Romeo a Julie prchají vesmírem

obrtisk_3075
Alana a Marko by se měli nenávidět. Každý z nich je jiné rasy a tyto rasy spolu po léta válčí na život a na smrt. Oni se však nejen milují, ale navíc se snaží zachránit své novorozené dítě před útrapami války.


Autory Ságy, jedné z nejlepších komiksových sérií nového tisíciletí, jsou Brian K. Vaughan a Fiona Staples. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitelem mnoha komiksových cen. Začal roku 1997 druholigovou sérií Cable. Pro Marvel stvořil padoucha jménem Hood ve stejnojmenné superhrdinské kriminálce. Mezi jeho nejúspěšnější série patří Runaways (příběh o dětech, které utečou z domova poté, co zjistí, že jejich rodiče jsou superpadouši), Ex Machina a Y: Poslední z mužů, podle nichž se chystají celovečerní filmy. Vaughanovi byla nabídnuta práce na světově úspěšném seriálu Ztraceni.

Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka, která se v posledních několika letech dostala na samotnou špičku ve svém oboru. Její práci (obálka, kresba tužkou či tuší, kolorování) lze nalézt v řadě komiksů, například T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters, The Secret History of the Authority: Hawksmoor nebo Button Man. Největší slávu této nadané umělkyni přinesla série Sága, pro kterou dělá po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering.

První knihu série Sága vydalo nakladatelství BB/art v dubnu 2015.

saga2
Alana a Marko jsou obyvatelé dvou znepřátelených vesmírných těles. Zatímco Alana pochází z Pevniny, největší planety v galaxii, Markovým rodištěm je měsíc Girland, oběžnice Pevniny. Obyvatelé těchto dvou světů se dostali do války, která musela být přenesena do okolního vesmíru, jelikož zničení jednoho z těles by vedlo k vychýlení toho druhého z jeho orbity. Dva milenci se setkali na planetě Štěp, kde byl jeden vězněm a druhý dozorcem. Jako dezertéři pronásledovaní oběma stranami konfliktu se rozhodli vzdorovat válce a vychovávat dceru, jež se zrodila z jejich lásky. Elity společnosti by však velmi nerady viděly, kdyby se vesmír dozvěděl, že zástupci obou ras se mohou nejen milovat, ale i plodit potomky…

Komiks Sága, oscilující mezi žánry fantasy a sci-fi, je nikoli neprávem ověnčen množstvím prestižních ocenění. Čtenáře již na první pohled zaujme dynamická a explicitní kresba plná originálních nápadů. Autoři dokázali vytvořit úžasná prostředí, roztodivné kultury, stroje, zbraně a postavy, které dohromady vytváří pozoruhodně kompaktní svět. Pozadu nezůstává ani příběh. Hlavní zápletka (dva milenci ze znepřátelených rodů) je sice starší záležitostí, ale v rukou autorů se z ní stává moderní a stylová záležitost plná humoru, magie a techniky.

První díl série Sága mohu doporučit těm fanouškům komiksové kresby, kteří si potrpí na originalitu a precizní techniku. A nejen jim, na své si přijdou i tací, bažící po napínavém příběhu.

saga1

Zdroj ilustrací: Sága. Kniha první: Brian K. Vaughan, Fiona Staples

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 1

Staples, Fiona – Vaughan, Brian K.

BB/art, 2015

Napsat komentář