Sedmý díl Ságy a bolestné rodinné ztráty

saga_7
Sága je komiksový fenomén. Jde o příběh jedné rodiny, která stojí mezi znepřátelenými stranami ve velké vesmírné válce. Musí řešit nejen své přežití ve chvíli, kdy ji obě strany chtějí zlikvidovat, ale i vzájemné konflikty.

Autory již sedmého dílu komiksové série Sága, který vydalo roku 2018 nakladatelství BB/art, jsou Brian K. Vaughan a Fiona Staples. Oba jsou špičkami ve svém oboru – Brian K. Vaughan coby scénárista a Fiona Staples coby kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka. Jejich Sága je ověnčená množstvím prestižních cen a je kritiky považována za nejlepší komiksovou sérii tisíciletí.

img20180520_13163788

Alana, Marko a jejich dcera Hazel se ocitli na tom nejnebezpečnějším místě – přímo uprostřed válečné vřavy. O kometu Phang se vedou urputné boje kvůli surovinám pod jejím povrchem, zatímco rodina, kterou chtějí obě znepřátelené strany zlikvidovat, se snaží přežít v jejím podzemí. Situace je komplikována skutečností, že Alana a Marko čekají druhého potomka. Již druhé dítě, které se zrodilo z mezidruhové lásky, může poškodit nepřátelství, které mezi sebou obě rasy „rohatých“ a „křídlatých“ po staletí uměle budovaly.

Celou Ságu bychom mohli charakterizovat jako space operu, konkrétně jako Shakespearova Romea a Julii zkombinované s Hvězdnými válkami. Sedmá část příběhu se neodehrává ve znamení výrazného posunu v ději – spíše jde o rozbor komplikované rodinné situace. Z vedlejších postav se čtenáři krátce navrátí k nájemnému zabijákovi Vůle. Na konci knihy pak můžeme sledovat několik velmi emotivních ztrát.

img20180520_13182503

Poutavý příběh je doplněn geniálními ilustracemi Fiony Staples, která se nejenže nebojí detailně zobrazit intimní život hlavních hrdinů, ale dokáže i velmi citlivě zachytit emoce. Její postavy působí živým dojmem a vzbuzují u čtenářů empatii ke svým životním osudům. Autoři v případě Ságy vsadili na svůj talent a bohatou fantazii, přičemž díky tomu, že své tvořivosti nekladli žádné překážky, mohli vytvořit komiks, který nemá obdoby.

Komiksovou Ságu doporučuji všem milovníkům komiksů. Ačkoli panují spory o žánrové zařazení této série (jde o sci-fi, nebo o fantasy?), Sága jistě zaujme široké spektrum fanoušků. A to například i díky environmentálním odkazům, které obsahuje.


Přečtěte si recenze na předcházející díly Ságy: Sága 1, Sága 2, Sága 3, Sága 4, Sága 5 a Sága 6.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 7

Vaughan, Brian K.

BB/art, 2018

Napsat komentář