Páté pokračování slavného komiksu Sága

CV-YLMT000-XX.qxd
V dalším pokračování světově proslulého komiksu pokračuje dramatický příběh páru, který se snaží jednoduše zůstat spolu i přes politické machinace znepřátelených ras.

Autory již páté knihy komiksu Sága, obsahující čísla 25 až 30, jsou Brian K. Vaughan a Fiona Staples. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitelem mnoha komiksových cen. Od druholigových sérií, jako je například Cable, se dostal až k slavným komiksům typu Runaways a Ex Machina. Spolupracoval i na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů současnosti, na Ztracených. Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka, která se v posledních letech díky svému výraznému a nezaměnitelnému stylu vyšvihla na samotnou špičku svého oboru. Její práci lze nalézt v komiksech North 40, DV8: Gods and Monsters, The Secret History of the Authority: Hawksmoor nebo Button Man.

Sérii u nás vydává nakladatelství BB/art. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na první, druhou, třetí i čtvrtou komiksovou knihu Sága.

sága1

Komiksová série Sága je výsledkem společné práce dvou výjimečných autorů, kteří dali volný průchod své fantazii. Plodem jejich práce je mnohavrstevný, po grafické stránce dokonalý, žánrově těžko zařaditelný (příběh stojí na pomezí fantasy a sci-fi) a kvalitním příběhem disponující komiks, obsahující mnoho významů (čtenář tu může nalézt apel na mír mezi rasami, toleranci, ekologické chování).

Hlavní příběhová linka se odehrává mezi Markem a Alanou, dvěma příslušníky znepřátelených ras, kteří zjistili, že spolu mohou žít v míru, a dokonce vychovávat společné potomky. To se samozřejmě nelíbí politikům, kteří mají zájem na tom, aby válka mezi dvěma rasami pokračovala. Všemožně se tak snaží zbavit se rodičů i „křížence“, který má pro ně nebezpečný potenciál ukončit válku. Na rodinu je tak vyvíjen nemalý tlak, který přispívá k jejímu pozvolnému rozpadu. I tento psychologický aspekt příběhu je zpracován věrohodně a poutavě.

V páté knize Ságy se Marko musel spojit se svým starým nepřítelem, se kterým jej pojí stejný cíl – oba chtějí najít své ztracené a ukradené děti. Alana je společně se svou dcerou a tchyní unesena psychicky labilním anarchistou, který se vydal na cestu pomsty za svého syna. A ačkoli v příběhu dojde k mnoha setkáním dlouho se hledajících postav, na scelení rodiny si budeme muset počkat minimálně do vydání dalšího dílu.

Komiksovou sérii Sága doporučuji fanouškům komiksového žánru nejen kvůli energetické a výrazově bohaté kresbě, ale i pro dobrodružný příběh, umně kombinující fantasy a sci-fi prvky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 5

Staples, Fiona – Vaughan, Brian K.

BB/art, 2017

Napsat komentář