledem připomínají nejrůznější věci či zvířata, jmenovitě například Kudlanka, Brouček, Můra, Sudy, Pyramida, Sup, Kladivoun, …

Co se formy týče, jde spíše o pracovní sešit v kroužkové vazbě s tvrdými deskami než o klasickou knihu. Ovšem s ohledem na daný účel je to forma velmi praktická.

Aby bylo skládání zajímavější, součástí publikace je i sada barevných papírů, které stačí jen vyjmout a poskládat. Navíc jde o listy z každé strany jinak barevné (např. modrý a růžový) a letadélka z nich poskládaná tak budou vskutku originální.

Přestože je na stránkách nakladatele uveden doporučený věk 8+, Letadélka bez problémů využijí i děti mladší. Už i čtyřleté dítě (s drobnou nápomocí rodiče) zvládne složit jednodušší modely.

Věřím, že tato publikace zaujme nejen vaše děti, ale i vás, a že si s letadélky užijete spoustu legrace a zábavy.

Letadéka (papírové modely)

Rebo, 2010

OBJEDNAT knihu Letadélka (papírové modely)

Doporučení:
Share

Napsat komentář