Druhé pokračování kosmické telenovely

saga
První díl komiksové knihy Sága si získal srdce fanoušků z nejrůznějších zemí pro spoustu originálních nápadů, chytlavý děj a úchvatnou kresbu. A druhá část příběhu o zakázané lásce rozhodně nezůstává pozadu.

Druhý díl komiksové série Sága, jejímiž dvěma hvězdnými a velenadanými autory jsou Brian K. Vaughan a Fiona Staples, vyšel díky nakladatelství BB/art uprostřed roku 2016 i u nás. Sice by se dalo říci, že děj se příliš neposunul, ale přesto se i pokračování řady může právem nazývat jednou z nejlepších původních komiksových sérií nového tisíciletí.

Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitelem mnoha komiksových cen. Začínal druholigovou sérií Cable v roce 1997. Následně stvořil padoucha jménem Hood ve stejnojmenné superhrdinské kriminálce. Poté přešel Vaughan k DC, kde vytvořil sérii Y: Poslední z mužů. Mezi jeho další slavné série patří Runaways, příběh skupiny dětí, které utečou z domova poté, co zjistí, že jejich rodiče jsou superpadouši. Vaughan se však nevěnuje pouze komiksové tvorbě, byla mu také nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů současnosti, na Ztracených. V současné době chystá pro vydavatelství Image dvě nové komiksové série.

Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka, jež se v posledních několika letech díky výraznému a nezaměnitelnému stylu bleskově vyšvihla na špičku svého oboru. Její práci lze zahlédnout například v komiksech North 40, T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters nebo Button man. Pro Ságu dělá nadaná autorka po výtvarné stránce vše, od prvních skic až po ruční lettering.

saga2_1

V prvním dílu Ságy (recenzi si můžete přečíst na našich stránkách po otevření tohoto odkazu) byli čtenáři svědky zrození Hazel, dítěte, které má již od plenek nepřátele, toužící po jeho smrti. Rodiče děvčátka, Marko a Alana, patří totiž každý do jiné rasy, které mezi sebou po dlouhé věky válčí. A mocným vládcům by bylo překážkou, kdyby se jejich poddaní dověděli, že nepřátelské rasy se mnohou nejen milovat, ale dokonce i plodit potomky.

Druhá kniha komiksové série se v ději příliš neposouvá, ale i tak přináší mnohé novinky. Marko a Alana stále unikají nájemnému zabijákovi Vůli, který proti své vůli přijme do party zvláštní společnici. Je jí Gwendolyn, půvabná bývalá snoubenka Marka. Gwendolyn je na Marka poněkud nazlobená, jelikož považuje za urážku, že ji její milý vyměnil za jinou ženu, navíc za ženu patřící k nepřátelské rase. K mileneckému páru na útěku se rovněž přidávají noví hrdinové. Jsou jimi babička a dědeček malé Hazel, kteří se však naprosto vymykají tomu, co si pod pojmem „prarodiče“ obvykle představíme.

saga2_2

Důkazem Vaughanova vyprávěčského talentu a poutavosti kresby Fiony Staples je fakt, že ačkoli se děj hýbe z místa jen pozvolna, čtenář přesto nemůže od komiksu odtrhnout oči a zhltne jej na jeden emocemi nabitý zátah. Promyšlený děj dokonale koresponduje s dynamickou kresbou, skoro jako by si oba autoři navzájem četli myšlenky a věděli, co mají kresbou či slovy vyjádřit, aby byl výsledek konzistentní, živý a originální. „Originální“ je ostatně slovo, které se při popisu Ságy bude používat často. Originálními nápady komiks přetéká, ať již jde o bytosti, kombinující fyzické vlastnosti lidí a pavouků, nebo o humanoidní roboty s obrazovkami místo hlavy.

Po dějové stránce si na své přijde snad každý komiksový fanoušek, jelikož Sága obsahuje jednoduše vše. Lze v ní najít dějovou linii přetékající romantikou a rodinnou láskou (samozřejmě v rámci možností nastavených povahou příběhu), linie nabité sexuálními scénami, spoustu násilí a na druhé straně i osobitého humoru. Nechybí ani morální poselství pro moderního čtenáře, jež se však neukrývá pod nánosem pseudofilosofických proslovů, takže k němu každý velmi rychle dospěje.

Komiks Sága bude skvělým čtením pro všechny čtenáře, hledající dynamický příběh a povedenou originální kresbu. Druhá kniha rozhodně nijak neztratila na kvalitě, nastavené veleúspěšným prvním dílem, naopak vnesla do děje nové prvky a postavy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 2
Ve vesmíru někdo válčí... a někdo utíká

Vaughan, Brian K.

BB/art, 2016

Napsat komentář