Mít rodinu je někdy velmi nebezpečné

saga
K českým knihkupcům dorazilo již třetí pokračování světově proslaveného komiksu, ležícího někde na pomezí sci-fi a fantasy. A stále je to pořádná jízda!


Nejrůznějšími cenami ověnčený komiks Sága se u nás dočkal již třetího pokračování (recenzi na první díl série si můžete přečíst na zde a na druhý díl po kliknutí na tento odkaz). Scénář stvořil Brian K. Vaughan, jedna z největších osobností současného komiksu a držitel mnoha komiksových cen. Brian K. Vaughan začal roku 1997 druholigovou sérií Cable. Pro Marvel stvořil padoucha jménem Hood ve stejnojmenné superhrdinské kriminálce. Poté přešel do DC a tam vytvořil sérii Y: Poslední z mužů. Nezůstal ale jen u komiksu, byla mu také nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů současnosti, na Ztracených.

O kresbu se v komiksu Sága postarala Fiona Staples, nadaná kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka, která se v posledních několika letech díky výraznému a nezaměnitelnému stylu bleskově vyšvihla na samotnou špičku svého oboru. Její práci v různých podobách najdeme například v komiksech North 40, DV8: Gods and Monsters, The Secret History of the Authority: Hawksmoor nebo Button Man. Pro Ságu dělá Fiona Staples po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering.

Třetí knihu komiksu Sága vydalo roku 2016 nakladatelství BB/art.

saga3-001

Milenci a čerství rodiče Mark a Alana, jejichž rasy jsou nepřátelé na život a na smrt, se snaží přežít ve světě, v němž jim na každém kroku hrozí smrt. Politická reprezentace si totiž usmyslela, že není vhodné, aby se veřejnost dověděla, že jednotlivé rasy se mezi sebou mohou nejen velmi dobře snášet, ale dokonce spolu mít i potomstvo. Mohlo by to totiž znamenat konec dlouhotrvajícího válečného konfliktu, což by bylo pro některé vysoce postavené osoby velmi nevýhodné.

Komiks se však nevěnuje jen „kladným“ hrdinům, ale sleduje i hrdiny z druhé strany barikády, konkrétně zabijáky, kteří po nestandardní rodince jdou. Je zajímavé sledovat jejich motivace, osudy a případně i změny v názorech. Panteon postav se rovněž o několik míst rozšířil, noví jsou například dva investigativní novináři nebo autor knihy, jež oba hlavní hrdiny v jejich chování velmi ovlivňuje.

saga1-001

Stejně jako v předchozích dílech, tak i ve třetím pokračování je vypravěčem příběhu Hazel, dcera Marka a Alany. Děj je popisován retrospektivně, což dalo autorovi možnost používat nejrůznější narážky na budoucnost a tedy udržovat čtenáře v permanentní zvědavosti ohledně toho, co bude následovat. A tak i když samotný příběh je poměrně jednoduchý (někdo utíká před někým, kdo jej chce zabít), čtenář se nenudí a má neustále chuť pokračovat ve čtení.

O kvalitě kresby svědčí již fakt, že Fiona Staples je držitelkou více než dvou desítek nejrůznějších cen, včetně prestižního Huga a čtrnácti cen Harvey. Její kresba je na jednu stranu velmi emotivní a energická, na druhou stranu není přeplácaná, takže čtenářovo oko lehce klouže z jednoho okna do druhého.

Třetí díl Ságy rozhodně nezaostává za předchozími částmi série, naopak je obohacen o mnoho zajímavých a originálních prvků. Zbývá jen doufat, že si komiks svou kvalitu udrží a i další pokračování přinese netrpělivým fanouškům dostatek novinek a překvapení.

saga2-001

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 3

Staples, Fiona – Vaughan, Brian K.

BB/art, 2016

Napsat komentář