Děti v táborech smrti

deti-uvod
Nejhrůznější na válce je to, že postihne všechny bez rozdílu. Ženy, muže, staré i mladé. Děti. Všichni čelí stejnému osudu, stejným hrůzám a stejnému nebezpečí. To si prožili i malí Pavel a Alona. Oni však měli štěstí, že na rozdíl od většiny svých vrstevníků prošli druhou světovou válkou i nacistickými tábory živí. A dnes o prožitých hrůzách vypráví.

První z dvou vyprávění, která máme dnes možnost si přečíst, je vzpomínkou Pavla Taussiga na své dětství. Ve vzpomínkách sepsaných v roce 1981 pro svého syna připomíná jedny z nejkrutějších událostí druhé světové války: pobyt v Osvětimi a následný pochod smrti.

Chlapec, který přežil pochod smrti

… a natruc jsem neumřel

Autor: Pavel Taussig

Počet stran: 208
Vazba:
Formát: 133×195 mm
ISBN: 978-80-271-0410-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Chlapec, který přežil pochod smrti vydalo nakladatelství Cosmopolis.

V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti.
Při popisování zážitků použil jen své vlastní zápisky. Psal si deník a zážitky od zatčení přes koncentráky do osvobození tak, jak je měl v čerstvé paměti.
S nikým se přitom o nich nebavil, psaním si krátil dlouhou chvíli v nemocnicích v Rakousku, kdy byl ještě přesvědčený, že ani jeden z rodičů válku nepřežil.
Postupně pak Pavel Taussig text doplnil o poznámky, dokumenty vystavené v koncentračních táborech a těsně po osvobození i o přepis původního deníku, který psal od 4. května 1945 do 27. 7. 1945.​

Ukázka z knihy

Ukazka - Denik

O autorovi

Pavel Taussig je spisovatel, publicista a výtvarník. Narodil se 24. listopadu 1933 v Bratislavě. V roce 1944 byl spolu s rodiči odvezen do koncentračního tábora Auschwitz, poté přežil pochod smrti a tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen.

V červenci 1945 se vrátil zpět do Bratislavy a po pobytu v léčebných ústavech nastoupil v roce 1946 na gymnázium. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Bratislavě. Pracoval jako knihovník, vedoucí propagačního oddělení Slovenského vydavateľstva krásnej literatúry a redaktor časopisu Roháč. Po emigraci v roce 1968 se usadil ve Frankfurtu na Mohanem, kde postupně prošel satirickými časopisy Pardon a Titanic a odborným periodikem Ärzte Zeitung.

Proslavil se zejména svými satirickými kolážemi, které on sám nazývá „bublináže“. Soubor těchto koláží vyšel v Torontu v roce 1987 pod názvem Blbé, ale naše. Na Medzinárodnom festivale humoru Kremnické gagy 2012 získal cenu za celoživotní dílo.

Jako spisovatel debutoval knihou povídek Jedinečná svätá (1985), „nereálnými příběhy z reálného socialismu“. Podle titulní povídky vznikl i televizní film. Přispíval také do zahraničního exilového tisku, do vysílání Svobodné Evropy v Mnichově a Deutsche Welle v Kolíně nad Rýnem. Jeho poslední román Hana byl nominován na cenu Anasoft litera 2013.

Zdroj: grada.cz

 O nakladateli

Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

————————————————

Také Alona Frankel vzpomíná na své dětství. Ovšem z jiného pohledu. Frankel je totiž profesí spisovatelkou a teprve po řadě velice úspěšných dětských knížek se rozhodla napsat román i pro dospělé čtenáře. V románu Děvče využívá svých vlastních vzpomínek a vypráví příběh malé židovské holčičky Ilonky, jež z pohledu nevinného dítěte líčí hrůzy, které okolo sebe viděla každý den.

Děvče

Mé dětství a druhá světová válka

Autorka: Alona Frankel
Přeložila: Lenka Němečková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 152×207 mm
ISBN: 978-80-7553-527-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Děvče vydalo nakladatelství Triton.

Ukrývat Židy bylo za holocaustu smrtelně nebezpečné. Tiše a ukázněně se měli proměnit v popel a dým. I malá židovská holčička Ilonka, která vypráví tento příběh. Prostými slovy a z pohledu dítěte líčí hlad, strach, nemoci, ztrátu důstojnosti, hony na lidi, organizované zabíjení. Popisuje i způsoby, kterými se Židé v okupovaném Polsku snažili těmto hrůzám uniknout a přežít. Ilonka přežila, většina jejích příbuzných však ne. Psát o tom se odhodlávala dlouho. Nesnaží se šokovat. Ty nejhorší hrůzy nejdříve naznačí a pak se k nim několikrát vrací. Před zraky čtenářů tak postupně vyvstává příběh její rodiny. Ale hlavně osud dívenky, která prožila celou válku oblečená do příliš velkého saka bývalého ředitele továrny na limonádu a jejímž největším pokladem byla červená nitka z látkové trepky s podrážkou vystřiženou z desek Tóry.

Ukázka z knihy

Němci se stáhli. Poražená, vyčerpaná, zlomená armáda. Vojáci byli vyhublí, unavení a žízniví. Vyprávěla nám to Rozalia Juzaková. Viděla je. Prý byli tak mladí a někteří i oprav­du hezcí.
Donesla jim z domu vodu a podala jim ji, když se na chvilku zastavili a opírali se o zdi budov, aby si odpočinuli. Opírali se i o stěnu domu, kde jsme se schovávali, domu na Panienské ulici. Ale kdybychom tehdy vylezli ze své skrýše, byli by nás zabili, přestože byli vyčerpaní a unavení. Člověk nepotřebuje moc síly, aby zavraždil nemocnou, téměř umí­rající ženu, vyhladovělého muže, jenž sotva chodí, a ne moc velkou holčičku.
Němečtí vojáci, příslušníci nadřazené rasy. Když se opírali o zeď domu, kde jsme se schovávali, měli modré oči zavřené a světlé vlasy špinavé a rozcuchané. Kolik z nich někoho zavraždilo? Kolik z nich byli nacisté, kteří ochotně následova­li Hitlera, když napsal Mein Kampf? Mein Kampf byla jednou z knih, jež zbyly z knihovny toho židovského gynekologa. Pře­žila válku stejně jako my. Na obálce knihy měl Hitler v očích vypíchnuté díry. Možná jsem to udělala já.
Tyhle vojáky čekala další velká válka. Měli před sebou velice dlouhou cestu do Berlína. Odešli, byli pryč.
Německá okupace skončila.
Ticho.
Bylo po všem.
Byli jsme zachráněni.

Delší verzi této ukázky naleznete přímo na stránkách nakladatelství Triton.

O autorce

Alona Frankel je israelská spisovatelka a ilustrátorka narozená v Polsku. Narodila se v Krakově roku 1937 a prošla hrůzami druhé světové války. V roce 1949 imigrovala do Israele a ve 30 letech začala ilustrovat dětské knihy. V roce 1975 pak vydala první dětskou knihu, kterou sama napsala i ilustrovala. Byla to nakonec první ze série asi 40 podobných knih, jenž byly do dnešního dne přeloženy do 12 různých jazyků. Děvče je její první knihou pro dospělé.

Zdroj: alonafrankel.com

O nakladateli

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChlapec, který přežil pochod smrti
… a natruc jsem neumřel!

Taussig, Pavel

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeDěvče
mé dětství a druhá světová válka

Frankel, Alona

Triton, 2018

Napsat komentář