Čtvrtý svazek jedné z nejlepších komiksových sérií nového tisíciletí

saga_tp_04
Ve čtvrtém svazku komiksové série Sága, která sbírá jednu prestižní cenu za druhou, se začíná rodina Marka a Alany rozpadat pod vlivem běžných partnerských problémů. Celým dějem navíc pořádně zamíchá velmi naštvaný revolucionář.

Autory již čtvrtého svazku komiksové série Sága jsou Brian K. Vaughan a Fiona Staples. (Přinesli jsme vám recenzi prvního dílu, druhého dílu i třetího dílu.) Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitel mnoha komiksových cen. Nevěnuje se však pouze komiksové tvorbě, kývl také na nabídku spolupracovat na tvorbě populárního seriálu Ztraceni. Fiona Staples je mnoha cenami ověnčená kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka, která se v posledních několika letech díky výraznému a nezaměnitelnému stylu vyšvihla na samotnou špičku ve svém oboru. Pro sérii Sága dělá autorka po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering. Inspiraci hledá v reálném světě.

Komiksovou knihu Sága 4 vydalo roku 2017 nakladatelství BB/art.

saga

Politická situace se ve světě Marka a Alany hroutí již delší dobu, vážné skřípání v jejich vztahu je ale horkou novinkou. Zatímco Alana si užívá svého dávného snu a stává se herečkou v tak podprůměrné show, že k udržení herců v herecké pohotovosti musí být užívány silné drogy, Marko se cítí ve své roli otce poněkud osamocený. Nakonec najde podporu a útěchu u ženy, jež nabídne jemu a jeho dceři Hazel pomocnou ruku ve chvíli, kdy to nejvíce potřebují.

Na pozadí této „vesmírné telenovely“ se odehrávají politické pletichy, které mají potenciál osudem Marka, Alany a jejich Hazel řádně zamávat. Díky jednomu velmi naštvanému revolucionáři nastane v říši robotů chaos, který ji může rozvrátit. Idyla se hroutí a k nalezení rovnováhy se budou muset spojit osobnosti, které by spolu za normálních okolností nechtěly mít nic společného ani v tom nejabsurdnějším snu.

sága2

Ve čtvrtém pokračování populární Ságy se začnou komplikovat mezilidské vztahy, které vystoupí do popředí před politické machinace. Příběh se tak stává mnohem osobnějším a jaksi vážnějším, protože i ty pozitivní vazby, o něž bylo možné se opřít v minulých dílech, se začaly rozpadat. Vše se začíná možná až příliš zamotávat, čtenář chvílemi neví, na který problém dříve zaměřit pozornost. Ke konci se však dějové linie ustálí a nasměrují čtenáře, aby našel v příběhu své pevné místo.

Kresba neslevila z laťky, kterou nastavily předchozí díly série. Je energická, originální a jednotlivé scény mají skvělou kompozici. Originalita je to, čeho si cením na kreslířčině práci nejvíce. Nové a nové nápady, jež chrlí s každým dílem, udržují čtenářský zájem. Komiks mohu doporučit všem fanouškům sci-fi a fantasy, které baví originální podívaná.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 4

Staples, Fiona – Vaughan, Brian K.

BB/art, 2017

Napsat komentář